Főoldal > DIÉTA > Hűsítő nassok a fogyókúrában? – szakértői szemmel

Hűsítő nassok a fogyókúrában? – szakértői szemmel

diétafagylaltfogyókúrajégkrém
0

Írta: and

A fagylalttól a sorbetig A fagylalt szóról mindenkinek a tölcséres vagy kelyhes nyalánkság jut az eszébe. A szakkönyvek szerint a fagylaltok krémszerűen fagyasztott és apró légbuborékokkal lazított gyümölcsízű vagy tejes, tejszínes termékek. A jégkrémek teljesen zárt technológiai rendszerben készülő fagylaltok, amelyek összetevőit gondosan elkeverik. A fertőzések elleni védelem érdekében a keveréket pasztörizálják, majd gyorsan mélyhűtik. Levegőtartalmukat […]

A fagylalttól a sorbetig

A fagylalt szóról mindenkinek a tölcséres vagy kelyhes nyalánkság jut az eszébe. A szakkönyvek szerint a fagylaltok krémszerűen fagyasztott és apró légbuborékokkal lazított gyümölcsízű vagy tejes, tejszínes termékek. A jégkrémek teljesen zárt technológiai rendszerben készülő fagylaltok, amelyek összetevőit gondosan elkeverik. A fertőzések elleni védelem érdekében a keveréket pasztörizálják, majd gyorsan mélyhűtik. Levegőtartalmukat is tovább növelik a hagyományos fagylaltokéhoz képest. A mélyhűtött finomságok közé tartoznak még a parfék, tejszínnel dúsított fagylaltok, zsiradékokban szegény vizes jégkrémek (fagylaltok), gyümölcsjégkrémek (sorbet) valamint tej alapú tejes jégkrémek – a hivatalos felosztás persze ennél részletesebb.

0019161_1.jpg ()

Jeges finomságok a fogyókúrában?

Ha fagylaltokról, jégkrémekről van szó, akkor gyakran esünk át a ló egyik vagy másik oldalára: vagy teljesen kizárjuk őket az étrendünkből vagy testtömegcsökkentő-étrend követésekor nagyobb mennyiségben fogyasztunk belőlük. A legjobb megoldás az – feltéve, ha egészségesek vagy -, hogy mértékkel és némi önkritikával falatozol ezekből az édes nassokból. A fagylaltok, jégkrémek egész nap – időponttól függetlenül – bátran fogyaszthatók akkor is, ha fogyni szeretnél, de nem mindegy, hogy milyen terméket majszolsz és mennyit falatozol belőle. Mivel a fagylaltok és jégkrémek energiatartartalma változó, ezért, ha vigyázni szeretnél az alakodra, válaszd – hetente akár többször is – az energiában szegényebb vizes jégkrémeket, illetve a „light” termékeket. A kis energia- és zsírtartalmú nyalánkságok tehát fogyókúra alatt is fogyaszthatók. A cukorbetegek akkor illeszthetik be a fagylaltokat és jégkrémeket az étrendjükbe, ha előtte konzultáltak szakemberrel, gondosan tanulmányozták a termékek összetételét, vagy alapos megfontolás után az édesítőszerekkel készült termékekkel teszik változatosabbá az előírt étrendet – heti akár egy-két alkalommal is!

Mire figyelj?

  • Alaposan tanulmányozd át a csomagoláson található leírást, különös tekintettel a termék szavatossági idejére.
  • Ne fagyaszd vissza a fagylaltot vagy jégkrémet, és ne vegyél meg szokatlan alakú, állagú készítményeket.
  • Mértékkel fogyaszd a jeges finomságokat és figyelj a termék minőségére is.
  • A gyümölcsjégkrémeknek (kb. 5 % a gyümölcstartalmuk) kedvezőbb az energiatartalma, mint a csoki vagy vanília ízesítésű jégkrémeknek, ám ez a tejes gyümölcsjégkrémek esetében már nem feltétlenül igaz!
  • A drágább jégkrémkülönlegességek jobb minőségűek, de energiában gazdagabbak, és az áruk miatt sem árt óvatosnak lenned! 

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X