Főoldal > DIÉTA > Emésztési zavarok, szívproblémák, elhízás – 7 érv a mértéktartó borfogyasztás mellett

Emésztési zavarok, szívproblémák, elhízás – 7 érv a mértéktartó borfogyasztás mellett

bőregészségszívproblémákvese
0

Írta:

A bor egészségre gyakorolt kiváló hatását már a híres ókori görög orvos, Hippokratész is jól ismerte. Lássuk, neked miért érdemes kortyolgatnod -  szemezgess összeállításunkból! 1. Emésztési zavarokraA kierjedt bor savakból, glicerinből, kis cukorból, ásványi anyagokból és etilalkoholból áll. Ezek az összetevők kedvezően befolyásolják az anyagcserét, így segítik az emésztést. Ha nehéz ételeket fogyasztottál, étkezés után kortyolj 1-2 dl jó minőségű vörösbort! - […]

A bor egészségre gyakorolt kiváló hatását már a híres ókori görög orvos, Hippokratész is jól ismerte. Lássuk, neked miért érdemes kortyolgatnod -  szemezgess összeállításunkból!

1. Emésztési zavarokra
A kierjedt bor savakból, glicerinből, kis cukorból, ásványi anyagokból és etilalkoholból áll. Ezek az összetevők kedvezően befolyásolják az anyagcserét, így segítik az emésztést. Ha nehéz ételeket fogyasztottál, étkezés után kortyolj 1-2 dl jó minőségű vörösbort! - Csodát tehet!

0013882_1.jpg ()

2. Vesekő megelőzésére
Kutatásokból kiderült, hogy a mértéket tartó borivók között ritkábban fordul elő vesebetegség. Kerüld azonban a borfogyasztást gyomorfekély, cukorbetegség, előrehaladott szívbetegség és epilepszia esetén!

3. Szívproblémák esetén
Azok, akik naponta megisznak 1-2 dl jó minőségű vörösbort, ritkábban küzdenek szív- és keringési problémákkal. A vörösbor ugyanis sok szövetvédő antioxidánst tartalmaz, amelyek gátolják az érelmeszesedést. Egyes szőlőfajták héjában kutatások azonosították a resveratrol nevű anyagot, amely védelmet nyújt a daganatos elváltozásokkal és szívbetegségekkel  szemben. Nem véletlen, hogy a borkedvelő franciáknál például igen alacsony a szívinfarktusok száma. 

4. Stressz ellen
Hangulatjavító hatásának köszönhetően bevetheted lehangoltság és depresszió esetén is, de ne feledd, hogy ebben az esetben is igaz: a kevesebb néha több!

5. Hosszantartó betegség után
Fogyasztása különösen javasolt betegség utáni lábadozás idején, mert a bornak jelentős étvágyfokozó hatása van, és a benne lévő jótékony flavonoidok erősítik az immunrendszert.

6. Ízületi fájdalmak csökkentésére
A kipréselt szőlőből, vagyis a visszamaradt törkölyből iszapszerű pakolást lehet készíteni, ezzel csökkenthető az izületi fájdalom.

7. A szépség megőrzésére
A borban lévő antioxidánsok hidratálják a bőrt és gátolják annak öregedését. A vörösszőlő héjában és magjában található polifenoloknak  köszönhetően, a gyümölcsből készült pakolás regenerálja és fiatalítja a bőrt.

Borkóstoló tippjeink a hétvégére:
 17. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál, Budai Vár, 2008. szeptember 10-14. Budavári Palota, bővebb információ: www.aborfesztival.hu
Noszvaji pincenapok,  2008. szeptember 12-13. Noszvaj, Pincesor, bővebb információ:
www.noszvaj.hu
Szüreti sokadalom a skanzenben, Szentendre, 2008. szeptember 13-14. Szabadtéri Néprajzi Múzeum, bővebb információ: www.skanzen.hu
Őszi borfalu, Somlóvásárhely, 2008. szeptember 13-14., bővebb információ: www.vinoport.hu

Ne feledd, hogy a bor egészségre gyakorolt áldásos hatása akkor érvényesül igazán, ha jó minőségű italt választasz. Az olcsó, gyümölcsöt alig látott borok inkább ártanak, mint használnak az egészségnek!

Válassz alkalomhoz illően!
– Előételekhez, levesekhez, zöldségekhez: Rosé borok.
– Szárnyasokhoz: Üde, finom illatú fehérbor (pl. Chardonnay) vagy könnyű vörösbor (pl. Oportó, Kadarka).
– Halakhoz: Könnyű, száraz fehérbor (pl. Hárslevelű).
– Sertéshúshoz: Karakteres vörösbor (pl. Cabernet sauvignon) vagy élénkebb savú fehérbor (pl. Furmint).
– Marha- és bárányhúshoz: Zamatos, nemes vörösbor (pl. Merlot, Pinot noir).
– Desszertekhez: Édes bor (pl. Tokaji aszú).

Képek forrása: Profimedia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X