Főoldal > DIÉTA > Karcsúsodj Hampton-diétával!

Karcsúsodj Hampton-diétával!

Hampton-diétakarcsúsító
0

Írta:

A diéta New York egyik előkelő negyedéről, a Hampton kerületről kapta a nevét, kitalálója Fred Pescatore doktor, az Atkins-center egykori orvosigazgatója, ma olyan sztárok, mint Sarah Jessica Parker, Kate Hudson vagy Matt LeBlanc táplálkozási és diétás tanácsadója. Egy kis Atkins-korrekció Pescatore doktornak 2004-ben jelent meg a diétát ismertető könyve, amely óriási sikert aratott. Módszerének lényege […]

A diéta New York egyik előkelő negyedéről, a Hampton kerületről kapta a nevét, kitalálója Fred Pescatore doktor, az Atkins-center egykori orvosigazgatója, ma olyan sztárok, mint Sarah Jessica Parker, Kate Hudson vagy Matt LeBlanc táplálkozási és diétás tanácsadója.

Egy kis Atkins-korrekció

Pescatore doktornak 2004-ben jelent meg a diétát ismertető könyve, amely óriási sikert aratott. Módszerének lényege abban áll, hogy a hedonista élvezetet ötvözi az alacsony szénhidrátbevitel, valamint a magas fehérjefogyasztással. Robert Atkins egykori munkatársaként tulajdonképpen felfrissítette az Atkins-diétát, felhasználva az ugyancsak alacsony szénhidrátbevitelen nyugvó South Beach diéta és az egészségmegőrző hatásáról ismert mediterrán étrend alapjait is. Az Atkins-diéta azért szorult korrekcióra, mert látható eredményei ellenére folyamatosan kritizálják. Ennek legfőbb oka, hogy a szénhidrát fogyasztását szinte teljesen tiltja. A szénhidrátelvonásra a szervezet úgy reagál, mintha nem jutna elegendő táplálékhoz, és elkezdi égetni a zsírt; ezzel magyarázható az első hetek gyors súlycsökkenése. Ugyanakkor ez az időszak számos kellemetlen mellékhatást idézhet elő, például rossz közérzetet, szédülést, fejfájást, kellemetlen szájszagot, drasztikus esetben ájulást is. A táplálkozáskutatók főként azért ellenzik Atkins módszerét, mert hosszú távon való alkalmazása káros lehet az egészségre, a magas fehérjebevitel megterhelheti a vesét, és az étrendből hiányzik a megfelelő mértékű rost és vitamin is. Pescatore az említett kifogásokat próbálta a Hampton-diétában korrigálni, törekedve a nagyobb változatosságra.

Hogyan működik?

A diéta során a rengeteg zöldségféle mellett kifejezetten ajánlott a különböző gabonák vagy hüvelyesek beiktatása, vörös húsok mérsékelten, halak és tengeri herkentyűk bőségesen fogyaszthatók. Az olajos halak, mint a szardínia, a lazac, a pisztráng ugyanis jelentős mennyiségű omega-6 és omega-3 esszenciális zsírsavat tartalmaznak, segítségükkel csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, emellett megnövelik szervezetünk energiaszintjét, így kevésbé leszünk fáradékonyak.
A diéta „előkelőségét” néhány költséges hozzávaló adja, mint például a kardhal, a kecskesajt vagy a makadámdió-olaj. De Pescatore javaslata alapján ezeket bátran helyettesíthetjük olcsóbb termékekkel (például a makadámdió-olajat jó minőségű olívaolajjal és néhány szem dióval).

Három fázisban

0012965_1.jpg ()

A diéta három szakaszból áll, melyekbe súlyfeleslegünktől függően kerülhetünk. A testsúly csökkenésével lépünk át a következő fázisba.

  • A szakasz: A nagy súlycsökkenés időszaka.
    Azok tartoznak ide, akik 5 kg vagy annál több súlyfelesleggel rendelkeznek. Nekik a napi szénhidrátbevitelt 30 g alatt kell tartaniuk mindaddig, amíg a B szakaszba nem jutnak.
  • B szakasz: Az átmenet időszaka.
    A 2,5 és 5 kg közötti súlyfelesleggel rendelkezők tartoznak ide. A megengedett napi szénhidrátbevitel számukra 40 g (nőknél), férfiaknál 60 g.
  • C szakasz: A súlymegtartás ideje.
    A szénhidrátbevitel maximum 55-65 g (nőknél), illetve 65-85 g (férfiaknál) lehet naponta.

Mire figyelj?

A diéta alkalmazását kissé megnehezítheti a szénhidrát mennyiségének folyamatos számolása. Érdemes fogyókúrás naplót vezetni, amelyben nyomon követheted az elfogyasztott szénhidrátmennyiséget.

