Főoldal > DIÉTA > 23 kilót fogyott! – Fogyókúrás sikersztori

23 kilót fogyott! – Fogyókúrás sikersztori

diétafogyókúrasikersztorizsírégetés
0

Írta:

A pluszkilók Mariann kamaszkorától fogva túlsúllyal küzdött. Úgy érzi, ebben nagy szerepe volt annak, hogy a szülői háznál a kamra mindig tele volt házi süteményekkel és édességekkel, amelyeknek nem tudott ellenállni. Középiskolásként kollégista lett, naponta háromszor evett a menzán, és mivel elhagyta a nassolnivalót, sikerült lefogynia. Öröme azonban nem tarthatott sokáig, az egyetem évei alatt […]

A pluszkilók

Mariann kamaszkorától fogva túlsúllyal küzdött. Úgy érzi, ebben nagy szerepe volt annak, hogy a szülői háznál a kamra mindig tele volt házi süteményekkel és édességekkel, amelyeknek nem tudott ellenállni. Középiskolásként kollégista lett, naponta háromszor evett a menzán, és mivel elhagyta a nassolnivalót, sikerült lefogynia. Öröme azonban nem tarthatott sokáig, az egyetem évei alatt ugyanis a vizsgaidőszak stresszét evéssel próbálta levezetni, és a közös főzések hizlaló fogásaiból is szívesen falatozott, ezért ismét pluszkilók telepedtek rá. Akkoriban ismerkedett meg a férjével.
„A megismerkedésünk tájékán egyszer ugyan megkérdezte tőlem, hogy sosem fogyókúráztam-e, én mégis éreztem, hogy elfogad olyannak, amilyen vagyok. Akkor még én is azt gondoltam: ha őt nem zavarja, én minek foglalkozzak vele?”

0017460_1.jpg ()

A fordulópont

2007 februárjában megszületett Mariann kislánya. Bár a szülés után két héttel már belefért a korábbi ruháiba, a következő egy évben kevésbé figyelt magára. Karácsonyra kapott egy szobamérleget, amelyet januárig gondosan elkerült. Sosem felejti el viszont azt a pillanatot, amikor végül elővette, és ráállt.
„Teljesen összeomlottam, mert a mérleg 90 kilót mutatott! Éreztem, hogy itt-ott szorítanak a ruháim, mégsem tudatosult bennem, hogy ennyire kövér vagyok. Nagyon elkeseredtem. Amikor a férjem hazajött, még mindig potyogtak a könnyeim. Vigasztalásképpen elvitt moziba, innentől számítom az életmódváltás kezdetét, mert hiába mondta, hogy egy kis pattogatott kukorica nem oszt, nem szoroz, tudtam, hogy mostantól tartani fogom magam az elhatározásomhoz, és lefogyok.”

0017460_2.jpg ()

A diéta

A masszőrétől kapott egy harmincnapos étrendet, ez jórészt sovány húsból és zöldségekből állt – a mennyiségek szigorú meghatározásával. A kúra háromnapos léböjttel kezdődött, ekkor csak zöldségleveket ihatott.
„A cukrot, a fehér lisztet és a tésztákat kiiktattam az étrendemből, hetente egyszer pedig gyümölcsnapot tartottam. Egyébként is sok zöldséget és gyümölcsöt ettem, ami szerencsére nem esett nehezemre. Ezen kívül odafigyeltem az ételek kombinálására is, a hús mellé köretként kizárólag zöldséget fogyasztottam. Mindennap külön főztem magamnak, és annyira elszánt voltam, hogy időnként még vendégségben is az általam készített ételt ettem. Persze azért voltak kísértések. Például nyaralások idején a svédasztal kínálatának nehéz volt ellenállni, mint ahogyan azt sem volt könnyű végignézni, hogy a férjem este tízkor lekváros kenyeret majszol. De ilyenkor azonnal szuggerálni kezdtem magam: gondolj a mérlegre! Ettől aztán máris elment az étvágyam.”

A testmozgás

Azzal is tisztában volt Mariann, hogy ha le akar fogyni, rendszeresen kell sportolnia. Barátnője kölcsönadott neki egy szobabiciklit, azon tekert hetente ötször, emellett heti három alkalommal dvd-re tornázott. „Nem a magas vérnyomásom jelentette a legnagyobb problémát, hanem az, hogy a jelentős túlsúly miatt elkezdtek fájni a térdízületeim. De minden nehézségen túllendített a karcsúbb test utáni vágyam.”

A lelki motiváció

„A barátnőimhez hasonlóan én is szerettem volna csinosabban öltözködni. Amikor nagy ritkán panaszkodtam a családtagjaimnak, ők mindig azt mondták nekem: aki bulldognak született, miért akar agárnak látszani? Sokan próbálták elhitetni velem, hogy így is csinos vagyok, és semmi szükségem a fogyókúrára.”
Mariann hiába volt lelkes olvasója ennek a rovatnak, nem hitte volna, hogy egyszer ő maga lesz a szereplője.
„Ma már tudom, hogy a legtöbb dolog elhatározás kérdése, hiszen minden a fejben dől el. Sokan úgy vélik, hogy ha tornázni járnak, vagy épp sikerült lefogyniuk, akkor egy kis csoki vagy pizza belefér. Ez óriási tévedés, hiszen nem kampányszerű fogyókúrára, hanem teljes életmódváltásra van szükség.”

Mariann Sikersztorijáról bővebben a Wellness magazin márciusi számában olvashatsz!

Névjegy:
Nagy-Ékes Mariann
Kora: 29 év
Foglalkozása: agrármérnök, jelenleg ügyintézőként dolgozik
Magassága: 172 cm
Testsúlya 2008 januárjában: 90 kg
Jelenlegi testsúlya: 67 kg
– 23 kg

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X