Főoldal > DIÉTA > Bulimia és az agy

Bulimia és az agy

bulimiaelhízástáplálkozási betegségek
0

Írta:

A bulimia nervosa gyakran tinédzser- vagy fiatal felnőttkorban kezdődik. Elsősorban a lányokat és a nőket érinti és abban nyilvánul meg, hogy a beteg ismétlődő falási rohamoktól szenved, melyet önhánytatás követ, vagy más kompenzáló viselkedés a súlynövekedés elkerülése érdekében. A falási rohamokat a csökkent önirányítási képességgel hozzák összefüggésbe a kutatók. Feltételezik, hogy az önkéntes viselkedésünk szabályozását […]

A bulimia nervosa gyakran tinédzser- vagy fiatal felnőttkorban kezdődik. Elsősorban a lányokat és a nőket érinti és abban nyilvánul meg, hogy a beteg ismétlődő falási rohamoktól szenved, melyet önhánytatás követ, vagy más kompenzáló viselkedés a súlynövekedés elkerülése érdekében. A falási rohamokat a csökkent önirányítási képességgel hozzák összefüggésbe a kutatók. Feltételezik, hogy az önkéntes viselkedésünk szabályozását a frontostriatális körökként ismert idegsejtek segítik. Ennek működését a Simon-féle térbeli inkompatibilitási feladat teszteli. Ennek során a résztvevőknek fel kell ismerniük egy nyíl irányát, függetlenül attól, hogy a képernyő mely részén jelenik meg. A feladat könnyebb, ha a nyíl iránya illeszkedik a képernyő oldalához. A képernyő oldalának figyelmen kívül hagyása a nyíl irányának meghatározásához a viselkedés szabályozását igényli, hogy ne automatikusan adjunk válaszokat.

Rachel Marsh és munkatársai a Columbia Egyetemről ill. a New Yorki Állami Pszichiátriai Intézetből 20 bulimiás és 20 egészséges nő teljesítményét hasonlították össze. A résztvevők úgy hajtották végre a feladatot, hogy közben MRI-vel vizsgálták őket. “A bulimiás betegek sokkal lobbanékonyabbak voltak, mint a kontrollcsoport résztvevői. Gyorsabban válaszoltak és több hibát vétettek azokban az esetekben, amikor a nyíl iránya eltért a képernyő irányától.” – írták a szerzők. „Az ezt követő kongruens teszt során is gyorsabban válaszoltak, ami arra utal, hogy impulzívabbak azután is, hogy hibáztak.” Mikor a bulimiás betegek jól válaszoltak abban az esetben, amikor a nyíl iránya eltért a képernyő oldalának irányától, a frontostratiális körök nem olyan mértékben aktiválódtak, mint a kontrollcsoport tagjainál.

“A két csoport teljesítményének, ill. agyi aktivitásának különbsége arra utal, hogy a bulimia nervosás betegek frontostriatális körei nem aktiválódnak megfelelő mértékben, mely valószínűleg a konfliktushelyzetre adott impulzív választ eredményezi. Úgy véljük, hogy a frontostriatális rendszer működtetési képtelensége vezet oda is, hogy nem tudják szabályozni a falási rohamokat és más impulzív cselekedeteket.” – írták a szerzők. A feltételezés kiterjesztése érdekében további tanulmányok szükségesek olyan impulzív személyek bevonásával, akik nem szenvednek táplálkozási zavaroktól; olyan tinédzserekkel, akik közel állnak a bulimia kialakulási időszakához; illetve olyan betegekkel, akik különböző súlyosságú tünetektől szenvednek.

Forrás: Medipress


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X