Főoldal > DIÉTA > 85 kilóból bomba alak! – Fogyókúrás sikersztori

85 kilóból bomba alak! – Fogyókúrás sikersztori

diétafogyókúrasikersztori
0

Írta:

A pluszkilók Élvonalbeli kézilabdásként Helga évekig nem is gondolt arra, hogy valaha problémája lehet az alakjával, hiszen a heti négy edzés és a meccsek gondoskodtak a jó kondícióról. Egy súlyos bokaszalag-szakadás miatt azonban el kellett búcsúznia az élsporttól. Több hétig feküdt begipszelt lábbal, és bár nem evett többet, mint korábban, a kalóriaégető edzések hiánya miatt […]

A pluszkilók

0018106_1.jpg ()

Élvonalbeli kézilabdásként Helga évekig nem is gondolt arra, hogy valaha problémája lehet az alakjával, hiszen a heti négy edzés és a meccsek gondoskodtak a jó kondícióról. Egy súlyos bokaszalag-szakadás miatt azonban el kellett búcsúznia az élsporttól. Több hétig feküdt begipszelt lábbal, és bár nem evett többet, mint korábban, a kalóriaégető edzések hiánya miatt hízni kezdett.
„Nagyon szeretek enni, és sajnos akkoriban mindent ettem, beleértve a csipszet és a gyorséttermi ételeket, vagyis csupa egészségtelen táplálékot is. Nem csoda, hogy felszedtem közel huszonöt kilót.”

A fordulópont

Nem volt elég a jelentős súlytöbblet, Helgának az egészsége is megingott: kiderült, hogy krónikus vastagbélgyulladása van. Az orvosok azzal bocsátották útjára, hogy élete végéig gyógyszert kell majd szednie. Mivel édesapja – aki egyébként szintén élsportoló, focista volt – nagyon korán, 53 évesen vastagbélrákban halt meg, a lány elhatározta, a gyógyulás érdekében életmódot vált.
„Nagyon rosszul éreztem magam a bőrömben. Zárkózott lettem, hosszú pólókban, melegítőben jártam, strandra pedig egyáltalán nem merészkedtem. Tudtam, hogy az egészségem érdekében muszáj változtatnom, mint ahogyan azt is, hogy nem akarok életem végéig gyógyszert szedni.”

0018106_2.jpg ()

A diéta

Helga igyekezett minél több információt szerezni a betegségéről, így talált rá a szervezet sav-bázis egyensúlyáról szóló írásokra is. Megtudta, hogy az elsavasodás nemcsak különböző betegségek kiváltója lehet, de súlygyarapodást is okozhat. Elhatározta, hogy lúgosító étrendet követ, és azokat az ételeket is száműzi az életéből, amelyek a betegsége miatt nem tesznek jót az egészségének. Mindennap otthon készíti el az ennivalóját, és viszi magával a munkahelyére. Emellett napi 3-4 liter folyadékot iszik, és időnként beiktat egy léböjtkúrát is. 
„Nem eszem húst, csak halat. Tejtermékeket, fehér lisztből készült és cukros ételeket sem fogyasztok. Édesítőszerként mézet használok, de azt is csak nagyon ritkán. A legnehezebb az volt számomra, hogy le kellett mondanom az édességről. Ma már szinte alig kívánom a nassolnivalót, ha mégis, akkor olajos magvakat, diót vagy mandulát eszem mézzel. Az ételek hozzávalóit bioboltban vásárolom, mert próbálom kerülni az adalékanyagokat, színezékeket és tartósítószereket tartalmazó élelmiszereket. Gyakran eszem tönkölytésztát, tarhonyát, üvegtésztát, szójavirslit, búzakolbászt. Sokan azt gondolják, hogy ezek nagyon drága ételek, én viszont kiszámoltam, hogy amióta bioboltban vásárolok, és nem eszem húst, kevesebb pénzt költök a táplálkozásra, mint korábban.”

A testmozgás

Bármennyire is hihetetlen, annak is lehetnek gondjai a testedzéssel, aki korábban élsportoló volt. Ez történt Helgával is: csak nagyon nehezen tudta rászánni magát a rendszeres mozgásra. Kezdetben edzőterembe járt, ahol leginkább kardiózott. Mivel futni a túlsúlya miatt nem igazán tudott, eleinte vagy a futópadon gyalogolt emelkedőnek felfelé, vagy a taposógépen edzett. Hetente három-négy alkalommal sikerült rávenni magát az edzésre.
„Újból elkezdtem kézilabdázni is. Kitartó vagyok, amolyan bulldog-típus, aki ha elkezd valamit, fanatikusan végig is viszi.”

A témáról bővebben a Wellness magazin áprilisi számában olvashatsz!

Névjegy:
Horváth Helga
Kora: 30 év
Foglalkozása: krupié
Magassága: 168 cm
Testsúlya korábban: 85 kg
Jelenlegi testsúlya: 60 kg

Helga egynapi menüje:
Reggeli: Pirítós tönkölybúza-kenyérből, natúr tofuszeletek
Tízórai: Friss sárgarépa, uborka, zellerszár, paradicsom
Ebéd: Párolt tonhal, barna rizs
Uzsonna: Aszalt gyümölcs vagy olajos magvak mézzel
Vacsora: Friss kevert saláta olívaolajjal, citromlével


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X