Főoldal > DIÉTA > Emésztésjavítás, salaktalanítás – 1 napos szőlőkúrával

Emésztésjavítás, salaktalanítás – 1 napos szőlőkúrával

emésztésfogyókúrakúraszőlő
0

Írta:

A szőlőnap során – ahogy a bevezetőben is olvashattad – másfél, két kilogrammnyi szőlőt kell elfogyasztanod. A tévhitekkel ellentétben a gyümölcsnapok lényege nem a koplalás és a gyomorfájás. Ha érzékenyebb a gyomrod, akkor különösen fontos, hogy a gyümölcs mellé fogyassz valami szilárdat is. Ezen kívül az is elengedhetetlen, hogy a nap folyamán igyál 2 liternyi […]

A szőlőnap során – ahogy a bevezetőben is olvashattad – másfél, két kilogrammnyi szőlőt kell elfogyasztanod. A tévhitekkel ellentétben a gyümölcsnapok lényege nem a koplalás és a gyomorfájás. Ha érzékenyebb a gyomrod, akkor különösen fontos, hogy a gyümölcs mellé fogyassz valami szilárdat is. Ezen kívül az is elengedhetetlen, hogy a nap folyamán igyál 2 liternyi forrásvizet, buborékmentes ásványvizet is.

A nagy adag szőlőt először is oszd 6 egyenlő részre. Ha vannak sötétebb és világosabb fürtök, ne mbaj, de ezeket lehetőleg egyszerre ne fogyaszd, egyszínűből egyél egy alkalommal, ne keverd őket. A 3 magos kiflit, rozsos zsemlét vagy amit szilárd eledelként vadásztál erre a napra, szintén hatfelé oszd el.

A szőlőnap menetrendje a következő:
Reggeli:
1 adag szőlő fél rozsos zsemle és 3 dl víz

Tízórai:
1 adag szőlő, fél rozsos zsemle és 3 dl víz

Ebéd:
1 adag szőlő, fél rozsos zsemle és 3 dl víz

Uzsonna:
1 adag szőlő, fél rozsos zsemle és 3 dl víz

Vacsora:
1 adag szőlő, fél rozsos zsemle és 3 dl víz

0014583_1.jpg ()

Miért olyan jó a szőlő?

  • 10 dkg szőlőben 0,3 g zsír, 0,7 g-  fehérje, 1,6 g ballasztanyag, 15 g szénhidrát, és 60 kcal található.
  • Tápértéke igen magas, mivel 15-20% cukrot tartalmaz. Ennek az egyik fele szőlőcukor, a másik fele gyümölcscukor. Mindkettő gyorsan felszívódik a szervezetben és energiává alakul át.
  • Jelentős mennyiségű A-vitamin található benne, ennek segítségével megelőzhető a különböző szembetegségek kialakulása, és E-vitaminnal megtámogatva hozzájárul az egészséges méhnyálkahártya működéséhez.
  • A szőlőben nagy mennyiségben fellelhető B-vitamincsoport tagjai fontos szerepet töltenek be az ideg- és izomsejtek közötti ingerületátvitelben, a vörösvérsejtek és az oxigént szállító vérfestékek képződésében. Hiányuk miatt fáradtság, koncentrációs zavar, ingerlékenység és izomgyengeség alakulhat ki.
  • A gyümölcs magas C-vitamin-tartalma növeli a szervezet ellenállóképességét, és elnyomja az energiacsökkentő gyulladásos folyamatokat.
  • Mivel jelentős E-vitamin forrás, antioxidáns hatása révén segít semlegesíteni azokat a káros anyagokat, amelyek az anyagcsere-folyamatok melléktermékeként keletkeznek. Sejtmegújító és öregedésgátló hatású.
  • Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat: nátriumot, káliumot, kalciumot, fluort, foszfort, vasat és magnéziumot.
  • A szőlő gyakori fogyasztása élénkíti a bél- és veseműködést, hatásos érelmeszesedés, húgysavlerakódás és köszvény ellen is.
  • Gátolja az allergiát okozó vegyületek termelődését, ezáltal enyhíti az allergiás megbetegedések tüneteit.
  • Csersav-tartalmának köszönhetően segít emésztési problémák esetén is.
  • Csökkenti a fogkőképződést és a fogíny-gyulladást, mivel pusztítja a baktériumokat.

Képek forrása: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X