Főoldal > DIÉTA > Túlyúlyos vagy? Ismerd meg az elhízás leggyakorbb okait!

Túlyúlyos vagy? Ismerd meg az elhízás leggyakorbb okait!

elhízásfogyókúratúlsúly
0

Írta: and

A vadászok köztünk járnakKutatások támasztják alá, hogy azok az emberek, akiknek az ősei hozzá kellett, szokjanak az időszakonkénti éhezéshez, könnyebben raktároznak zsírt, mint mások. Ez azt jelenti, hogy ezek az elhízott emberek fittek és erősek lennének, életben is maradnának a dzsungelben vagy egy háború nehézségei közepette akkor is, amikor sok, karcsúságát kizárólag a saját érdemének […]

A vadászok köztünk járnak
Kutatások támasztják alá, hogy azok az emberek, akiknek az ősei hozzá kellett, szokjanak az időszakonkénti éhezéshez, könnyebben raktároznak zsírt, mint mások. Ez azt jelenti, hogy ezek az elhízott emberek fittek és erősek lennének, életben is maradnának a dzsungelben vagy egy háború nehézségei közepette akkor is, amikor sok, karcsúságát kizárólag a saját érdemének tekintő ember már éhenhalna.
Egész törzsek-népek híznak el, lesznek cukorbetegek és halnak meg a kelleténél korábban, éppen takarékos génjeiknek köszönhetően – a modern, “civilizált” életmódra áttérve. Ők – és társaik, akik közöttünk járnak – csak igen kemény munka, szigorú étrend mellett tudják megőrizni vagy elérni álmaikban megjelenő alakjukat.

0014880_1.jpg ()

Ahogy a szüleinktől láttuk…
Van, aki gyermekkorában szüleitől tanulja el a hibás étrendet és életmódot, így önhibáján kívül már akkor súlyfelesleggel rendelkezik (és így nő fel elhízott felnőttként), amikor szerencsésebb társai még nyomát sem látják a későbbi hurkácskáknak. Náluk főleg a kedvelt ízek és a megszokott jóllakottságérzés, a nagy étkezések hiánya az, ami különösen megnehezítheti az életmódváltást.

Étel az ölelés helyett
Megint másokat az érzelmeiket, gondoskodásukat rosszul, csak gyermekük, unokájuk etetésén keresztül kifejezni tudó anyukák és nagyik rontanak el. Legtöbbünk találkozott már ezzel a mamatípussal, amely minden bajt pár falat letuszkolásával orvosolna, és teljes kétségbeesés, pánik lesz úrrá rajta, ha családtagjai vagy vendégei az általa elégnek tartottnál kevesebbet esznek. Nehéz visszautasítani azokat az anyukákat, nagymamákat, feleségeket és anyósokat akik gondoskodásukat csak ilyen módon tudják megélni, és ez a tapasztalat bizonyosan nem is vezet az étkezésekhez és az érzések egészséges kezeléséhez.

Hormon-gondok
Sokan hormonális problémák – például pajzsmirigy alulműködés – következtében szednek fel hatalmas felesleget, amely sajnos a probléma felismerése és orvosi kezelése után sem rendeződik magától. A dietetikusok szerint ebben az esetben is van remény, azonban sokakat sajnos maguk az orvosok bátortalanítanak el olyan téves állításokkal, hogy ilyen problémák mellett képtelenség lefogyni.

Bánatháj
Néhányan boldogtalanságukban, szomorúságukban, lelki gondjaik enyhítése és önmaguk jutalmazása érdekében, egy kis örömért esznek. Számukra a legfontosabb feladat lelki egyensúlyuk megtalálása, gondjaik kezelése volna, akár pszichológus segítségével, hiszen a fogyókúra itt mindenképpen csak tüneti kezelés.

Modern korunk
Természetesen a túlsúly kialakulásáért felelőssé tehető életmódunk utóbbi 50-100 évben történt változása is, amely az ételek bőségesebb hozzáférhetőségével és a fizikai munka arányának csökkenésével járt. Az ennek hatására évről-évre felszedett 2-3 kg komoly gondokat okoz hosszú távon, de ebben az esetben sem a lustaság a gond, hiszen a változás fokozatos, szinte észrevehetetlen. Úgy járunk mint a béka a forró vízben: ha egyből beledobják (pár hónap alatt felszalad ránk 10-20 kg) akkor észreveszi és menekülni próbál, ha azonban lassan melegítik fel a vizet amiben csücsül, akkor túl későn észleli mekkora a baj.

A dietetikus tapasztalata…
Dietetikusként számtalanszor találkozom a súlyfelesleggel rendelkezőket érő támadásokkal, előítéletekkel, amelyek hátterében az ismeretek hiánya, önigazolás és sokszor a félelem áll: sok, a vágyott testet elérő ember nem tud túllépni korábbi súlyfeleslegén, a tökéletes alak ellenére belül még mindig kövér, és sajnos minden túlsúlyos emberben ezt a gyűlölt korábbi önmagát látja viszont.
Ők azok, akiktől a túlsúlyos ember a legtöbb támadást kapja, pedig a probléma kialakulásáról az érintett nem is mindig tehet. Ha az okokért nem is mindig vagyunk felelősek, tenni azonban mindig lehet valamit problémáink megoldása érdekében!

Képek forrása: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X