Főoldal > DIÉTA > Igenis működik: fogyj banánnal!

Igenis működik: fogyj banánnal!

banándiétaegészséggasztro
0

Írta:

A reggeli banándiétával kiválóan fejleszthető a fizikai állapot. Ez a diéta, amelynek a célja természetesen a fogyás, 2008-ban vált népszerűvé Japánban.

Hitoshi Watanabe, aki felesége tanácsára kezdett bele ebbe a fogyókúrába, közel 17 kilót fogyott. A banándiéta akkora divat lett, hogy Japánban egyenesen hiánycikké vált a banán. A diéta feltalálói szerint, ha banánt eszel, és szobahőmérsékletű vizet iszol, az magában fogyást eredményez, és nem számít, hogy a nap további szakaszában mit fogyasztasz. Hatalmas előnye, hogy nagyon egyszerű, így bármilyen erőfeszítés nélkül követhető.

Hogyan épül fel egy napi diétás étrend?

A diéta alapja, hogy reggelire annyi banánt és szobahőmérsékletű ásványvizet lehet fogyasztani, amennyit akarunk. Ebédre és vacsorára semmiféle korlátozást nem ír elő. Köztes étkezésekre szintén ehetünk egy vagy akár több banánt is, minden más desszert, illetve az alkohol fogyasztása, azonban tilos. Továbbá este 8 után már nem szabad semmit enni, és a fogyókúrázóknak éjfél előtt le kell feküdniük.

Reggeli: egy vagy több banán (jóllakottságig), egy nagy pohár langyos víz

Ebéd: szabadon választható

Uzsonna (3 óra körül): 1-2 banán

Vacsora: szabadon választható, kikötés: 8 óra előtt legyen, és ne tartalmazzon desszertet

50840322 - female fist wrapped in measuring tape, lie near the bananas on a wooden table. top view, concept.

Mi áll a diéta sikerének háttérében?

Mivel a banándiéta csoportos fejlesztésű, így hatékonyságára többféle magyarázat is létezik. A banán olyan enzimeket tartalmaz, amelyek felgyorsítják az emésztés folyamatát, ezáltal az anyagcsere fogyókúrás üzemmódba áll át. A banán zsírfaló titka pedig a benne található úgynevezett rezisztens keményítő, amely sokáig telítettségérzetet ad, és 20-25%-kal gyorsítja a zsírégetést.

A szobahőmérsékletű víz azért fontos, mert segíti az emésztést, gátolja a székrekedést és csökkenti az étvágyat. A délutáni banán nasival leküzdhető a stressz és az édes íz utáni sóvárgás. A diéta hatását tovább erősíti a korai vacsi, és az esti nassolás elhagyása. Ezáltal az alvás is pihentetőbb lesz, másnap pedig energikusabban ébredünk.

Milyen előnyei vannak a banándiétának?

A legtöbb japán leginkább a gyors fogyást és a könnyen követhetőséget emelte ki, mikor az előnyökről kérdezték őket. A megszorítások a többi diétáéval eltérően könnyen betarthatók, így ezt a diétát sokkal kevesebben szegték meg, mint a többit. A banán nagyszerű rostforrás, a reggelire elfogyasztott 2 banánban összesen 6 gramm rost van, amely csökkenti a további kalóriabevitelt és a túlevés valószínűségét. Azáltal, hogy elhagyjuk a reggeli kávét, csökken az étvágy és stabilizálódik a vércukorszint. A desszertek és az édességek tiltásával jelentősen csökken a napi zsír- és cukorbevitel. A késő esti étkezés tiltása szintén eredményes.

Vannak a diétának hátrányai?

A diéta csak az étkezésre fókuszál, így nem biztat a szükséges testmozgásra. A diéta nemcsak a fizikai, de a pszichológiai tényezőket is teljesen mellőzi. A nem szabályozott ebéd és vacsora pedig könnyedén vezethet egészségtelen ételek fogyasztásához. Ráadásul a mennyiségük sincs megszabva, így akár túlevést is eredményezhet. A teljes szénhidrátot tartalmazó reggeli nem minden diétázó számára alkalmas, különösen a cukorbetegeknek nem ajánlott!

Valóban olyan hatásos?

A diéta valójában nem támasztható alá a banán kimagasló zsírégető hatásával. Sokkal fontosabb a többi szabály betartása, azaz, hogy csak meghatározott időben étkezzünk és kerüljük a desszerteket. A korlátozások egyértelműek és könnyedén követhetők, egy idő után egyre inkább figyelünk majd arra is, hogy ebédre és vacsorára mit eszünk. A fogyáshoz ugyanis a banándiétánál is szükséges, hogy kevesebb kalóriát fogyasszunk el, mint korábban.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X