Főoldal > DIÉTA > A 9 legnagyobb tévedés a fogyókúráról

A 9 legnagyobb tévedés a fogyókúráról

diétafogyókúratévhit
0

Írta:

1. Fogyok, ha kihagyom a reggelit Ha nem reggelizel, pont beleestél az első diéta-csapdába. Egy amerikai egyetemen öt éven keresztül, több min 2000 fiatalt figyeltek meg. Két részre osztották fel őket a kutatók: az egyik csoport rendszeresen reggelizett, a másik reggeli nélkül kezdte a napot. Az eredmény: átlagosan 2-3 kilóval voltak könnyebbek azok, akik mindennap […]

1. Fogyok, ha kihagyom a reggelit

Ha nem reggelizel, pont beleestél az első diéta-csapdába. Egy amerikai egyetemen öt éven keresztül, több min 2000 fiatalt figyeltek meg. Két részre osztották fel őket a kutatók: az egyik csoport rendszeresen reggelizett, a másik reggeli nélkül kezdte a napot. Az eredmény: átlagosan 2-3 kilóval voltak könnyebbek azok, akik mindennap reggeliztek. Ha valaki lemond a reggeliről, egyáltalán nem tesz jót a szervezetének. Először is nem indul be rendesen az emésztés, másodszor pedig evési rohamok törhetnek rád a déli órákban. Az utóbbi esetben pedig többet fogsz enni, mint amit reggel megspóroltál.  

2. Ha fogyókúrázom, tilos az édesség

Van egy jó hírünk azok számára, akik kétségbe vannak esve amiatt, hogy teljesen le kell mondaniuk az édességről a diétájuk alatt. Bizonyos étrendek ugyanis megengedik az édességek fogyasztását, persze csak mértékkel. Ha a diéta alatt eltiltod magad kedvenc csemegéidtől, nagyobb az esélye annak, hogy hamarabb abbahagyod a fogyókúrát, és evési rohamok törnek rád. Célszerűbb tehát néha engedélyezned magadnak egy kis nassolnivalót (pl: gyümölcssalátát).

0017725_1.jpg ()

3. A problémás területeken lévő fölösleget célzott edzéssel el lehet tüntetni

Az anyatermészettel szemben még egy zsírpárnákra fókuszáló tréning sem hat. Alapvetően a géneken múlik az, hogy melyik testtájon rakódnak le a pluszkilók. A nők esetében ilyen problémás terült például a csípő, a fenék és a has. Vigaszt jelenthet, hogy ha teljesen nem is tudod innen eltüntetni a fölösleget, rendszeres sportolással feszesebbé varázsolhatod az adott testrészt.

4. A diétás csoki kevesebb kalóriát tartalmaz

Nem igaz. A legtöbb „diétás” címkével ellátott csoki majdnem ugyanannyi kalóriát és zsírt tartalmaz, mint a többi édesség. Az asztali cukor helyett általában gyümölcscukor vagy cukoralkohol van ezekben a termékekben, de ezek az összetevők közel ugyanannyi energiát tartalmaznak, mint az asztali cukor. Ha a fogyókúrád alatt nem tudod leküzdeni csoki iránti sóvárgásodat, majszolj kockára vágott zsenge sárgarépát.   

5. Ha húsmentesen étkezem, vékonyabb leszek 

Attól, hogy lemondasz a húsról, nem leszel vékony. A zöldségre és a gombára is lehet zsíros sajtot reszelni és be lehet panírozni a különböző darabokat. Egyes gabonatermékek, magvak vagy csonthéjas élelmiszerek sem éppen kalóriaszegények. Az, hogy a legtöbb vegetáriánus vékony, valószínűleg az amúgy is egészséges életvitelüknek köszönhető: például sokan közülük a húsmentes étrend ellenére változatosan étkeznek, sokat  mozognak, nem fogyasztanak alkoholt és nem cigarettáznak. 

6. A böjtölés, a legjobb fogyókúra

A böjtölés alapvető lényege, hogy tehermentesítsük az emésztőrendszert az anyagcsere végtermékeinek lebontásától, de a böjt hosszú távú fogyókúraként nem alkalmas. Abban segíthet, ha szeretnél egy egészségesebb, kalóriaszegényebb életmódra áttérni. A rendkívül alacsony kalória bevitel az izomfehérje leépítéséhez vezethet, ez pedig a már ismert jojó effektus kialakulását okozhatja.

7. A szauna fogyaszt

A rendszeres szaunázással megelőzhető a megfázás, de a felesleges kilókat nem lehet kiizzadni. A szaunázás utáni súlycsökkenés a folyadékvesztés miatt jelentkezik, ezért tanácsos a szaunázás után sok folyadékot inni. Ezen felül a magas folyadékveszteség növeli az étvágyat.

8. Ha a felét eszem, látványosabb a fogyás! 

Ha a szokásos adagok felét eszed, akkor csak a fogyókúra elején veszíthetsz  egy-két kilót, ráadásul az így elfogyasztott mennyiség is sok lehet a fogyás beindításához. Ne feledd azt sem, hogy nemcsak az elfogyasztott mennyiség csökken a felére, hanem a vitaminok és az ásványi anyagok mennyisége is. Hosszú távon tehát nem ajánlatos ezt a módszert követned! 

9. A sok szex fogyaszt?

A világ egyik legkellemesebb melléktevékenységével fogyni lehet? Aki csak arra hagyatkozik, hogy a felesleges úszógumit az ágyban fogja ledolgozni, csalódnia kell. Egy kidadós szeretkezéssel ugyan megszabadulhatsz néhány kalóriától, de tartós súlyvesztést nem lehet elérni. Például egy 56 kilós nő szex közben negyedóránként 36 kalóriát éget el. Ettől még a porszívózás is hatékonyabb, ugyanis takarítás közben akár 43 kalóriától is megszabadulhatsz. Azt azonban ne feledd, hogy a szerelmeskedésnek számos egészségvédő hatása is van: javítja a közérzetet, védi a szív- és érrendszert és növeli a szervezet védekezőképességét.

Képek forrása: Profimédia 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X