Főoldal > DIÉTA > 3 kiló 3 nap alatt – koplalás nélkül!

3 kiló 3 nap alatt – koplalás nélkül!

diétafogyókúraGreenlane diéta
0

Írta:

Nincs mindig idő arra, hogy belevágjunk egy több hetes, hosszú távú fogyókúrás programba. Ha egy vészesen közelgő, számunkra fontos eseményig szeretnénk formába lendülni, jól jöhet egy villámdiéta vagy egy gyümölcskúra. Bár a táplálkozástudományi szakértők ellenzik az efféle vészmegoldásokat, látványos eredményük miatt igen közkedveltek. Szó sincs koplalásról, csupán alacsony kalóriatartalmú ételek közül kell válogatni. Igaz ugyan, […]

Nincs mindig idő arra, hogy belevágjunk egy több hetes, hosszú távú fogyókúrás programba. Ha egy vészesen közelgő, számunkra fontos eseményig szeretnénk formába lendülni, jól jöhet egy villámdiéta vagy egy gyümölcskúra. Bár a táplálkozástudományi szakértők ellenzik az efféle vészmegoldásokat, látványos eredményük miatt igen közkedveltek. Szó sincs koplalásról, csupán alacsony kalóriatartalmú ételek közül kell válogatni. Igaz ugyan, hogy a három nap során nem mindegyik étkezéssel lakunk jól, de vigaszra lelhetünk az esti bónuszfogásban, a light vanília fagyiban. A Greenlane diéta Angliában már hosszú évek óta nagy népszerűségnek örvend. Egyes források a szigetország egyik legnagyobb jótékonysági szervezete, a Brit Szíves Alapítvány diétájaként említik, de úgy is ismert, mint az új-zélandi Greenlane város kórházából származó diétás étrend.

Hogyan működik?

0012404_1.jpg ()

A diéta három napig tart, ez alatt egy előre megtervezett fix menüt kell követni. Az étrend első hallásra szigorúnak tűnik, mivel mindössze napi 800-900 kcal bevitelét engedélyezi.

  • Egyes főétkezésekhez gyümölcs is fogyasztható, de csak az előírt mennyiségben. A grépfrút és a narancs a zsírégetést serkenti, míg az alma vagy a banán inkább a teltségérzet eléréséhez segít.
  • Ügyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, ami napi 2-2,5 litert jelent. A szervezeted csak úgy tudja serkenteni a felhalmozódott salakanyagok lebontását és elszállítását, ha elegendő folyadék áll a rendelkezésére. Ezt jó minőségű szénsavmenes ásványvíz, gyümölcs- vagy gyógytea fogyasztásával érheted el.
  • A délutáni köztes étkezés során kortyolj el egy könnyű gyümölcsös vagy zöldséges koktélt, mert ezek olyan ásványi anyag- és vitamintartalommal rendelkeznek, amelyek elősegítik a zsírégetést. Készítheted citrus gyümölcsökből (narancs, citrom), amelyek a bennük lévő bőséges C-vitaminnak köszönhetően gondoskodnak róla, hogy a zsír energiává alakuljon. Az egzotikus gyümölcsök sok olyan enzimet szállítanak, amelyek felgyorsítják az emésztést és az anyagcserét. A bromelin tartalmú enzimek – ez megtalálható az ananászban, a fügében, a kiviben vagy a mangóban – például azért felelősek, hogy a fehérje a legkisebb építőelemeire bomoljon szét.
  • A magnézium pótlása szintén fontos a diétában, mivel serkenti az anyagcserét és fokozza a zsírégetést. Magas magnéziumforrású gyümölcs a banán, a kivi és a narancs.

Mire figyelj?

