Főoldal > DIÉTA > Expressz karcsúság karcsúság koplalás nélkül – Itt az 5 faktoros diéta!

Expressz karcsúság karcsúság koplalás nélkül – Itt az 5 faktoros diéta!

diétafogyókúraöt faktoros diéta
0

Írta:

Az utóbbi években számos sztár csatlakozott a diéta kidolgozójához, Harley Pasternakhoz. A los angelesi sztáredzőnek sok híres kuncsaft köszönheti újjá szabott vonalait, és nem csak a gyengébb nem soraiból. Pasternak duci kamaszként sorra vásárolta a fogyókúrás könyveket, falta a zsírégető kapszulákat, porokat. Egyetemi tanulmányai befejeztével táplálkozási szakértő, egészen pontosan személyre szabott étkezési tervet összeállító szakember, […]

Az utóbbi években számos sztár csatlakozott a diéta kidolgozójához, Harley Pasternakhoz. A los angelesi sztáredzőnek sok híres kuncsaft köszönheti újjá szabott vonalait, és nem csak a gyengébb nem soraiból. Pasternak duci kamaszként sorra vásárolta a fogyókúrás könyveket, falta a zsírégető kapszulákat, porokat. Egyetemi tanulmányai befejeztével táplálkozási szakértő, egészen pontosan személyre szabott étkezési tervet összeállító szakember, food coach lett. Az 5 faktoros diéta tizenöt évnyi kutatómunkájának az eredménye. Módszerének sikere abban rejlik, hogy könnyű betartani. Éhezés és kalóriaszámolgatás nélkül is látványos eredményt hoz – mindössze öt hét alatt, ráadásul könnyedén beilleszthető az időhiánnyal küszködők napi programjába is.

Hogyan működik a diéta?

Öt étkezés naponta: Szervezetünk energiafelhasználása akkor működik a leghatékonyabban, ha rendszeresen, háromóránként étkezünk. Pasternak diétájában ez három főétkezést és két kisebb falatozást, vagyis egy tízórait és egy uzsonnát jelent.

0014004_1.jpg ()

Öt alapanyag

Mindegyik recept ötféle hozzávalót tartalmaz a különböző tápanyagcsoportokból:

  • Legyen benne fehérje: A fehérjedús ételek a gyomrot gyorsan eltelítik és az emésztés során felpörgetik a kalória égetését.
  • Egy kevés szénhidrát: A diéta alatt ehetsz tésztát is, elsősorban a déli órákban. Délután és este már ne fogyassz belőle. Kerüld a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, mint amilyen a cukor vagy a fehér kenyér.
  • Rostok, ballasztanyagok bőségesen: A rostdús étrend javítja az emésztés működését, segíti a méreganyagok és a salakanyagok távozását, így felgyorsítja a fogyási folyamatokat. A rostok szervezetünkbe jutva teleszívják magukat vízzel, telítettségérzést keltenek, hatására csökken az étvágyunk. Az étkezési rostok gátolják a zsírok felszívódását is.
  • Zsírok csak mértékkel: A zsírokat szervezetünk korlátlanul képes elraktározni, ezért tényleg csak annyit ajánlott elfogyasztani belőlük, amennyi szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlenül szükséges. Kerüld a vajat, a margarint, helyettük fogyassz jó minőségű olívaolajat, vagy omega-3 zsírsavat tartalmazó ételeket.
  • Rengeteg víz: Minden étkezés előtt és után kortyolj el egy pohár szénsavmentes ásványvizet. A napi folyadékfogyasztásod érje el a két-három litert. Ezen kívül cukormentes üdítőitalokat, teát és kávét is fogyaszthatsz.

Bónusznap:
A hét egy napján azt ehetsz, amit akarsz, és ebbe még egy tortaszelet is belefér. A diéta ideje alatt ez összesen öt bónusznapot jelent!

Öt rövid edzés egy hét alatt

A diéta mellé hetente ötször 25 perces edzés beiktatása ajánlott. Az edzésre Pasternak a hétfő, kedd, csütörtök, péntek, illetve a szombati napokat javasolja, a tréning felépítésére pedig a következőt: 5 perc kardio bemelegítés (futás, lépcsőzés, biciklizés, ugrókötelezés), 5 perc felsőtest-erősítés, 5 perc alsótest-erősítés, 5 perc hasizom- és popsiformáló gyakorlatok, 5 perc kardio edzés (futás, lépcsőzés, biciklizés, ugrókötelezés). A gyakorlatokat szuperszettben kell végezni, így több kalória égethető el. A sorozatok közötti pihenőidő hosszát érdemes hétről hétre csökkenteni, így a test folyamatosan fejlődni tud (például: az első héten 25 ismétlés (2 sorozat, 80 másodperces pihenőidő), a másodikon 20 ismétlés (3 sorozat, 70 másodperces pihenőidő), a harmadikon 15 ismétlés (3 sorozat, 60 másodperces pihenőidő), a negyediken 12 ismétlés (4 sorozat, 50 másodperces pihenőidő), az ötödiken 10 ismétlés (5 sorozat, 40 másodperces pihenőidő) ismétlés, úgy, hogy a köztes szünetek időtartama folyamatosan csökken).

Miből válogass?

A következő ételcsoportokból válogatva egyszerűen összeállíthatod az étrendedet:

  • A legértékesebb fehérjeforrások: tojásfehérje, szárnyashúsok (bőr nélkül), tengeri halak, tengeri herkentyűk, tejtermékek (sovány sajt, zsírszegény joghurt, túró), szójatermékek (tofu, szójatej).
  • Szénhidrátok: hüvelyesek (borsó, babfélék, lencse, sárgaborsó), gabona (árpa, barna rizs, zabpehely), teljes kiőrlésű termékek (keksz, magvas zsömle, kenyér, tortilla), zöldségek (brokkoli, tökfélék, karfiol, spenót, stb.), gyümölcsök (alma, körte, szilva, barack, feketeszeder, málna, eper, citrusfélék).
  • Szószok, fűszerek az ízesítéshez: light majonéz, salsa-szósz (használd a cukormentes változatot, vagy állítsd elő magad néhány darab friss paradicsom, hagyma, pár csepp citromlé és felaprított korianderlevél összedolgozásával. Dúsíthatod idényzöldségekkel is!), mustár (válaszd az erősebb, csípősebb aromájút, mert ez fokozza a zsírégetést is), fűszeres szószok: szója, worchestershire, tabasco, különböző fűszernövények (fokhagyma, gyömbér, chili, oregánó, bazsalikom, stb).
  • Italok: szénsavmentes ásványvíz, kávé (naponta 1-2 csésze eszpresszókávé megengedett, sőt, Pasternak szerint edzés előtt egy-másfél órával elfogyasztva segíti a zsírégetést is), gyógytea vagy zöldtea (3 csésze/nap), cukormentes gyümölcslevek, light limonádé.
  • Könnyű falatok tízóraira, uzsonnára: gyümölcsturmixok (turmixolj össze friss gyümölcsöket vagy gyümölcsleveket joghurttal vagy zsírszegény tejjel), zabpehely, zabkorpa joghurtba keverve vagy kásának megfőzve, puffasztott rizs, vegetáriánus termékek (szójavirsli, tofuburger, stb.), kis szendvicsek (teljes kiőrlésű kenyérből, friss paradicsommal, mozzarella sajttal), csirkemell- vagy pulykamellsonka gyümölccsel, zöldsalátával.

A témáról bővebben a Wellness magazin szeptemberi számában olashatsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X