Főoldal > DIÉTA > Top 5 egzotikus emésztésjavító, immunerősítő gyümölcs

Top 5 egzotikus emésztésjavító, immunerősítő gyümölcs

diétafogyókúratrópusi gyümölcs
0

Írta:

1. Gránátalma A lédús piros magvakból álló gyümölcs mediterrán növény, az ókorban a szépséget és a szerelmet jelképezte, magas fitoösztrogén tartalma miatt afrodiziákumként tekintenek rá.Mire hat? Rendkívül hatékony antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Polifenol-tartalma csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések és a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát. Hogyan fogyaszd? Erősítsd az immunrendszeredet gránátalmalével! Igyál két héten át napi […]

1. Gránátalma

A lédús piros magvakból álló gyümölcs mediterrán növény, az ókorban a szépséget és a szerelmet jelképezte, magas fitoösztrogén tartalma miatt afrodiziákumként tekintenek rá.
Mire hat?
Rendkívül hatékony antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Polifenol-tartalma csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések és a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát.
Hogyan fogyaszd?
Erősítsd az immunrendszeredet gránátalmalével! Igyál két héten át napi 50 ml gránátalmalevet, ezzel vérnyomásod normalizálódását is elősegítheted.

2. Kókuszdió

A héja eredetileg fehér színű, az érés során barnul meg. A belsejében lévő édes folyadék (kókuszvíz) is az érés közben sűrűsödik be, ebből alakul ki a gyümölcs húsa.
Mire hat?
A kókuszvíz alig tartalmaz kalóriát, annál több ásványi anyagot és nyomelemet, így például magnéziumot, kalciumot, cinket, vasat, amelyek segítenek a fáradtság leküzdésében. A termés húsát alkotó rostok javítják az emésztést, és kiváló ellenszerei egyes bélrendszeri megbetegedéseknek.
Hogyan fogyaszd?
Húsát használhatod ízesítőként, de eheted frissen, darabokra vágva, reszelve vagy szárítva is. Vásárláskor olyan gyümölcsöt válassz, amelyikben rázás közben hallhatóan lötykölődik a lé, így biztos lehetsz benne, hogy húsa már kellően megvastagodott, de még nem száradt ki.

0018187_1.jpg ()

3. Goji bogyó

Az apró, korallpiros színű, áfonyához hasonlító növény Kína szubtrópusi vidékein őshonos. Íze édeskés, alakja és állaga leginkább a mazsoláéra emlékeztet. 18-féle aminosavat, A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint, valamint 21-féle nyomelemet tartalmaz.
Mire hat?
Gazdag antioxidánsokban, táplálja a vesét, a májat, lassítja az öregedést, erősíti az immunrendszert és segít a testsúly megtartásában. Magas B-vitamin-tartalma miatt az emlékezetzavarok és ingerlékenység ellen is hatékony.
Hogyan fogyaszd?
Teheted müzlibe vagy salátába, de bioboltokban már kapható goji juice is, amelynek rendszeres fogyasztásával sokat tehetsz immunrendszered megerősítéséért.

4. Mangosztán

Az édeskés ízű, alma nagyságú, vörösesbarna színű, bőrszerű héjú gyümölcs a trópusi vidékek húsz méter magas fáin terem. A gyümölcs igazi értékét xanton-tartalma adja, ez az anyag immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással bír.
Mire hat?
Vérnyomás-, koleszterinszint- és lázcsökkentő, gombaölő és antibakteriális hatású, kiváló bőrbetegségekre, sebfertőzésekre, duzzanatokra, de allergia ellen is használják. Segít a fáradtság és a kimerültség leküzdésében is.
Hogyan fogyaszd?
Húsos gerezdjei lédúsak, ízük édes-savanykás. Befőzheted szirupnak vagy lekvárnak is, ehhez kevés barnacukorra és pár szem szegfűszegre van szükség.

5. Durián

Ez a tüskés gyümölcs kívülről úgy néz ki, mint egy sündisznó. Erős, átható illata inkább kellemetlennek mondható, íze viszont nagyon finom: krémes, kissé vaníliaszerű, tejszínes-cseresznyés beütéssel.
Mire hat?
Erősíti az immunrendszert, könnyíti az emésztést, magas fehérjetartalmának köszönhetően jó hatással van az izmokra.
Hogyan fogyaszd?
Eheted nyersen, de ha vaníliafagyiba, pudingba vagy rizsbe kevered, igazán különleges csemegében lesz részed.

A témáról bővebben a Wellness magazin áprilisi számában olvashatsz! 

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X