Főoldal > DIÉTA > 7 tuti tipp az ünnepi kilók ellen

7 tuti tipp az ünnepi kilók ellen

diétaételfogyókúraitalkarcsúsodás
0

Írta:

1. Ne az evésről szóljon az ünnep!Karácsonykor hajlamosak vagyunk beleesni abba a hibába, hogy szeretetünket kizárólag az étel elkészítésével és folyamatos kínálgatásával fejezzük ki. Pedig a szépen terített asztal és a finom menü csak az egyik, de nem egyetlen „kelléke” a karácsonynak: a közös készülődés, az egymásra figyelés, vagy a saját kezűleg készített apró figyelmességek, […]

1. Ne az evésről szóljon az ünnep!

Karácsonykor hajlamosak vagyunk beleesni abba a hibába, hogy szeretetünket kizárólag az étel elkészítésével és folyamatos kínálgatásával fejezzük ki. Pedig a szépen terített asztal és a finom menü csak az egyik, de nem egyetlen „kelléke” a karácsonynak: a közös készülődés, az egymásra figyelés, vagy a saját kezűleg készített apró figyelmességek, ugyanúgy emelik az ünnep fényét, mint egy ötfogásos vacsora.
Tipp: Ne töltsd az egész ünnepet a konyhában és ne ess túlzásokba. Ha már a sokfogásos vacsora mellett döntesz, figyelj arra, hogy a menüben feltétlenül szerepeljenek gyomorbarát, könnyű  ételek (pl. saláták, gyümölcsök) is, és már jó előre szerezd be az egészséges alapanyagokat (teljes kiőrlésű lisztet, zöldféléket, gyümölcsöket, light élelmiszereket)

2. Reggelizz úgy, mint egy király!

Ha az év többi napján nem is tartod be ezt az aranyszabályt, a karácsonyi  reggeliket indítsd nagy lakmározással. A bőséges energiabevitel miatt csak később leszel éhes, így könnyebben ellenállsz a délelőtti és késő délutáni nagy eszem-iszomnak, és akkor nem fogod megterhelni a gyomrodat sem.
Tipp: Reggelizz magas szénhidráttartalmú ételeket (pl. mézzel édesített, teljes kiőrlésű péksüteményt), kortyolj hozzá egy bögre kakaót, vagy tejeskávét – amit light tejszínhabbal is díszíthetsz. Ne feledd: elvégre karácsony van!

3. Állíts össze fogyókúrabarát menüt!

Akkor sem kell lemondanod a hagyományos karácsonyi ízekről, ha az ünnepek alatt nem szeretnéd a kilóidat gyarapítani. Légy tudatos az ünnepi menü összeállításánál!
Tipp: A vörös húsok helyett válogass a halételek és a szárnyasok közül, ezek nemcsak könnyen emészthetőek, de a fehérjetartalmuk is magas. Köretet készíthetsz zöldségfélékből is – pikáns fűszerezéssel és kevés olívaolajjal finom, különleges ízeket varázsolhatsz a tányérra. A süteményekkel tarts mértéket: ha például bejglit sütsz, ne készíts mellé még három másik süteményt. Figyelj arra is, hogy a cukor helyett édesítőszert vagy mézet használj.

0016128_1.jpg ()

4. Hagyd másra a kóstolgatást!

Sokan azt vallják, hogy ha már főzés közben folyamatosan kóstolgatják az ételeket, akkor később kevesebbet fognak fogyasztani a vacsorából. Ez óriási tévedés. Lehet, hogy a karácsonyi menüből csak mértékkel fogsz falatozni, de az egész napos kóstolgatás (pl: egy kicsi a töltelékből, egy nyalás a süti tésztájából, egy icipici a tojáslikőrből) eredménye az lesz, hogy a kis falatokban rejlő kalóriák a nap végén könyörtelenül összeadódnak – mire eltelik az ünnep akár 2-3 kilóval is többet mutathat a mérleg nyelve.    
Tipp: Ne állj neki a főzésnek segítőtárs nélkül – biztos van valaki a családban, akinek megbízol az ízlelésében, hívd őt segítségül, majd ő kóstolgat helyetted.

5. Nassolj tudatosan!

A vajas krémektől tocsogó süteményeken kívül sok más csemege is létezik, amelyekből bárki szívesen csipeget. Ha te vagy a vendéglátó, készíts light sajtkrémet mártogatni, vágj fel hozzá zöldségcsíkokat, tegyél az asztalra diót, mogyorót, mandulát és friss gyümölcsöt.
Tipp: A hagyományos sütireceptek legtöbbjét is könnyen módosíthatod „karcsúságkímélőre”: cukor helyett használj fruktózt, vagy mézet, a fehér lisztet cseréld teljes kiőrlésűre, a vajas töltelékek helyett főzött krémeket, pudingokat, vagy mascarponét használj!

6. Tarts mértéket!

Ha több fogásból áll a menü, akkor szedjél kevesebbet a tányérra, mint amennyit hétköznapokon szoktál. Így többféle ételt kóstolhatsz meg anélkül, hogy sok  energiát vinnél be a szervezetbe. Figyelj arra, hogy lassan és ne kipukkadásig egyél!
Tipp: A mértéktartás az italfogyasztásra is vonatkozik. Lehetőleg kerüld az alkoholt – ha mégis koccintasz, akkor csakis kevés, száraz, jó minőségű fehér vagy vörös borral tedd! Különösen a likőröktől (pl: tojáslikőr, Baileys, csokilikőr) óvakodj, mert tele vannak cukorral.

7. Mozdulj ki!

Természetesen nem kell izzasztó edzéseket beiktatnod két csengettyűszó közé, de ne feledkezz el a napi mozgásadagról az ünnepek alatt sem.
Tipp: Reggel egy picit ébredj korábban: tornáztasd meg a hát- és nyakizmokat, ha van otthon súlyzód, végezhetsz pár erősítő gyakorlatot is. Ha nem csapadékos az idő, kocogj kb. fél órát – akár a ház körül is. A futás felébreszt és ráhangol az ünnepi készülődésre. A családi programok közé  is nyugodtan becsempészhetsz egy félnapos kirándulást,  hangulatos esti sétát, vagy egy közös szánkózást, hógolyózást.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X