Főoldal > DIÉTA > Fogyókúrád segítője – a padlizsán

Fogyókúrád segítője – a padlizsán

diétaelhízásfogyókúrapadlizsán
0

Írta: and

A Kelet-Indiából származó padlizsán hazánkban törökparadicsom vagy tojásgyümölcs néven is ismert zöldség. A fényes, általában lilás fekete héjú, körte alakú gyümölcs a paradicsom és a paprika rokona, főleg a mediterrán országokban, közvetlen közelünkben pedig Erdélyben fogyasztják nagyobb mennyiségben. Tömege 1/4 kg körüli, de megközelítheti az 1 kg-ot is Energiatartalma alacsony (27 kcal/100 g) és mivel […]

A Kelet-Indiából származó padlizsán hazánkban törökparadicsom vagy tojásgyümölcs néven is ismert zöldség. A fényes, általában lilás fekete héjú, körte alakú gyümölcs a paradicsom és a paprika rokona, főleg a mediterrán országokban, közvetlen közelünkben pedig Erdélyben fogyasztják nagyobb mennyiségben. Tömege 1/4 kg körüli, de megközelítheti az 1 kg-ot is

0012538_1.jpg ()

Energiatartalma alacsony (27 kcal/100 g) és mivel sem fehérje (1,3 g/100 gr), sem szénhidrát (4,8 g/100 g) tartalma nem magas, a fogyókúrás receptek jó alapját képezheti. Vitamin- és ásványi anyag tartalma szintén nem kiemelkedő, de ezt ellensúlyozza, hogy igen zamatos ízű és sokféle étel készíthető felhasználásával.

A fűszerek közül főleg a bors és a bazsalikom illetve paradicsommal kombinálva az oregánó illik hozzá. Vásárlás során érdemes odafigyelned arra, hogy a kemény, csillogó héj, élénk szín utal a padlizsán érettségére és ízletességére. Ha éretlen vagy fonnyadt a termés, akkor inkább válassz más receptet aznapra, így kíméld meg magad a kellemetlen tapasztalatoktól!
Héját nem mindig szükséges eltávolítani, de elkészítéskor a szárát és a kocsányát némi gyümölccsel együtt le kell vágni.
Ha felvágod, és azt látod, hogy a magja barna, tehát padlizsánod mégis túl érett vagy íze – érettségétől függetlenül – erősebben keserű, ezen úgy javíthatsz, ha a szeleteket besózod, és 20-30 percre úgy állítod, hogy levük lecsuroghasson, sőt nehezéket is használhatsz ennek kipréseléséhez. A besózott padlizsánt elkészítés előtt öblítsd le!

Receptajánlatunk:  Padlizsánpörkölt 4 személyre
Hozzávalók:
– Padlizsán 1 kg
– Vöröshagyma    1 fej
– Olaj 1 ek
– Őrölt bors
– Őrölt kömény
– Édes-nemes pirospaprika
– Só
Így készül:
Vegetáriánusok által is fogyasztható ízletes étel a padlizsánpörkölt! Elkészítéséhez a vöröshagymát kevés olajon fonnyaszd meg, sóval és pirospaprikával fűszerezd (illetve ízlés szerint további fűszereket is használhatsz), végül dobd rá a felkockázott padlizsánt. A hagymával együtt nem túl puhára párold, ügyelve arra, hogy a kockák ne törjenek össze. Rizs, barnarizs körettel vagy petrezselymes főtt burgonyával tálald!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X