Főoldal > DIÉTA > 5 szuperbiztos tipp, ha fogyni akarsz!

5 szuperbiztos tipp, ha fogyni akarsz!

diétafogyókúrazsírégetés
0

Írta:

1. Egyél többet, fogyj hatékonyabban!A báli szezon idejére szeretnél megszabadulni pár kilótól? A nullkalóriás villámdiéták nem vezetnek semmi jóra. A minimális tápanyag-bevitel miatt a szervezet „éhezésveszély” üzemmódba kapcsol, és az utolsó kalóriáig elraktározza az ételből nyerhető energiát. Az eredmény: hiába eszel keveset, mégis hízni fogsz! Ráadásul a minimálisan szükséges tápanyagokat is megvonod a szervezetedtől.Mire figyelj?Ne feledd: […]

1. Egyél többet, fogyj hatékonyabban!

A báli szezon idejére szeretnél megszabadulni pár kilótól? A nullkalóriás villámdiéták nem vezetnek semmi jóra. A minimális tápanyag-bevitel miatt a szervezet „éhezésveszély” üzemmódba kapcsol, és az utolsó kalóriáig elraktározza az ételből nyerhető energiát. Az eredmény: hiába eszel keveset, mégis hízni fogsz! Ráadásul a minimálisan szükséges tápanyagokat is megvonod a szervezetedtől.
Mire figyelj?
Ne feledd: a szakértők szerint az egészséges fogyási ütem heti 0,5-1 kg az egészség károsodása nélkül! Ha fogyókúrázol, az ajánlott napi energiabevitel kb. 1200 kalória legyen. Ha diétázni szeretnél, az étrend összeállításával kapcsolatban kérd ki dietetikus szakember tanácsát!

0016979_1.jpg ()

2. Étkezz rendszeresen!

Ha túlsúllyal küzdesz, gyakran érezheted, hogy képtelen vagy a normál adagokkal betelni. Mivel nehezen tudod megállni, hogy újból és újból szedj a tányérodra, sokszor pukkadásig eszed magad. Érdemes átgondolni az étkezések ütemezését: a legjobb, ha naponta háromszor vagy ötször étkezel kis adagokat. 
Mire figyelj?
–  Ne hagyd ki a reggeli étkezést: fogyassz teljes kiőrlésű pékárut light dzsemmel, gyümölcsöt, frissen facsart gyümölcslevet. Ezek az élelmiszerek energiával és fontos tápanyagokkal látják el a szervezeted egész napra.
– A főétkezések között nagyon könnyű elcsábulni, ezért a kalóriadús nassolnivalók helyett rágcsálj el egy almát, sárgarépát, ropogtass el néhány szem diót vagy aszalt gyümölcsöt!

3. Óvakodj a gyorséttermi csapdáktól!

Csak óvatosan a kifőzdékkel és gyorséttermekkel! Ma már számos gyorséttermi lánc menüjében szerepelnek a saláták és különféle öntetek, de azért légy óvatos! Lássuk, a legjellemzőbb csapdákat.
Mire figyelj?
– A salátákon kerüld a különféle joghurtos önteteket, mert nagyon magas a kalóriatartalmuk.
– Egyes éttermekben kenyeret és különféle kenyérre kenhető finomságokat helyeznek a vendég elé, amíg kihozzák az első fogást. Ezek majszolásával majd annyi kalóriát viszel a szervezetedbe, mint magával a főétellel. Egy kis szelet bőven elég, hogy csillapítsd a rád törő farkaséhséget.
– Ha vigyázol a vonalaidra, ne rendelj előételt – legalábbis a fogyókúrád ideje alatt. Bőven elég egy könnyű, finom leves (például zöldségleves ) és a könnyű főétel. 
– A telítettség érzése nem alakul ki olyan gyorsan, mint ahogy elfogyasztod az ételt,  ezért érdemes minden falatot jól megrágnod. 

4. Pörgesd fel az anyagcseréd!

Közismert, hogy bizonyos élelmiszerek, mint például (chili, ananász) segíthetik az anyagcserét, de ne feledd: az anyagcsere gyorsításának mind a mai napig a legbiztosabb módja a rendszeres mozgás.
Mire figyelj?
A tartós fogyás érdekében hetente háromszor 1-1,5 órát javasolt edzened. Kerüld a naponta, nagy megterheléssel járó edzéseket, mert az éppen annyit árt, mint ha nem mozognál semmit. A fogyás érdekében az erősítő és karidó edzések ötvözetét válaszd: például gyaloglást kis tömegű (1-1,5 kg) súlyzóval. Amikor összeállítod edzésprogramod, mindig gondolj arra, hogy az intenzív mozgás során a szervezet először a test szénhidrát-raktáraiból nyeri az energiát, és kb. fél óra múlva lát hozzá a zsírraktárak felhasználásához.

5. Vezess kalórianaplót!

Egy kis gumicukor, müzli szelet, joghurtok - ugye neked is ismerős fogalmak? Fogyókúrázáskor különösen nem mindegy, milyen ételek kerülnek a tányérodra. Hiába tűnik egészségesnek egy-egy müzliszelet, vagy gyümölcsös joghurt, ha tele vannak cukorral. Ha rendszeresen leírod, hogy mit ettél aznap, ki fog derülni, mennyi rejtett kalóriát fogyasztottál.
Mire figyelj? 
Ha írásban is rögzíted a bevitt kalóriákat, könnyebb lesz visszafognod magad! A feljegyzések tükrében – ha kell dietetikus szakember segítségével – változtatni tudsz étkezési szokásiadon, és testreszabott étrenddel láthatsz neki a fogyókúrának.  

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X