Amiket ehetsz:

  • Húsok (szénhidrát 100 g ételben): Csirkehús bőre nélkül (0, 3 g), kacsa (0, 4 g), liba (0, 3 g), pulykamell (0, 4 g), sertéshús (0, 4 g), sovány marhahús (0, 6g).
  • Halak, rákok (szénhidrát 100 g ételben): Angolna (0 g), busa (0,6 g), fogas (0,2 g), harcsa (0,2 g), hekk (0 g), keszeg (0,2 g), lazac (0 g), pisztráng (0 g), ponty (0, 1 g), rák (0 g), szardínia (0 g).
  • Tejtermékek (szénhidrát 100 g ételben): Camembert sajt (1,5 g), edami sajt (1,7 g), ementáli sajt (1,5 g), köményes sajt (1,6 g), márványsajt (2 g), óvári sajt (1,7 g), pannónia sajt (1,5 g), parmezán (1,6 g), tehéntúró (3,5 g).
  • Tojás 1 db (0, 3 g).
  • Kenyérfélék (szénhidrát 100 g ételben): Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérszelet (15 g) – csak a C szakaszban levők fogyaszthatják.
  • Zöldségek (szénhidrát 100 g ételben): Brokkoli (2,1 g), káposzta (5,7 g), savanyú káposzta (3,4 g), kelbimbó (6,1 g), kovászos uborka (1,9 g),  kígyóuborka (1,7 g), fejes saláta (2 g) spárga (1,8 g), spenót (1,8 g), sóska (2,3 g), padlizsán (4,8 g), karfiol (3,9 g), póréhagyma (6,3 g), zeller (5 g), zöldbab (6,8 g), zöldpaprika (3 g), csiperkegomba (3,3 g), retek (2,2 g).
  • Alacsony cukortartalmú gyümölcsök (szénhidrát 100 g ételben):Eper (7,2 g), málna (5,4 g), egres (8 g), görögdinnye (6,5 g), szeder (6 g), narancs (8,5 g), őszibarack (9 g).
  • Csak a C szakaszban lévőknek: cseresznye (14 g), szilva (13,1 g), sárgabarack (10,2 g), sárgadinnye (9,5 g).
  • Magvak (szénhidrát 100 g ételben): Mandula (6,8 g) diófélék (11,7 g), szezámmag (6,3 g), tökmag (3,6 g).
  • Alkoholfogyasztás: A C szakaszban néha megihatsz egy-egy pohár jó minőségű vörös- vagy fehérbort, és egy kisebb pohár sör is megengedett.

Amiket nem ehetsz:

Tiltólistás a fehér kenyér, a különböző rizsfélék és a tésztafélék. A zöldségek közül a burgonya, a kukorica, a zöldborsó. Kerüld a magas cukortartalmú gyümölcsöket, így a banánt, a körtét vagy az aszalt gyümölcsöket. A mogyorófélék közül nem megengedett a sós mogyoró és a gesztenye.

Mintaétrend

1. nap

  • Reggelire: 2 tojás keményre főzve 1 csésze párolt spenóttal (összesen kb. 2 g szénhidrát). A B szakaszban ehhez még hozzá lehet tenni 50 g túrót (1,8 g szénhidrát), a C szakaszban egy szelet teljes kiőrlésű pirítóst (12-15 g szénhidrát).
  • Ebédre: Roston sült pulykamell 10 dkg grillezett sajttal (összesen kb. 2 g szénhidrát). A B, illetve a C szakaszban az étel kiegészíthető zöldsalátával, készíthetsz rá öntetet olívaolajból, kevés mustárból és néhány csepp sztíviából (4-5 g szénhidrát).
  • Vacsorára: Zöldbabsaláta citromlével, olívaolajjal megöntözve, grillen sütött lazacfilével (összesen kb. 7 g szénhidrát).

Ha szeretnél még többet megtudni a diétáról, lapozd fel a Wellness magazin augusztusi számát!

Nassolni valók:
Főtt tojás
Egy szelet sovány sajt
50 g idénygyümölcs
2 evőkanál dióféle
Salátaöntetek:
Citromos öntet: 1-2 evőkanál olívaolaj vagy makadámdió-olaj, ugyanannyi citromlével, só, bors (kb. 2 g szénhidrát).
Mustáros öntet: 1-2 evőkanál olívaolaj, 1 kiskanál mustár, pár csepp citromlé (2 g szénhidrát).
Narancsos öntet: 1-2 evőkanál olívaolaj, fél narancs leve, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanál szítvia (4-5 g szénhidrát).


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X