Főoldal > DIÉTA > Lúgosíts banánnal!

Lúgosíts banánnal!

banánelsavasodáslúgosítás
0

Írta:

Banán, a tápláló ásványianyag-bombaMivel könnyen emészthető, könnyen szívódik fel: a szervezet számára tehát fogyasztása egyáltalán nem megterhelő. Jelentős a benne található kálium, kalcium, magnézium és foszfor mennyisége, vitaminok közül pedig a folsav, a karotin, B1-, B2-, biotin, C-vitamin mennyisége említésre méltó. A banán szénhidráttartalma támogatja a megfelelő az agyműködést. A károsodott gyomorfalat az alaposan megrágott, […]

0014375_1.jpg ()

Banán, a tápláló ásványianyag-bomba
Mivel könnyen emészthető, könnyen szívódik fel: a szervezet számára tehát fogyasztása egyáltalán nem megterhelő. Jelentős a benne található kálium, kalcium, magnézium és foszfor mennyisége, vitaminok közül pedig a folsav, a karotin, B1-, B2-, biotin, C-vitamin mennyisége említésre méltó. A banán szénhidráttartalma támogatja a megfelelő az agyműködést.
A károsodott gyomorfalat az alaposan megrágott, péppé tört banán vékony védőréteggel vonhatja be. Nemcsak nyersen, frissen, hanem sütve is elkészíthetjük. Termőhelyén pálinkát, sört készíthetnek belőle, illetve szárítva lisztszerű őrleményként is használják. Mostanában már nálunk is megvásárolható szárított formában (rosszabb esetben a burgonyához hasonlóan, olajban kisütve), banán chipsként.

Valóban hizlal?
A friss gyümölcsök közül az egyik legmagasabb energiatartalmú épp a banán. Nála csak az avokádónak magasabb a kalóriatartalma. Rosttartalma megegyezik a narancséval, cseresznyéével, citroméval, mangóéval és a szilváéval. Átlagos energiatartalma 105-150 kcal / 100g között változhat érettségtől függően. Ha fogyókúrázol, heti 1-2 alkalommal 5 dkg banánt más gyümölccsel, gabonapehellyel, tejjel felöltve nyugodt szívvel elfogyaszthatsz, és uzsonnára is megehetsz 10-15 dekát a gyümölcsből!

Az egyik legjobb lúgosító
Magas kálium- és magnéziumtartalmának köszönhetően jó lúgosító hatású gyümölcs, így táplálkozásod savasító irányban történő elmozdulását egyensúlyba hozhatja. (A savasító hatást természetesen szervezetünk ki tudja védeni, ám szakemberek feltételezik, hogy ez hosszú távon így is hátrányosan hathat testünk működésére.) Éretlen, vagyis zöld, zöldessárga formában puffaszt, mivel szénhidráttartalmának jelentős része ekkor még nem emészthető. Akkor igazán jó szénhidrátforrás – például sportolók számára – ha már barnás-fekete pöttyök láthatóak rajta.

Képek forrása: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X