Főoldal > DIÉTA > Gyors fogyás jóddal? – szakértői szemmel

Gyors fogyás jóddal? – szakértői szemmel

diétafogyókúrajód
0

Írta: and

Ásványi anyagok határok nélkül?Az ásványi anyagok a vitaminokhoz hasonlóan energiát nem adó tápanyagok. Ha  nem kiegyensúlyozott az étrended, és nem fogyasztasz elég ásványi anyagot, akkor érdemes azon változtatni, illetve az étrend kiegészítése is szóba jöhet esetenként, de nem a fogyás reményében! Erre a célra ugyanis ritkán javasolnak a szakemberek egyetlen anyagot önállóan alkalmazva, hiszen szervezeted optimális működéséhez […]

Ásványi anyagok határok nélkül?

Az ásványi anyagok a vitaminokhoz hasonlóan energiát nem adó tápanyagok. Ha  nem kiegyensúlyozott az étrended, és nem fogyasztasz elég ásványi anyagot, akkor érdemes azon változtatni, illetve az étrend kiegészítése is szóba jöhet esetenként, de nem a fogyás reményében! Erre a célra ugyanis ritkán javasolnak a szakemberek egyetlen anyagot önállóan alkalmazva, hiszen szervezeted optimális működéséhez kiegyensúlyozott tápanyagbevitelre van szükség. Ne feledd: a túlzások ártalmasak lehetnek! Mai ismereteink szerint valószínűleg nincsenek zsírégető, fogyasztó vitaminok, vagy olyan makro- és mikroelemek, amelyekből sokat kellene fogyasztani, de elégséges bevitelük – akár csak a pajzsmirigyműködéshez nélkülözhetetlen jódé – fontos lehet az egészséges testtömeg megtartásához és eléréséhez. 

0017399_1.jpg ()

A jód szerepe a szervezetben

A pajzsmirigy pillangó alakú szerv, melynek két lebenye a légcsőhöz simul. Az egészséges pajzsmirigy nem látszik, míg betegség esetén a mérete jelentősen megnőhet, de ez nem mindig fordul elő, így ebből nem feltétlenül lehet a szerv működésére következtetni. A pajzsmirigy tiroxint és trijódtironint termel – ez a két hormon jódot tartalmaz, ezért a zavartalan hormonképzés feltétele a megfelelő mennyiségű jód jelenléte a szervezetben. A pajzsmirigy-túlműködés tünetei szakember számára jól felismerhetőek: fogyás, hasmenés, erős verejtékezés, csillogó szem – kezelése mint minden hormonális problémáé endokrinológus segítségét igényli. A szerv működésének zavara ödémával, a gondolkodás lassulásával, aluszékonysággal, száraz bőrrel, hajhullással és hízással járhat. Fontos tudni, hogy a hormonpótlás hatására általában azok sem tapasztalnak fogyókúra nélkül fogyást, akik a mirigy alulműködésének következtében szedtek fel jó pár kilót!

Az élet sója

Magyarországon a lakosság 80%-a jódhiányos területen él, ezért  számukra a tenger gyümölcseinek, illetve a jódozott sónak és az ún. Jodicum ásványvíznek a fogyasztása jelenthet megoldást, ám ügyelni kell arra, hogy ezzel egyidejűleg más forrásokból pl. étrendkiegészítőkből, élelmiszerekből nem szabad nagy mennyiségben jódot fogyasztani. A jód fő forrása táplálkozásunkban ma a jódozott só, de hasznosak lehenek még a tengeri halak, kagylók, algák is. Utóbbi természetesen kizárólag a tengeri algákra értendő. A Chlorella és Spirulina algák tápközegtől függően jódforrások is lehetnek, de a tévhittel ellentétben ezek nem tengeri algák! A jód hiánya gyakori Magyarország területén, de túlzott bevitelét kerülni kell, mert működési zavarokat idézhet elő a szervezetben. A jód nem válthatja ki az orvos által felírt hormonpótlást sem!

Jó ha tudod!
– Jódra szükségünk van, ám még mindig nyitott a kérdés, mire lehet jó a jód fogyókúra során? A válasz nem túl bíztató: Magyarországon ugyan a jód bevitele gyakran a kívántnál alacsonyabb, ám hiányának pótlása nem idéz elő önmagában fogyást, csak támogathatja azt! Mielőtt ötletszerűen belevágnál a különböző étrendkiegészítők szedésébe, tanácsos orvossal, dietetikussal konzultálni ennek szükségességét illetően. Figyelj arra, hogy ne lépd túl az ajánlott napi mennyiséget a különböző készítményekkel!
– A goitrogén nevű anyag túlzott mennyiségben negatívan hathat a pajzsmirigy működésére. Goitrogén anyag található pl. a káposztafélékben – így elvileg problémát okozhatna a kelkáposzta, fejeskáposzta, retek, kelbimbó túlzott fogyasztása. Egészséges felnőtt emberek a szójababból készült ételeket nyugodtan fogyaszthatják, mert nem mutatták ki a pajzsmirigyre gyakorolt egészségkárosító hatást.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X