Főoldal > DIÉTA > Fogyást segítő ásványi anyagok?

Fogyást segítő ásványi anyagok?

diétafogyókúrakróm
0

Írta: and

Krómmal a szénhidrátéhség ellen? A króm egy nyomelem, amely számos életfolyamatodban fontos szerepet tölt be. A megfelelő krómellátottság emellett csökkentheti az érelmeszesedés veszélyét, míg a hiánya fokozhatja az érelmeszesedés kockázatát. A króm ezen kívül vércukorszinted szabályozásában is fontos szerepet tölt be. A fokozott cukorfogyasztás, nagy mennyiségben bevitt finomított szénhidrátok növelik kiválasztását, így ilyen esetben növekedhet […]

Krómmal a szénhidrátéhség ellen?
A króm egy nyomelem, amely számos életfolyamatodban fontos szerepet tölt be. A megfelelő krómellátottság emellett csökkentheti az érelmeszesedés veszélyét, míg a hiánya fokozhatja az érelmeszesedés kockázatát. A króm ezen kívül vércukorszinted szabályozásában is fontos szerepet tölt be. A fokozott cukorfogyasztás, nagy mennyiségben bevitt finomított szénhidrátok növelik kiválasztását, így ilyen esetben növekedhet szervezeted krómigénye.

Miben van?
Lehetőleg természetes úton vedd magadhoz a krómot! Az alábbi élelmiszerek tartalmazzák:

  • teljes kiőrlésű gabonák
  • sörélesztő
  • húsok
  • máj
  • sajt
  • hüvelyesek

Amit ígér:
A króm az egyik leggyakrabban reklámozott szénhidrátéhség-csökkentő és zsírégetést támogató anyag. Felsorolni is lehetetlen a különböző krómtartalmú készítményeket, melyek egy dologban azonban általában megegyeznek: gyors, hatékony fogyókúra segítőként reklámozzák ezeket.

A króm szakirodalmát áttekintve erős kételyeink merülhetnek fel ezen állítások valóságtartalmával kapcsolatban. A krómkiegészítés egyes vizsgálatok során sokszor egyáltalán nem befolyásolta a testösszetételt, más kutatás szerint azonban elősegítette a zsírleadást, és megint más kutatás hozta ki azt, hogy depressziós emberekben talán a szénhidrátéhséget illetve éhségérzetet is kedvezően befolyásolhatja.

0011938_1.jpg ()

Az adatok tehát ellentmondásosak, ezért kifejezett orvosi ajánlás nélkül, cukorbetegeknek és még egészséges, túlsúlyos embereknek sem javaslom magában vagy egy néhány összetevőjű készítmény részeként történő alkalmazását.
Az önállóan kapható krómkészítmények jó része ráadásul bizonyos szempontból átverés: hatásuk kérdéses, ha pedig  összehasonlítjuk néhány multivitamin krómtartalmát ezek hatóanyagtartalmával, kiderülhet, hogy sok esetben még a multivitaminon feltüntetett hatóanyagtartalmat sem éri el egy napi adag krómtartalma. Ilyenkor a magában fogyasztott króm hatása elenyésző lehet, elsősorban a készítménybe vetett hit (az éhségérzet szubjektív) az, ami kifejtheti hatását.
 
Kalcium
A kalcium csontjaink fontos építőköve, ezt mindannyian tudjuk.  Arról már kevesebbet hallhattunk Magyarországon, hogy a magas kalciumtartalmú tejtermékek és a kalcium önálló alkalmazásának testtömegre gyakorolt hatását évek óta tanulmányozzák a tudósok. Ennek az információhiánynak köszönhetően nem alakult ki hazánkban a krómhoz hasonló kultusza sem.
Amit ma elmondhatunk: számos adat utal arra, hogy a kielégítő kalciumellátottság elősegítheti a testtömeg megtartását, valamint jól összeállított testtömegcsökkentő étrend mellett elősegítheti a fogyást is. Nagyon sok kutatás született pro és kontra, de ha röviden össze szeretnénk foglalni, mi szól a kalcium illetve a tej és tejtermékek testtömegre gyakorolt kedvező hatása mellett és ellen, egy 2008-as publikációra támaszkodhatunk.
Ez a publikáció összegezte az eddig összegyűlt adatokat, és nem találta kellően alátámasztottnak a kalcium testtömegre és testösszetételre gyakorolt hatását. A megfelelő kalciumbevitelre tehát szükségünk van egészségünk megőrzéséhez, a krómhoz hasonlóan talán a testömeg és testösszetétel szabályozásában is segíthet, ám a túlzások biztosan nem használnak ebben az esetben sem.

Ásványi anyagok általában
Az ásványi anyagok közül sokra szüksége van szervezetednek az egészséges működéshez, ugyanakkor ez minden anyagra csak egy adott tól-ig határ között igaz.

Ha ez alatt a mennyiség alatt fogyasztasz az adott elemből tartósan, akkor hiányállapotok alakulhatnak ki, míg ha e felett viszel be belőle, akkor túladagolás is létrejöhet. Ha kiegyensúlyozatlan az étrended, akkor érdemes azon változtatni, illetve az étrend kiegészítése is szóba jöhet esetenként, de nem a fogyás reményében!
Erre a célra ritkán javasolnak a szakemberek egyetlen anyagot önállóan alkalmazva, hiszen szervezeted optimális működéséhez kiegyensúlyozott tápanyagbevitelre van szükség. Az egyoldalúság ritkán vezet eredményre, így az egészséges táplálkozás és életmód továbbra sem váltható ki egy-egy, szervezeted számára nélkülözhetetlen anyag nagyobb bevitelével.
Mai ismereteink szerint valószínűleg nincsenek zsírégető, fogyasztó vitaminok vagy olyan makro- és mikroelemek, amelyekből sokat kellene fogyasztanunk, viszont elégséges bevitelük – akár csak a pajzsmirigyműködéshez nélkülözhetetlen jódé – fontos lehet az egészséges testtömeg megtartásához illetve eléréséhez.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X