Ennyire alacsony kalóriabevitelnél lényeges, hogy ne terheld túl magad, vagyis a diéta időzítésére próbálj meg nyugodtabb napokat választani, ne űzz fizikailag megterhelő sportokat, mert szédülést, émelygést tapasztalhatsz. Fontos, hogy a diétát ne folytasd tovább az előírt három napnál, ne ess abba a csapdába, hogy csak azért, mert jól megy, ráhúzol még néhány napot. A napi 1 kg fogyás csak ilyen rövid idő esetében érvényesül, vagyis a továbbiakban mindenképpen csökkenne a mértéke. Ne kockáztasd az egészséged!
Nagy figyelmet kell fordítanod a megfelelő gyógyteák kiválasztására. Érdemes olyan fajták mellett döntened, amelyek zsírégető hatásuk révén fokozzák a diéta hatékonyságát. (Persze édesítés nélkül!) Ehhez adunk néhány tippet:

  • Csalántea: Vízhajtó hatású, sok benne a kalcium, a kálium, a kovaföld, a C-vitamin. Forrázz le 3 dl vízzel 2 kiskanál csalánlevelet, majd hagyd öt percig ázni.
  • Citromfű és borsmenta teakeverék: A borsmenta megszünteti az éhségérzetet, a citromfű tisztítja a bélflórát, baktérium- és gombaölő hatású. Keverj össze egy-egy kiskanállal a kétféle teafűből, és forrázd le. Ötpercnyi áztatás után fogyasztható.
  • Gyömbértea: Csökkenti az éhségérzetet és felgyorsítja az anyagcserét. Ajánlott belőle reggeli előtt, üres gyomorra elkortyolni egy pohárral. Egy kisebb (kb. 5 centis) gyömbért tisztíts meg, majd reszeld le. Öntsd fel 4 -5 dl vízzel, és forrald fel. Ízesítheted kevés fahéjjal vagy szegfűszeggel is.
  • Lapacho és rooibos tea: Mindkét teafajta magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, ezért jótékony háttértámogatást ad a diétás étrendnek.

Kinek ajánlott?

Különösen időhiányban szenvedőknek, akik rövid idő alatt szeretnének maximum 3-4 kilós súlyfeleslegüktől megszabadulni. A menü adott, nem kell előre ütemtervet készíteni és a kalóriákat számolni. Hátránya, hogy a megadott ételeket nem lehet variálni, emiatt nem nevezhető változatosnak. Előnye viszont, hogy a menüben szereplő ételeket könnyen magunkkal vihetjük a munkahelyünkre is.
Nem ajánlott viszont kismamáknak, serdülőknek, 50 év felettieknek, vagy azoknak, akik valamilyen egészségügyi problémával küzdenek. Az alacsony kalóriatartalom mellékhatásaként ugyanis a meglévő betegségek lefolyása felgyorsulhat.

Vigyázat, jojó veszély!

A csökkentett kalóriabevitel hatására az anyagcsere lassulni kezd, így amikor visszaállsz a rendes étkezésre, a tested pánikszerűen raktározni kezd. Ennek következtében nemcsak azt hízhatod vissza, amit a „megvonásos” időszakban leadtál, hanem további kilókat szedhetsz fel. Ezt elkerülendő ajánlatos a három napos diéta után még néhány napon át kímélő étrendet folytatni, fokozatosan növelve – napi 150-200 kcallal – a bevitt kalória mennyiséget, míg el nem éred a körülbelül 2000 kalóriás napi adagot. A húsz-harmincöt éves nők számára ugyanis nagyjából ennyi energiabevitellel tartható meg a testsúly.
Ne feledd, tartós sikert csak úgy érhetsz el, ha az életmódodon is változtatsz. Amennyiben a fogyókúra során elért testsúlyodhoz nem társul életmódváltás, megnő annak veszélye, hogy a leadott kilók kamatostul visszatérnek. Kezdd apró változtatásokkal, pl. egyél több zöldséget, gyümölcsöt, kerüld a burgonyát és a fehér lisztből készült pékárukat, és áldozz időt a rendszeres testmozgásra is.

Mintaétrend
1. nap
Reggeli:
Egy szelet pirítós, két kiskanál mogyoróvajjal (peanut butter)
Fél grépfrút
Fekete tea vagy kávé (zsírszegény tejjel, édesítés nélkül)
Ebéd:
120 gramm grillezett tonhal vagy lazac
Egy szelet pirítós
Vacsora:
Két szelet sovány sülthús
1 csésze párolt zöldbab
100 g cékla (párolva vagy héjában megsütve)
1 alma
2 gombóc light vanília fagyi
Tipp: Reszelj le és keverj össze nyers céklát és almát. Fogyaszd a hús mellé!

Ha szeretnél még többet megtudni a diétáról, lapozd fel a Wellness magazin júliusi számát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X