Főoldal > DIÉTA > Bomba alak koplalás nélkül? – Atkins-diéta másképp!

Bomba alak koplalás nélkül? – Atkins-diéta másképp!

Atkins-diétafogyókúrazsírégetés
0

Írta: and

Neked ajánlott…… ha gyors, és tartós eredményre vágysz, és hajlandó vagy ezért lemondani akár még a szénhidrátokról is. … ha le akarod küzdeni az éhségrohamokat és az édesség iránti vágyat – a stabil vércukorszint ebben kezedre játszhat!… ha korábban már kipróbáltál és megkedveltél valamilyen alacsony szénhidráttartalmú étrendet. A diéta alapelve: Az Atkins-diétát Dr. Robert C. Atkins […]

Neked ajánlott…

… ha gyors, és tartós eredményre vágysz, és hajlandó vagy ezért lemondani akár még a szénhidrátokról is.
 … ha le akarod küzdeni az éhségrohamokat és az édesség iránti vágyat – a stabil vércukorszint ebben kezedre játszhat!
… ha korábban már kipróbáltál és megkedveltél valamilyen alacsony szénhidráttartalmú étrendet.

A diéta alapelve:

Az Atkins-diétát Dr. Robert C. Atkins alkotta meg a 60-70-es években. A diéta lényege, hogy minimálisra csökkenti a szénhidrátbevitelt, így az étrend alapjává a zsírok és fehérjék válnak. Az étrend részben azon az elméleten alapul, amelyen a GI-étrend is: kivédi a szénhidrátokban gazdag ételek fogyasztásának hatására létrejövő gyors vércukorszint-növekedést, és így az ezt követő fokozott inzulinszint emelkedését, ami a vércukorszint esésével és ezt követően az étkezés után hamar jelentkező éhségérzettel járhat. A magas inzulinszint elősegítheti az elhízást, hosszú távon pedig károsíthatja ereidet is! Ennek kivédése tehát mindenképpen hasznos, ám az Atkins-diéta előnyei az érrendszer védelme terén erősen vitatottak. Az Atkins-módszeren apróbb módosításokat hajtottunk végre, hogy egészségesebb és követhetőbb legyen számodra. A módosítás végeredménye egy jobb tápanyag-ellátottságot, nagyobb változatosságot nyújtó, biztonságosabb és a korábbinál könnyebben követhető étrend!

0016936_1.jpg ()

Az első szakasz

Az eredeti módszer négy szakaszból áll, az első minimálisan két hetes szakasz a bevezetés szakasza, amelynek célja a fogyás beindítása. Ekkor napi 20 g lenne az engedélyezett szénhidrátbevitel, ám ezt érdemes legalább 35-50 g-ra emelni (nem követve Atkins sajátos szénhidrátbesorolását!). Az egészséges táplálkozás elveihez az eredetinél jobban illeszkedő Atkins-étrend megvalósítását támogatja, ha a szénhidrátok bevitelének korlátozását alacsony szénhidráttartalmú zöldségek és sovány tejtermékek (túró, sajtok), valamint sovány húsok, tengeri halak, kevés tojás fogyasztásával éred el. A tejfölt, zsírosabb sajtokat és húsokat érdemes elkerülnöd, ám jó minőségű növényi olajat fontos használnod az ételek elkészítéséhez, mivel zsiradékra és az ezekben rejlő esszenciális zsírsavakra szüksége van szervezetednek. Az étrend az első szakaszban még kizárja a gyümölcsök, gabonából készült élelmiszerek, szénhidrátdúsabb zöldségek nagyobb mennyiségben történő fogyasztását, ezért is lehet hasznos egy komplex multivitamin készítmény alkalmazása legalább ebben az időintervallumban, ellensúlyozandó az étrendet. Bár sokan úgy fogják fel, és azt tekintik az Atkins-étrend előnyének, hogy az éhségérzet csökkentésére húst-hússal ehetnek, mégis érdemes mértéket tartanod! A túlzások ugyanis az egészséges szervezetet is megviselhetik (fennálló betegség, áldott állapot kizáró ok, vagy dietetikus személyes segítségét igényli a diéta kipróbálásánál!).

