Főoldal > DIÉTA > 116 kilóból álomalak – Fogyókúrás sikersztori

116 kilóból álomalak – Fogyókúrás sikersztori

diétafogyókúrazsírégetés
0

Írta:

A pluszkilók Egykori túlsúlyáért Ildikó nem hibáztatja a genetikát, hiszen tisztában van vele, hogy a fölösleges kilókért egészségtelen életmódja, ezen belül is édességimádata tehető felelőssé. Volt olyan nyár, amikor kizárólag fagyin, jégkrémen és cukrozott üdítőitalokon élt. Középiskolás kora óta szinte minden nyáron menetrendszerűen hízott hat-nyolc kilót. Mindemellett szerette a kiadós, laktató ételeket is, a sportolás […]

A pluszkilók

Egykori túlsúlyáért Ildikó nem hibáztatja a genetikát, hiszen tisztában van vele, hogy a fölösleges kilókért egészségtelen életmódja, ezen belül is édességimádata tehető felelőssé. Volt olyan nyár, amikor kizárólag fagyin, jégkrémen és cukrozott üdítőitalokon élt. Középiskolás kora óta szinte minden nyáron menetrendszerűen hízott hat-nyolc kilót. Mindemellett szerette a kiadós, laktató ételeket is, a sportolás viszont egyáltalán nem hozta lázba.

0017212_1.jpg ()

A fordulópont

És bár korábban is próbálkozott különféle fogyókúrákkal, az elért eredményt hosszútávon nem sikerült megtartania. 2007 októberében érett meg benne a változtatás gondolata, ezért éppen jókor jött az egyik kereskedelmi csatorna műsora, amelyben túlsúlyos emberek küzdöttek kilóik lefaragásáért. Ildikónak megfordult a fejében, hogy ő is jelentkezik a versenyre, ám végül inkább otthon, a tévé előtt csatlakozott a nagy csapathoz. A versenyzők sikerein felbuzdulva elhatározta, hogy ő is fogyókúrázni kezd. Onnantól kezdve alig várta az adásnapokat, és ő is együtt mérte a súlyát a versenyzőkkel.
„Úgy gondoltam, ha nekik sikerül, nekem is fog. Mindig is foglalkoztatott az egészséges életmód, csak az elmélet elsajátítása után elvonultam csokit enni. De akkor elhatároztam, hogy ezután másként lesz. Napokig bújtam az internetet, elolvastam mindent, amit az update-ről, a méregtelenítésről, a fogyásról és a lúgosításról tudni lehet.”

0017212_2.jpg ()

A diéta

A cél érdekében Ildikónak sok kedvencéről le kellett mondania. Leginkább a nyári hónapok slágerét, a fagyit és a jégkrémet kellett végleg elfelejtenie. Mivel nagyon sok olyan 1-es kódú ételt talált, amit szeret, ezért szinte csak a fehér kenyeret és a cukrot hagyta el az étrendjéből. Előbbit rozskenyérre cserélte, amelynek egy idő után megszerette az ízét, a korábban megszokott nassolnivalókat pedig próbálta kevesebb kalóriatartalmúakkal kiváltani. Kezdetben még édesítőszerrel itta a teáját, ma már azt sem használ. Igyekezett minél több lúgosító ételt csempészni az étrendjébe, ezért sok uborkát, brokkolit, paradicsomot evett, és nagyon sok szénsavmentes vizet ivott, amibe lúgosító hatású citromlevet facsart, valamint salaktalanító- és zöld teát is fogyasztott.
„Nem hiszek a csodaszerekben, csak a természetes módszereket kedvelem. Van egy remek praktikám, ami nekem nagyon bevált. Kizárólag kis tányérról, kis villával fogyasztom az ételeket. Rájöttem, hogy kis mennyiséggel is jól tudok lakni.”

A testedzés

A fogyás érdekében több kalóriát kell elégetni, mint amennyit megeszünk, ezért Ildikó úgy gondolta, látványosabb lehet az eredmény, ha testedzést is végez. Mivel a Mecsek oldalában lakik, úgy döntött, hogy gyalog fog közlekedni. Mindennap lesétált a hegyről a városba, ami nagyjából 2 km, és a hazafelé utat kezdetben csak részben, végül teljes egészében teljesíteni tudta az emelkedőn felfelé is. Ezen kívül minden este 20 percet tornázott otthon. Ahogy kezdett fogyni, alakformáló órákra is járt, ennek szervezésében ő maga is részt vett a helyi közösségi házban. Legújabb szerelme a kangoo jumping (SZÓTÁR), nemrégiben pedig megkedvelte a társastáncot is, ami lelkileg is feltölti őt. Ma már el sem tudja képzelni az életét sport nélkül.
„Fontos, hogy bizonyos időközönként változtassak a mozgásformán, mert amikor valami megszokottá válik, már nem érzem kihívásnak. Így viszont sok mindent kipróbálhatok.”

A lelki motiváció

Ildikó nem titkolja, elsősorban hiúságból szeretett volna lefogyni, mert lelkileg nagyon megviselte, hogy egy termetes testben kellett élnie. A jelentős túlsúly hátrányait álláskereséskor és az emberi kapcsolataiban is kénytelen volt megtapasztalni. Annyira vágyott már a változásra, hogy a fogyókúra alatt egyszer sem érezte úgy, hogy feladja.
„Korábban az volt a szokásom, hogy amikor pénzt tölttettem a telefonkártyámra, mindig vettem egy Párizsi kockát is. Ez amolyan szertartás volt nálam. Miután nekiláttam a fogyókúrának, automatikusan nyúltam a kis csoki felé, de mégsem vettem meg, mert még ennyi bűnözést sem engedtem meg magamnak egészen pár héttel ezelőttig.”

A témáról bővebben a Wellness magazin februári számában olvahatsz!

Névjegy:
Ormai Ildikó
Kora: 35 év
Foglalkozása: művelődésszervező
Magassága: 172 cm
Testsúlya 2007 októberében: 116 kg
Testsúlya 2009 januárjában: 68 kg

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X