Főoldal > DIÉTA > Toplistás immunerősítők

Toplistás immunerősítők

daganatokfogyókúraimmunerősítésrák
0

Írta: and

Spirulina mikroalga A Spirulina (Arthrospira) mikroalgákat élelmiszerként a 16. század óta biztosan fogyasztják az emberek, az első írott beszámolók erről 1524-ből származnak. A Spirulina más előnyei mellett antivirális, tehát vírusellenes hatással is rendelkezik, kísérletek szerint a herpesz, influenza és a HIV-vírusok terjedését is gátolhatja. A fehérvérsejt-termelést fokozhatja, hatására a természetes ölősejtek aktivitása is nőhet, ami szintén védő […]

Spirulina mikroalga
A Spirulina (Arthrospira) mikroalgákat élelmiszerként a 16. század óta biztosan fogyasztják az emberek, az első írott beszámolók erről 1524-ből származnak. A Spirulina más előnyei mellett antivirális, tehát vírusellenes hatással is rendelkezik, kísérletek szerint a herpesz, influenza és a HIV-vírusok terjedését is gátolhatja.
A fehérvérsejt-termelést fokozhatja, hatására a természetes ölősejtek aktivitása is nőhet, ami szintén védő hatású lehet mind a vírusfertőzések testen belüli terjedése esetén, mind pedig a daganatos sejtek elleni védekezésben. Mindez persze nem jelenti azt, hogy elhagyhatóak az orvosi kezelések, de az igaz, hogy segíthet a fertőzések megelőzésében, és orvosi felügyelet alatt daganatos betegségek bizonyos eseteiben kiegészítő kezelésként is alkalmazható.

Bíborszínű kasvirág
Közismert immunrendszer-erősítő gyógynövény a lángvörös kasvirág (Echinacea purpurea és rokon fajai), melynek arabinogalaktán tartalma tehető ezért a hatásért elsősorban “felelőssé”. A kasvirág fokozhatja a szervezet ellenállóképességét a vírusfertőzések (például az influenza) ellen, illetve csökkenheti a fertőzések és a különböző gyulladások tüneteit is.

Jó tudni!
Az immunrendszert erőteljesen stimuláló növények fogyasztásakor az autoimmun betegségre való hajlam vagy fennálló betegség esetén nem kizárt, hogy a tünetek kialakulnak vagy felerősödnek, más betegségeknél pedig a gyógyszerkölcsönhatások esélye is számottevő lehet.  Éppen ezért a kezelőorvos útmutatása az, amit elsősorban figyelembe kell venni ekkor is – az immunrendszer stimulálása ugyanis bizonyos esetekben vissza is csaphat. Gyógynövények alkalmazása előtt tehát – ha teheted – kérd ki orvosod és/vagy gyógyszerészed tanácsát is!

Tejsavó-fehérje
A tejsavó-fehérjét tejipari melléktermékként állítják elő. Figyelem! Ez a termék nem keverendő össze a magas tejcukor tartalmú és leggyakrabban bioboltokban megtalálható tejsavóval, azaz az édes tejsavóval, amely szintén ennek az előállítási folyamatnak egy korábbi terméke.
A tejsavó-fehérje a puszta fehérjepótláson túl egy komplex hatású anyag, amely számos biológiailag aktív elemből áll. A tejsavó több bioaktív összetevője – mint például a lizozim, laktoferrin, glutamin – nagy fizikai megterhelések vagy betegségek következtében kialakult fertőzések kivédésében, az immunrendszer támogatásában játszhat fontos szerepet.
HIV-fertőzött, illetve AIDS-beteg emberek esetében is alkalmazzák izomtömeg-megőrzést segítő és antioxidánsszint növelő hatása miatt. Rendszeresen sportoló, egészséges emberek számára a napi 20-40 grammnyi, jó minőségű tejsavó-fehérje (koncentrátum vagy izolátum) elfogyasztása nem okoz problémát, sőt: esetükben a megnövekedett fehérjeigény fedezése és az immunrendszer erősítése miatt is hasznos lehet.

Probiotikumok
A természetgyógyászok régóta emlegetik, és ma már a hagyományos orvoslás is kihangsúlyozza, hogy a bél mikroflórája nagymértékben befolyásolja az immunrendszer működését, és hozzájárul a vitaminellátottságunkhoz, ezen túl pedig bizonyos rákos megbetegedések kialakulására is gátló hatással bírhat.
A probiotikumok olyan élő élelmiszer-alkotórészek, amelyek kedvező hatással vannak az ember egészségére. Ezek a mikroorganizmusok általában reklámokból is ismert Lactobacillus és Bifidobacterium csoportba tartoznak; és főleg tejtermékekkel, tej alapú italokkal veheted őket magadhoz.
A tejsavtermelő baktériumokat tartalmazó készítmények a bélflóra összetételét kedvezően változtatják meg, ezáltal idéznek elő pozitív hatásokat – ilyen pozitív hatás például a nagyobb védettség kialakítása a kórokozó baktériumokkal szemben, főleg a hasmenéssel járó fertőzések esetében. Az immunrendszer probiotikumokkal történő erősítéséhez tehát csak élőflórás tejtermékek rendszeres fogyasztása, illetve szükség esetén – például tartós hasmenések vagy antibiotikum-kúrák után – a bélflóra-regenerálódást elősegítő készítmények alkalmazása lehet fontos.

Az imunerősítés mindenkinek jár!
Sokan küzdenek vissza-visszatérő fertőzésekkel, megbetegedésekkel, melyeket az immunrendszer nem megfelelő működésének tudnak be. Léteznek ugyan kifejezetten az immunrendszert erősítő ételek és gyógynövények, ám először a hiányos, egészségtelen táplálkozást érdemes átalakítani, fizikailag inaktív életünkbe javasolt rendszeres mozgást vinni, a stresszes életünket relaxációs módszerekkel és életmódváltással nyugodtabbá tenni, és orvos segítségével megkeresni és lehetőleg megszüntetni a kiújuló fertőzések okát. Csak ezek után javasolt az immunrendszer működésébe való komolyabban beavatkozás. Az élőflórás tejtermékek és a tejsavó-fehérje fogyasztása a legtöbb ember számára javasoltható immunrendszer-erősítő „módszer” lehet, míg a kifejezetten immunrendszer stimuláló anyagok alkalmazása előtt érdemes kikérned orvosod és dietetikusod tanácsát, mert ezek alkalmazása már rejthet magában némi egészségügyi kockázatot.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X