A második szakasz
A második szakaszban a már beindult fogyás fenntartása a cél, ekkor 60-90 gramm szénhidrát/nap az általunk javasolt mennyiség – ez ugyan még mindig valamivel alatta van az egészséges fogyáshoz javasolt napi szénhidrátmennyiségnek, ám a legtöbb egészséges ember számára különösebb nehézség és probléma nélkül követhető és betartható. A 2. szakaszban tej, joghurt, kefír és zöldségek, gyümölcsök is fogyaszthatók, akár kevés teljes kiőrlésű gabonából készült ételt is ehetsz. Az étrend gondatlan követése alacsony rostbevitelt eredményezhet, ami ha vörös húsok rendszeres és az átlagosnál nagyobb mennyiségű fogyasztásával jár együtt, akár bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is fokozhatja!  A pre-és probiotikumok együttes fogyasztása ezt mérsékelheti, ezért érdemes erre odafigyelned! A kívánt fogyás elérése után a szénhidrátbevitel heti 10 g-mal növelhető, egészen addig a pontig, amíg meg nem áll a súlyvesztés – ezt tekinthetjük a harmadik fázisnak. Ezzel el is érkeztünk az utolsó fázishoz, az eredmény megtartásához: ha az Atkins-diéta módosított változata mellett döntesz, akkor bizony évekig, sőt életed végéig kitartónak kell maradnod, és követned  kell az előírásokat, lehetőleg orvos és dietetikus felügyelete mellett! 

0016936_2.jpg ()

Mire figyelj?

  • Betegségek – különösen diabétesz, máj és veseproblémák – esetén feltétlenül ajánlott szakember (orvos, dietetikus) tanácsát kikérni az étrend alkalmazásával kapcsolatban.
  • Tájékozódj az étrendről honlapunkon a diétához kapcsolódó mintaétrend áttekintésével és kérdezz dietetikus szakértőinktől.
  • Szerezz be egy tápanyagtáblázatot – ez az interneten is megtalálható – a napi szénhidrátbevitel pontos kiszámításához, és persze tarts a kezed ügyében egy számológépet is.
  • Mozogj rendszeresen alacsony vagy közepes intenzitással! A mozgás még hatékonyabbá teszi a módszert, ám az izmok és az agy üzemanyagául szolgáló szénhidrát hiánya negatívan befolyásolhatja mind fizikai mind szellemi teljesítményed!
  • Ne hanyagold el a sovány tej és tejtermékek rendszeres fogyasztását! A magas fehérjetartalmú étrendek követésekor fokozottabban érdemes a kielégítő kalciumfelvételre odafigyelni! 
  • Ha problémáid vannak a vérzsírszinteddel – és ez körülbelül a felnőtt népesség felét érinti! – akkor érdemes dietetikussal is konzultálnod étrended összeállításakor.

Értékelés dietetikus szemmel:

Előnyök:

  • A fokozatos vércukorszint emelkedés későbbre tolhatja ki az éhségérzet jelentkezését, így nem következik be a magas glikémiás indexű ételek fogyasztását követő gyors vércukor- és inzulinszint emelkedés, valószínűleg elkerülhető az étkezéseket követően hamar jelentkező farkaséhség.
  • A diéta követése rendszert visz az életedbe, áttekinthetőbbé teszi a táplálkozásodat, követése során megismerheted az ételek pontos összetételét, így a fogyás szempontjából hatékonyabb lehet az ételkészítés és nyersanyag válogatás. 
  • A vitamin és ásványi anyag kiegészítés biztonságosabbá és kímélőbbé teszi az étrendet, a módosítások a szív- és érrendszer, csontok és az emésztőrendszer épségét is segíthetnek megóvni.

Hátrányok:

  • A szénhidrátszegény étrendre építő módszerek tudományos háttere jelenleg kérdéses, pozitív és negatív eredményekkel járó vizsgálatok is léteznek (az esetleges kedvezőtlen hatásokat jelentősen csökkentettük!).
  • Kutatások azt mutatják, hogy a fogyás sikerességéhez nem feltétlenül kell kizárni az egyszerű szénhidrátokat, mint például a cukrokat, cukor tartalmú édességeket az étrendedből, amelyek mérsékelt fogyasztása betarthatóbbá is teheti a fogyókúrát. Az édes nassok, csokik teljes kizárása az étrendből kifejezetten hátrányos lehet!
  • Ha nem ügyelsz az étrend gondos összeállítására, akkor az szegény lesz bizonyos vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban, zsírsavakban. Ez hiányállapotok kialakulásának és egészségkárosodás létrejöttének veszélyével járhat!
  • A vörös húsok, zsíros ételek (általunk nem javasolt) rendszeres és az átlagosnál nagyobb mennyiségű fogyasztása akár bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát is fokozhatja az Atkins- étrend tartós követésekor!

A diétához kapcsolódó, dietetikus által összeállított mintaétrendet, hamarosan olvashatod a WellnessCafén!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X