Főoldal > DIÉTA > 5 gyakori hiba a fogyókúrában

5 gyakori hiba a fogyókúrában

diétaelhízásfogyókúra
0

Írta:

Irreális célokat akarsz elérni„Elsejére 55 kg leszek” – mondogatod huszadikán, 65 kilósan. Az optimizmus valóban nagyon fontos a fogyókúrához való hozzáállásban, de maradj a realitás talaján. Tippünk: Kezdetben csak egy-két kilótól akarj megszabadulni, és ha ez sikerül, tekintsd valódi sikerélménynek, ne csupán „részeredménynek”! Ne feledd: a hosszútávú célokhoz kis lépésekben vezet az út. Szakértők szerint […]

Irreális célokat akarsz elérni
„Elsejére 55 kg leszek” – mondogatod huszadikán, 65 kilósan. Az optimizmus valóban nagyon fontos a fogyókúrához való hozzáállásban, de maradj a realitás talaján.

Tippünk:
Kezdetben csak egy-két kilótól akarj megszabadulni, és ha ez sikerül, tekintsd valódi sikerélménynek, ne csupán „részeredménynek”! Ne feledd: a hosszútávú célokhoz kis lépésekben vezet az út. Szakértők szerint az egészséges fogyási ütem a heti 0,5-1 kg. És azt is fontos figyelembe venni, hogy túl nagy súlyfelesleg esetén nem szabad rohamtempóban fogyókúrába fogni.

Diétákat váltogatsz
Gyümölcskúra, Atkins-, South-Beach-diéta – mindez egy hónapon belül?! Szervezetünknek időbe telik megszokni egyfajta étrendet, ahhoz pedig még több idő kell, hogy erre testsúlycsökkenéssel reagáljon.

Tippünk:
Újabb módszerek kipróbálása helyett inkább várj türelemmel és gyakorold a kitartás erényét! Emellett pedig becsületesen tartsd magad a választott fogyókúrád szabályaihoz. Meglátod, a hatás nem marad el.
Ha teheted, akkor szakmailag is alátámasztott módszerbe fogj. Óvakodj az azonnali hatással kecsegtető divatos módszerektől, melyek koplalásra, irreális mennyiségű testmozgásra késztetnek!

0015542_1.jpg ()

Elfelejted a fokozatosságot
Igencsak megterheli a szervezetet, ha egyik napról a másikra, a többfogásos étkezéseket a szerény diétás menü váltja fel. Ez egy „pánikhelyzet” a tested számára, ami a táplálékhiányra úgy reagál, hogy lelassítja az anyagcserét és „raktározza a készleteket”. Vagyis a kilóid makacsul ragaszkodnak majd hozzád.

Tippünk:
Mivel a sikeres fogyókúra egy új életmóddal valósulhat csak meg, célravezetőbb, ha fokozatosan próbálsz áttérni az egészségesebb életre. Eleinte próbálj meg hetente csak egy-két napot komolyan diétázni, idővel pedig növeld a „komolyan vett” napok számát!

Nem mozogsz (eleget)
Hiába koncentrálsz a fogyókúrás menü tökéletes összeállítására, ha a sportolást félvállról veszed. Sajnos a mozgást nem spórolhatod meg, ha karcsúbb alakról álmodozol.

Tippünk:
Kérdezd meg a barátnőidet, hogy mit sportolnak és melyikükhöz csatlakozhatnál legalább heti kétszer. A rendszeresség és a baráti kontroll a kezdeti időszakban túllendíthet a holtpontokon. A fokozatos terhelés pedig abban segíthet, hogy ne küzdj rögtön szélsőséges izomlázzal.
Ahhoz, hogy fogyókúrád sikeres legyen, érdemes olyan mozgásformát választanod, melyben az állóképességet fejlesztő testmozgást ötvözöd az erőnlétedet fejlesztő edzéssel. Jó megoldás lehet például, ha tempós gyaloglás során kisebb súlyt veszel a kezedbe és így mozogsz.

Nem iszol elég vizet
A diéták alatt (is) nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyál. A víz nemcsak az emésztésedet segíti, hanem az energiafogyasztást is gyorsítja, ezzel segítve a fogyást.

Tippünk:
A rendszeres vízivásra úgy tudsz a legjobban hozzászokni, ha egész nap előtted van egy pohár víz és folyamatosan kortyolsz belőle. A napi ajánlott folyadékmennyiség szakértők szerint minimum két liter. Fontos, hogy – ha van is kedvenc ásványvized – időnként váltogasd, ne ragadj le egy márkánál, hisz minden ásványvíz más-más arányban tartalmaz fontos ásványi anyagokat. Az ásványvizet pedig néha nyugodtan helyettesítheted forrás- vagy csapvízzel is.

Képek forrása: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X