Főoldal > DIÉTA > 7 divatos fogyihóbort – Ne dőlj be nekik!

7 divatos fogyihóbort – Ne dőlj be nekik!

diétafogyókúrazsírégetés
0

Írta:

1. Káposztaleves-kúra Nincs olyan fogyni vágyó, aki ne ismerné a „csodatévő” káposztalevest, ami „egy hét alatt akár nyolc kilótól” is megszabadíthat.– Teória: A káposzta „negatív kalóriás” élelmiszer, vagyis több energia szükséges a megemésztéséhez, mint amennyit nyerünk belőle. Ezen kívül serkenti az emésztést és méregteleníti a szervezetet.– Kritikája: Rosttartalmán kívül különösebb előnye nincs. Azon kívül, hogy […]

1. Káposztaleves-kúra

Nincs olyan fogyni vágyó, aki ne ismerné a „csodatévő” káposztalevest, ami „egy hét alatt akár nyolc kilótól” is megszabadíthat.
Teória: A káposzta „negatív kalóriás” élelmiszer, vagyis több energia szükséges a megemésztéséhez, mint amennyit nyerünk belőle. Ezen kívül serkenti az emésztést és méregteleníti a szervezetet.
Kritikája: Rosttartalmán kívül különösebb előnye nincs. Azon kívül, hogy nagyon unalmas menüt kínál (káposztaleves reggel, délben, este), hosszabb ideig való követése – az egyoldalú tápanyagbevitel miatt – az egészségünket is veszélyeztetheti.
Hatékonysága: Nem idéz elő gyors fogyást, ráadásul amennyi súlyfelesleg nagy nehezen lemegy tőle, az olyan hamar vissza is tér. A diéta népszerűségét kihasználó káposztaleves-kapszula pedig végképp nem kecsegtet eredménnyel.

2. Tiltólistán a szénhidrát

A szénhidrátok súlygyarapító hatását sokan tapasztaltuk már, így logikus megoldásnak tűnik a megvonásuk által fogyni.
Teória: A diéta követői búcsút intenek minden szénhidráttartalmú élelmiszernek, így az olyan alapélelmeknek is, mint a kenyér, a tészta vagy a magas cukortartalmú gyümölcsök. Ugyanakkor a szintén hizlaló telített zsírokat tartalmazó ételek engedélyezettek.
Kritikája: Csak a kilók leadására összpontosít, miközben koleszterinben és telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztására buzdít, amelyek köztudottan fokozzák a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Emellett – mivel tiltja a magas cukortartalmú gyümölcsök fogyasztását – fontos vitaminoktól fosztja meg a szervezetet.
Hatékonysága: Gyors fogyást eredményez, ám ha visszatérünk a szokványos étrendünkhöz, szinte lehetetlen megtartani a szénhidrátmentes étrenddel elért súlyt.

3. Zsírégető ananász

Legendák keringenek az ananász zsírégető hatásáról. Ezen felbuzdulva sok fogyni vágyó habzsolja lelkesen az ananászt, issza a gyümölcs levét, esetleg ananász-kapszula szedésével próbál rásegíteni a karcsúsodásra.
Teória: A friss ananászban található bromelin enzim jótékony hatással van az emésztésre és gyorsítja az anyagcserét.
Kritikája: Az ananásznak valóban vannak pozitív élettani hatásai, ám egyik sincs összefüggésben a fogyással. Sokan az anyagcserét az elfogyasztott ételek emésztésével és kiürítésével azonosítják, ezért juthatnak arra a téves következtetésre, hogy ha valami segíti az emésztést, akkor az biztosan hozzájárul a kilók apadásához is. Valójában a jobb emésztés jobb tápanyag-felszívódással jár, ami elméletileg épphogy gátolja a fogyást.
Hatékonysága: A sok ananászevéstől tényleg fogyhatunk – feltéve, ha mellette diétás étrendet követünk –, de sokkal inkább a gyümölcs alacsony kalóriatartalma (10 dkg ananász 30 kalória), mint speciális zsírégető hatása miatt.

