Főoldal > DIÉTA > A trendi fogyókúrák árthatnak a vesének!

A trendi fogyókúrák árthatnak a vesének!

diétafogyókúravese
0

Írta: and

A vese bab alakú páros szerv – azaz kettő van belőle! A vese működése is két részre osztható. Az első, endokrin, azaz belső elválasztású hormonális működése a vörösvértestszám szabályozásában játszik szerepet. A vese ezen túl részt vesz a sav-bázis egyensúly fenntartásában, vizet és elektrolitokat választ ki, kiüríti a fehérje-anyagcsere végtermékeit, azaz a vizeletképzéssel gondoskodik a […]

A vese bab alakú páros szerv – azaz kettő van belőle! A vese működése is két részre osztható. Az első, endokrin, azaz belső elválasztású hormonális működése a vörösvértestszám szabályozásában játszik szerepet. A vese ezen túl részt vesz a sav-bázis egyensúly fenntartásában, vizet és elektrolitokat választ ki, kiüríti a fehérje-anyagcsere végtermékeit, azaz a vizeletképzéssel gondoskodik a szervezetünk számára felesleges anyagok eltávolításáról. Tudtad, hogy a végső vizelet mennyisége és tartalma naponta kb. 160 liter elsődleges vizeletből képződik, a vese szűrőmunkájának köszönhetően?

Lássuk, hogy a táplálkozásodban mire érdemes odafigyelned, ha szeretnéd ezt az igen fontos szerepet betöltő szervedet „gondozni”, egészségét megőrizni!

Trendi fogyókúrák – a vese ellenségei?
A manapság oly népszerű, szájról-szájra terjedő vagy a média által felkapottnak kinyilvánított, szélsőséges tápanyagtartalmú étrendek alaposan próbára teszik a szervezeted.
A magas fehérjetartalmú étrendek különösen leterhelik a vese fehérje-anyagcsere kiürítő tevékenységét. Amíg egy tevékenység, például egy rosszul megválasztott étrend során, egy túlzásba vitt tápanyagbevitel a vesét fokozott munkára kényszeríti, addig más, szintén fontos munkáját nem tudja megfelelően elvégezni.
Amennyiben ez hosszú ideig fennáll, bizony a szervezeted is megsínyli!
A már említett, fehérjében túlságosan gazdag étkezés során (mint amilyen az Atkins-, az Update, a South Beach vagy akár a testépítők diétája) a szénhidrátbevitel sok esetben 2-4 hétig a gyümölcsök és zöldségek mellőzésével valósul meg. Ilyenkor a veseműködéshez is fontos vízben oldódó vitaminok és bizonyos ásványi anyagok mennyiségének a bevitele teljesen eltolódik: egyesekből túl kevés (például a C-vitaminból, illetve a B-vitaminokból, folsavból, magnéziumból, mangánból, másokból pedig túl sok (A-vitamin, koleszterin stb.) jut a szervezetbe. És bizony ezzel az egyszerre megvalósuló hiánnyal és többlettel is meg kell küzdenie a vesének.

0013200_1.jpg ()

Elegendő víz – az egészséges vese feltétele
A vese munkáját jelentősen befolyásolja a vízfogyasztásod, hiszen nem mindegy, hogy elegendő „mosó” folyadék, áll-e a rendelkezésére, vagy beszűkült mennyiségű vérplazmát kell szűrnie. Ahhoz tudnám hasonlítani, hogy nem mindegy, hogy mennyi mosóport használunk egy ruha tisztításához, és az sem mindegy, hogy mennyi vízben, hányszor öblítjük ki! 

Ami a vesét próbára teszi
A napi ajánlást – 5-6 gr só – többszörösével túllépő só fogyasztással: chpisekkel, sós rágcsálnivalókkal, készételekkel, ételízesítőkkel és a főzés utáni sózással szintén próbára teszed a veséd.

Ezekkel a túlterhelésekkel a vese, mint pufferelő-kiegyenlítő rendszer fokozott munkára kényszerül. Bizonyos genetikai tényezők pedig – amennyiben felerősödik a vesén átfolyó tisztítandó anyagok mennyisége – elősegíthetik a vesehomok, vesekő-képződést is. Ha pedig egy szűrő bedugul és tönkremegy, akkor felszaporodnak a káros anyagok a szervezetben, és – nagyon leegyszerűsítve – mérgezik a szervezeted. Ezt megelőzendő, kerüld a szélsőséges étkezéseket, a túl sós, félkész ételeket, és lehetőleg óvakodj az egyhangú étrendektől és próbálj mindenből fogyasztani – mértékkel!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X