Főoldal > DIÉTA > D-vitamin, mint tápanyag?

D-vitamin, mint tápanyag?

D-vitamintápanyagtáplálkozás
0

Írta:

A chicagoi Loyola Egyetem Marcella Niehoff ápolói karának kutatói által nemrég megjelentetett összefoglaló cikk megállapította, hogy a D-vitamin megfelelő adagolásával megelőzhetők vagy késleltethetők az olyan betegségek, mint a cukorbaj, és csökkentik a komplikációkat azoknál, akik már szenvednek ettől a betegségtől. “A D-vitamin széles körű egészségügyi előnyöket rejt magában, különösen ami bizonyos krónikus betegségeket illeti.” – […]

A chicagoi Loyola Egyetem Marcella Niehoff ápolói karának kutatói által nemrég megjelentetett összefoglaló cikk megállapította, hogy a D-vitamin megfelelő adagolásával megelőzhetők vagy késleltethetők az olyan betegségek, mint a cukorbaj, és csökkentik a komplikációkat azoknál, akik már szenvednek ettől a betegségtől.

“A D-vitamin széles körű egészségügyi előnyöket rejt magában, különösen ami bizonyos krónikus betegségeket illeti.” – mondta Sue Penckofer, az ápolói kar professzora. „A tanulmány tovább igazolja ennek a tápanyagnak a szerepét a glükóz intolerancia és a cukorbetegség megelőzésében illetve kezelésében.”
A 23 millió amerikai cukorbeteg közül sokaknak alacsony a D-vitamin szintje. A bizonyítékok értelmében a D-vitamin lényeges szerepet játszik az inzulinérzékenységben és –kiválasztásban. A D-vitamin hiánya a hiányos táplálkozás egyik következménye, mely az egyik legnagyobb kihívást jelentő kérdés a cukorbetegek életében. A másik fő bűnös a napsütés hiánya, mely gyakori a téli időszakban, mikor rövidebbek a nappalok, és egyébként is kevesebb időt töltünk a szabadban.

Az egyik tanulmány 3 000 ember adatait dolgozta fel. Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő résztvevők esetében csökkent a betegség kockázata azoknál, akik D-vitamint szedtek. A 2-es típusú cukorbetegek körében végzett megfigyelések is arra utaltak, hogy a D-vitamin fontos lehet a betegség megelőzésében. „A D-vitamin hiány kezelése egyszerű és költséghatékony módja lehet a vércukorszint javításának, a súlyos komplikációk megelőzésének.” – mondta Joanne Kouba, dietetikus, klinikai adjunktus. Az étrend önmagában nem biztos, hogy elég a megfelelő D-vitaminszint eléréséhez. A cukorbetegség és az ehhez kapcsolódó egészségi problémák kockázata csökkenthető, ha az étrend mellett elég napsütés éri a testünket, továbbá D2 és D3 vitaminnal egészítjük ki a kezelést. Az ajánlott mennyiség a szervezetben: 30 – 60 ng/mL of 25(OH).

“A cukorbetegséggel veszélyeztetett embereknél ellenőrizni kellene a D-vitamin szintjét.” – említi Mary Ann Emanuele, az endokrinológiai és anyagcsere részleg professzora. „Ennek segítségével a szakemberek idejekorán felismerhetik a hiányos táplálkozást, a megfelelő beavatkozással pedig hosszú távon javítható a betegek egészségi állapota.”

Forrás: Medipress


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X