Főoldal > DIÉTA > 3 nassolnivaló fogyókúrázóknak is – a dietetikus ajánlásával

3 nassolnivaló fogyókúrázóknak is – a dietetikus ajánlásával

diétafogyókúrakalóriazsír
0

Írta: and

3 olyan nassolnivaló csoportot mutatunk be, amelyek ízletesek, ínycsiklandózók, és hozzájárulnak alakunk megőrzéséhez, egészséges szervezetünk fenntartásához is. 1. Olajos magvakAz olajos magvak (dió, mogyoró, tök-, napraforgómag, mandula stb.) ugyan magas zsírtartalmúak, de zsírtartalmuk csökkentheti a szív-, érrendszeri betegségek kialakulásának esélyeit. Ehhez elegendő naponta 1 teáskanálnyit elrágcsálni belőlük. Ennél több azonban hozzájárulhat a túlsúly kialakulásához, melynek […]

3 olyan nassolnivaló csoportot mutatunk be, amelyek ízletesek, ínycsiklandózók, és hozzájárulnak alakunk megőrzéséhez, egészséges szervezetünk fenntartásához is.

1. Olajos magvak
Az olajos magvak (dió, mogyoró, tök-, napraforgómag, mandula stb.) ugyan magas zsírtartalmúak, de zsírtartalmuk csökkentheti a szív-, érrendszeri betegségek kialakulásának esélyeit. Ehhez elegendő naponta 1 teáskanálnyit elrágcsálni belőlük. Ennél több azonban hozzájárulhat a túlsúly kialakulásához, melynek szövődménye lehet a cukorbetegség és a szív-, érrendszeri betegségek kialakulása is!

Tippünk:
A magokat alaposan, apróra kell őrölni a fogaiddal, hogy felszívódjanak az értékes zsírsavak és ásványi anyagok!

2. Csokik
A csokoládék közül bizony meg kell tanulnunk a minőségi termékeket választani. Azért, mert egy csokimikulás akkora, mint egy újszülött (én már találkoztam ilyennel), és persze nagyon drága, egyáltalán nem biztos, hogy jó minőségű csokoládéról van szó.
Nem ajánlott a fehér csoki, sem a különféle bevonó massza sem, mert a kakaó értékes polifenoljait, antioxidánsait nem tartalmazzák. Már pedig ezek hozzájárulnak a szervezetünk egészségének megőrzéséhez. Napi javasolt adagja: 2-3 dkg, legalább 50% kakaótartalmú csokoládé fogyasztása.

Tippünk:
Ha nem kedveled annyira a tömény keserű csoki ízét, próbáld ki a finomabbnál finomabb – chilis, tárkonyos, levendulás vagy őrölt kakaóbabbal készült – magas kakaótartalmú csokikat, melyekben a különleges „fűszerezés” enyhítheti a keserű ízt.

0012565_1.jpg ()

3. Gyümölcsök
Szerencsére egyre többet halljuk a figyelmeztetést: fogyasszunk naponta „rengeteg” gyümölcsöt. A gyümölcsök legnagyobb része zsírmentes, relatív magas rost-, vitamin-, ásvány-, szénhidráttartalmú. Az a „rengeteg” gyümölcs, ami javasolt, nem több napi 20-40 dekánál!
A rendszeresen ennél több gyümölcsöt fogyasztók súlya emelkedhet, esetleg hasmenést kaphatnak, puffadhatnak!

  • Magas víztartalmú gyümölcsökből – eper, görögdinnye, ribizli – akár 30-40 deka
  • Az édesebb gyümölcsökből – barackok, cseresznye és meggy, körte, alma –  csak napi 15-25 deka ajánlott
  • A magas szénhidráttartalmú gyümölcsökből – banán, szilva, szőlő, naspolya – 10-20 deka adja a mértéket.

Tippünk:
Válogass az évszaknak megfelelő és lehetőleg hazai termesztésű gyümölcsök közül. Például ha már érik a hazai görögdinnye, ne a Görögországból hosszú úton ideérkezettet válaszd helyette az üzletben!

Fontos tudni, hogy naponta csak egy alkalommal (mondjuk délután, amikor már alaposan kifáradtunk) „illik” nassolni, és csak egy fajtából, egy adagot!  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X