A banán barnulása a gyümölcs érési folyamatának természetes része, amely során etiléngáz termelődik. Először sárgává válik, majd a gázok hatására
A banán barnulása a gyümölcs érési folyamatának természetes része, amely során etiléngáz termelődik. Először sárgává válik, majd a gázok hatására megbarnul. Ha a banán héja vagy a gyümölcs sérül, oxidáció következik be, ami szintén barnuláshoz vezet.
A barnulást késleltethetjük megfelelő tárolással, ami már a boltban elkezdődik. Ne rakjuk műanyag zacskóba, és otthon is érdemes a gyümölcsöt polcra, vagy a hűtőbe tenni. A banánt egy fürtben hagyva csökkenthetjük az etiléngáz-termelést.
Fontos, hogy a banánt elkülönítve tároljuk más, gázt termelő gyümölcsöktől, mint az alma vagy avokádó. A barnult darabokat is távolítsuk el, hogy ne gyorsítsák a többi érési folyamatát.
A hűtőszekrényben való tárolás nem káros, különösen ha a banán már érik. Ha túl sokat vásároltunk, a fagyasztás is jó megoldás. A nagyon barna banán ehető, ezeket főleg banánkenyérben érdemes felhasználni.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |