Főoldal > DIÉTA > A legjobb salátakészítő fortélyok

A legjobb salátakészítő fortélyok

öntetsaláta
0

Írta: and

Friss zöldségsaláták Hogyan készül?1 vagy több féle friss alapanyagból készü, így az ízük is üdítő hatású. Az Ecetes-citromos-olajos-vizes alaphoz adj zöldfűszereket és ízesítsd sóval, borssal.Milyen fűszerek illenek hozzájuk? Petrezselyem, zeller, kapor, rozmaring, kakukkfű, zsálya, citromfű, menta, hagyma stb.A dietetikus tippje: A friss salátának való alapanyagokat – pl: jég-, fejes-, rukkola- és tölgysaláta, radicchio, paradicsom, paprika, […]

Friss zöldségsaláták

Hogyan készül?
1 vagy több féle friss alapanyagból készü, így az ízük is üdítő hatású. Az Ecetes-citromos-olajos-vizes alaphoz adj zöldfűszereket és ízesítsd sóval, borssal.
Milyen fűszerek illenek hozzájuk?
Petrezselyem, zeller, kapor, rozmaring, kakukkfű, zsálya, citromfű, menta, hagyma stb.
A dietetikus tippje:
A friss salátának való alapanyagokat – pl: jég-, fejes-, rukkola- és tölgysaláta, radicchio, paradicsom, paprika, hagymafélék, reszelt sárgarépa, angol zeller, cikória, retek – vásárlás után minél hamarabb használd fel. Papírzacskóban, a hűtő alsó zöldségrekeszében 1-2 napig frissen eltarthatod őket.

0018361_1.jpg ()

Majonézes-tejfölös zöldségsaláták

Hogyan készül?
Főtt, vagy főtt és friss alapanyagból készül, de érdemes rövid ideig hűtőben összeérlelni az ízeket. A Majonézes, tejfölös, joghurtos vagy kefires alaphoz adj fűszereket, majd ízesítsd sóval, borssal.
Milyen fűszerek illenek hozzájuk?
Friss zöldfűszerek (lásd pl. a friss salátáknál), de a zöldségek hőkezelése esetén, a jobb ízhatás kedvéért használhatsz  babérlevelet és fokhagymát is.
A dietetikus tippje:
Ezeket a salátákat készítheted például kukoricából, vesebabból, lencséből, brokkoliból, zöldbabból, karfiolból, zöldborsóból, burgonyából, sárgarépából, csemege uborkából, káposztafélékből. Az alapanyagok lehetnek frissek, fagyasztottak, és savanyítottak. A hűtőben hosszabb ideig elállnak, mint a friss alapanyagokból készült társaik.

Mikor és miért fogyassz salátát?
 
Naponta legalább 1 alkalommal. A salátákat fogyaszthatod főételek mellé (pl: hal rizzsel és salátával), de a saláta tökéletes választás a grill, vagy natúr hús, hal mellé is – köret nélkül ebben az esetben a dúsabb salátaféléket ajánljuk. A saláták nagy előnye, hogy tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal- A zöldségek magas rosttartalma miatt hamar kialakul a telítettség érzése a gyomorban.  

Mire figyelj?

  • A töményebb, majonézes, tejtermékes salátáknak mindig magasabb az energia- és zsírtartalma, ezért figyelj az adagokra!
  • Ha hízni szeretnél, a salátákat dúsíthatod reszelt sajttal, és/vagy kockára vágott főtt tojással is. Ne feledd: hogy a salátának ebben a formában már igen magas az energiatartalma.
  • Aki tudja, hogy bizonyos zöldségekre, gyümölcsökre (pl.: káposztafélékre, szilvára) felpuffad, annak ügyelnie kell arra, hogy a puffadást okozó zöldség vagy gyümölcs ne kerüljön a salátába.
  • Körültekintőnek kell lenned akkor is, ha tej- vagy tojásallergiában, tejcukor-érzékenységben vagy más ételallergiában szenvedsz.

Egy toplistás nassolnivaló: gyümölcssaláta ínyenceknek!
A legjobb, ha a gyümölcssalátát az éppen frissen kapható gyümölcsökből készíted. Ha nincs időd piacra menni, készítheted a salátát fagyasztott gyümölcsökből és befőttekből is, vagy a három keverékéből. A gyümölcssaláták energiatartalma attól függ, hogy mivel ízesíted őket: megbolondíthatod mézzel, cukorral, vagy megforgathatod a saját levében. Meglocsolhatod frissen csavart lime lével, vagy 100%-os narancs- vagy almalével. Dúsíthatod tejszínhabbal, darált dióval, mandulával, pisztáciával. Ne feledd: minél több mindent adsz az egyszerű salátához, annál tetemesebb lesz a kalóriatartalma!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X