Főoldal > DIÉTA > A legfontosabb kérdés a kenyérről

A legfontosabb kérdés a kenyérről

diétafogyókúrakenyér
0

Írta:

1. Mi a különbség a barna és a fehér kenyér között?Míg a barna kenyér annak köszönheti jellegzetes színét, hogy a gabonaszemet nem fosztják meg a csírájától és a héjától, a fehér kenyér alapanyagát a liszttest képezi, amely a búzának a héjtól és a csírától megszabadított része, ez csupán szénhidrátot és fehérjét tartalmaz, növényi rostot, vitaminokat […]

1. Mi a különbség a barna és a fehér kenyér között?
Míg a barna kenyér annak köszönheti jellegzetes színét, hogy a gabonaszemet nem fosztják meg a csírájától és a héjától, a fehér kenyér alapanyagát a liszttest képezi, amely a búzának a héjtól és a csírától megszabadított része, ez csupán szénhidrátot és fehérjét tartalmaz, növényi rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat nem.

2. Miről lehet megismerni a színezett, „hamis” barna kenyeret?
Ha gyanúsan könnyed, színe homogén barna minden szemcsézettség nélkül, illata pedig kávéra vagy karamellre emlékeztet, akkor alapos a gyanú, hogy színezett kenyérrel állunk szemben. Árulkodó jel az is, ha egy-két napon belül megszárad. A legtöbb pékárun feltüntetik, hogy melasszal, kávéval vagy kakaóval színezett, vagy pedig valóban teljes kiőrlésű gabonából készült.

3. Milyen jótékony hatásai vannak a teljes kiőrlésű pékáruk fogyasztásának?
Az egész gabonaszem tökéletes táplálék. A gabonahéj alatt cellulóz, élelmi rost, többféle vitamin, a csírában pedig számos ásványi anyag és nyomelem található. Ezek az összetevők támogatják az emésztést, csökkentik a koleszterinszintet, jótékonyan hatnak az anyagcserére, valamint az ideg- és izomműködést is szabályozzák. A jótékony élettani hatásokat tovább fokozza, ha a teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukba különböző, szemmel jól látható egész gabonaszemeket, magvakat kevernek, amelyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a cukorbetegség leküzdésében és néhány emésztőrendszeri rákbetegség elkerülésében.

0016119_1.jpg ()

4. Mit rejt valójában a fehér kenyér?
A gabonamagok finomítása során a búzaszemet megfosztják a héjától és a csírájától, vagyis épp azoktól az értékes összetevőktől, amelyek pozitívan hatnak az egészségre. A fehér cipók alapjául szolgáló gabonában csupán energiát adó szénhidrát és fehérje található, vitamin ás ásványi anyag nem, ráadásul a fogyaszthatóság érdekében fel kell „javítani” mindenféle adalékanyaggal: propilén-glycollal (fagyállóval), hogy fehér maradjon, diacetiltartaric-savval (emulgeálószerrel), hogy ne essen össze, kalcium-szulfáttal (gipsszel), hogy könnyebben megkeljen a tészta. Ehhez jönnek még az egyéb állományjavító, lisztjavító és térfogatnövelő szerek.

5. Milyen tulajdonságai vannak a jó minőségű kenyérnek?
A fehér kenyér is lehet jó minőségű, még ha kevéssé egészséges is. A friss fehér kenyér puha, laza szerkezetű, szavatossága 48 óra, a tartós kenyéré a hozzáadott tartósítószerek miatt ennél több. A teljes kiőrlésű kenyér általában egy hétig is eltartható. A barna kenyerek kisebbek, ugyanakkor nagyobb tömegűek, mint a fehérek, szerkezetük tömör, illatuk karakteres, átható. Legtöbbször formában sütik és magokkal dúsítják őket.

6. Aki fogyni szeretne, annak teljesen le kell mondania a pékárukról?
A teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér nem hizlal! Egy szeletében csak 70 kcal van, ha viszont megkened mogyorókrémmel vagy lekvárral, egy szelet több száz kalóriára is „rúghat”, tehát a feltét az, ami az egészséges kenyérszeletet kalóriabombává változtatja. Ezért ha a kilóidtól szeretnél megszabadulni, bánj óvatosan a felvágottakkal, a sajtkrémekkel és a különböző szendvicskrémekkel. A barna kenyeret fogyókúra idején is bátran fogyaszthatod, mert amellett, hogy egészséges, hamar teltségérzetet idéz elő, és késlelteti az éhség kialakulását. A benne található ballasztanyagok miatt a gyomorban hamar kialakul a jóllakottság érzése (az egyes kenyérfajták ballasztanyag-tartalmát lásd a táblázatunkban), így elkerülheted, hogy túledd magad.

A cikket teljes terjedelmében a Wellness magazin decemberi számában olvashatod!

Különleges változatok
– Kapható várandósok számára kifejlesztett kenyérfajta is, az úgynevezett táltos kenyér. Különlegessége abban rejlik, hogy folsavat, B6- és B12-vitamint (vagyis magzatvédő vitaminokat) tartalmaz, amelyek csökkentik a születési rendellenességek kialakulásának kockázatát.
– Egy amerikai orvosról kapta a nevét a graham kenyér, amely korpás búza- és rozslisztből készül, só és élesztő nélkül. Jellegzetes morzsás szerkezetét annak köszönheti, hogy a lisztben a búzaszemet védő, ásványi anyagokban gazdag korpát nagyobb darabokban hagyják.
– A tönkölybúzából készült kenyér a közönséges búzából készült pékárukhoz képest akár tizenötször-húszszor több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A tönköly olyan ősi magyar gabonafajta, ami az emberi szükségletnek megfelelő arányban tartalmaz aminosavakat, összetett szénhidrátokat és olyan növényi rostokat, amelyek nem szívódnak fel, de a jó emésztés és a tiszta bélrendszer legfőbb biztosítékai.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X