0017086_1.jpg ()

4. Nullkalóriás módszer

A legdrasztikusabb módszer, mégis kevés sikerrel jár.
Teória: Ha sokat eszünk, hízunk, viszont ha semmit nem veszünk magunkhoz, maximum csak vizet iszunk, fogyni fogunk.
Kritikája: Amikor koplalunk, testünk „megijed” attól, hogy nem kap több tápanyagot, ezért túlélésre rendezkedik be, védekezésképpen pedig a lehető legkevesebbet használja fel a tartalékaiból. Így történhet meg, hogy a kúra kezdetén könnyen ledobhatunk egy-két kilót, de – a néhány napnál tovább egyébként sem tartható koplalás következtében – legyengülhet az immunrendszerünk, és vitaminhiány alakulhat ki a szervezetben.
Hatékonysága: Amint újra enni kezdünk, testünk rögtön raktározni kezd. Úgyhogy ha ezt a módszert választjuk, számoljunk azzal, hogy a leadott kilók kamatostul visszajönnek.

5. 90 napos diéta

Fehérjenap, keményítőnap, szénhidrátnap, gyümölcsnap – mindez három hónapig váltakozva.
Teória: Ha a gyomorba csak egyféle táplálék jut, azt könnyebben megemésztjük, aminek fogyás lesz az eredménye.
Kritikája: A tápanyagok ilyen jellegű szétválasztása tudományosan nem megalapozott. A napok elkülönítése ugyanis logikátlan, hiszen a keményítőnap főszereplője egy összetett szénhidrát, a szénhidrátnapé szintén szénhidrát, és a gyümölcsnapon fogyasztott gyümölcsök is tartalmaznak szénhidrátot. Ezek alapján a kúra három egymást követő napja épül elsősorban szénhidrátokban gazdag élelmiszerek fogyasztására, és csak egy nap a nélkülözhetetlen fehérje bevitelére. További nagy hibája, hogy a gabonaféléket háttérbe szorítja, pedig ezek a szervezet számára fontos tápanyagokat tartalmaznak.
Hatékonysága: Aki három hónapon keresztül kitart a szigorú étrend mellett, megérdemel egy piros pontot. Sajnos a leadott kilók a diéta abbahagyása után újra visszatérnek.

6. Vércsoportdiéta

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy nem fogyunk egyformán. A vércsoportdiéta elvei szerint ezért a különböző vércsoportok tehetők felelőssé.
Teória: A vércsoportok eltérő jellemzői miatt míg bizonyos tápanyagok jótékonyan hatnak ugyanahhoz a vércsoporthoz tartozó emberekre, hátrányosak lehetnek egy másik vércsoporthoz tartozókra. Mivel a lebontási folyamatok is eltérőek vércsoportonként, a fogyás is más hatásfokkal működik.
Kritikája: Itt is az egyoldalú táplálkozás róható fel legfőbb hibaként. Azzal az ajánlással is nehéz egyetérteni, hogy számos itthon őshonos növényt helyez tiltólistára, míg az egzotikus gyümölcsöket – melyekhez nálunk lehet, hogy csak konzerv formájában jutunk – előszeretettel ajánlja.
Hatékonysága: Amellett, hogy tudományosan megalapozatlan, elsősorban nem a súlycsökkenést célozza meg, hanem az egészséges életmód kialakítását, ezért a kilók nem távoznak látványosan a kúra során.

7. Súlycsökkentő szűztea

A távol-keleti teafajta fogyasztó hatását régóta hangoztatják, ezért a diétázók előszeretettel kortyolgatják, sőt a legelszántabbak kapszula formájában is fogyasztják.
Teória: A szűztea nagy mennyiségű antioxidáns-tartalma (polifenolok, katekin) miatt gyorsítja az anyagcserét, ezzel segíti a fogyást.
Kritikája: Bár a szűztea vegyületei valóban hozzájárulnak az anyagcsere gyorsításához, a gyorsabb bélműködés nem egyenlő a kilók csökkenésével. Az anyagcsere megváltozása olyan kellemetlen következményekkel járhat, mint a kínzó hasmenés. Ráadásul a tea hatóanyagai koncentrált formában alkalmazva akár májkárosító hatásúak is lehetnek.
Hatékonysága: Ha kizárólag a teaivástól reméljük, hogy a mérleg kevesebbet mutat, csalódni fogunk. Ám ha rendszeres mozgással, diétákkal kombinálva isszuk a teát, néhány héten belül megmutatkoznak az első eredmények. Fontos az is, hogy jó minőségű terméket válasszunk. Bizonyos mértékben hozzászokhatunk a teához, ezért elhagyásakor hízásra számíthatunk.

A témáról bővebben a Wellness magazin februári számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X