Főoldal > DIÉTA > Karcsúsítók, rákmegelőzők? – Mikroalgák a táplálkozásban

Karcsúsítók, rákmegelőzők? – Mikroalgák a táplálkozásban

algákdiétafogyókúra
0

Írta: and

Tények az étrendkiegészítőkről Ha nem vagy vegetáriánus, nem követsz speciális táplálkozási étrendet, nincs egészségügyi problémád és változatosan táplálkozol, akkor étrendkiegészítőkre sincs szükséged. A táplálkozásunk sokszor szegény bizonyos tápanyagokban, ám első lépesként nem tablettákhoz vagy porokhoz kell nyúlni, hanem arra kell törekedni, hogy minél egészségesebben táplálkozzunk. Az étrendkiegészítők nem betegségek kezelésére készülnek, önmagukban tehát nem alkalmasak […]

Tények az étrendkiegészítőkről

Ha nem vagy vegetáriánus, nem követsz speciális táplálkozási étrendet, nincs egészségügyi problémád és változatosan táplálkozol, akkor étrendkiegészítőkre sincs szükséged. A táplálkozásunk sokszor szegény bizonyos tápanyagokban, ám első lépesként nem tablettákhoz vagy porokhoz kell nyúlni, hanem arra kell törekedni, hogy minél egészségesebben táplálkozzunk. Az étrendkiegészítők nem betegségek kezelésére készülnek, önmagukban tehát nem alkalmasak kóros állapotok kezelésére!

Amit az algákról tudni kell

A legtöbb embernek az alga szóról a kerti medence bezöldült vize és a természetes vizek elalgásodásának fürdőzőket és halakat fenyegető veszélyei jutnak eszébe. Arra már kevesebben gondolnak, hogy a földi élet születése is a vízhez és az algákhoz köthető! Az algák gyökerekkel, levelekkel, szövetekkel nem rendelkező, fotoszintézisre képes, változatos felépítésű növények. A Föld légkörének kialakításában fontos szerepet játszik a fotoszintézisük során termelődő oxigén és a széndioxid megkötése. A mikroalgák közül a kékalga (Spirulina platensis) és a zöldalga (Chlorella vulgaris) a legismertebbek. Más fajok is forgalomba kerülnek, amelyek bizonyos esetekben idegrendszert károsító anyagokat is tartalmazhatnak – ma úgy tudjuk, hogy a kékalgánál ettől nem kell tartani. 

0019266_1.jpg ()

Mikroalgák az emberi táplálkozásban

A japánok és más ázsiai népek régóta fogyasztják a nagyobb méretű algákat – ez a szokás az utóbbi években nálunk is tért hódított. Kutatók évtizedek óta vizsgálják azt, hogy a mikroalgákkal – amelyek ma már étrendkiegészítőként is forgalomban vannak – hogyan lehetne megoldani a világ élelmezési problémáit.  

Alultápláltság, vérszegénység
A mikroalgákat gyakran alkalmazták a világ különböző tájain vérszegénység kezelésére. A kékalgának például vérképző és immunrendszer erősítő hatása lehet és fogyasztása hozzájárulhat a szigorú vegetáriánusok fehérjeszükségletének fedezéséhez. A zöldalga B12 -vitamin forrásként szolgálhat, amelyhez szigorú vegetáriánus étrendet követő emberek másként csak vitamin-készítményekkel juthatnának hozzá.

Éhezés
A világban nagyon sok ember hal meg alultápláltság miatt. A kékalga alkalmazása alultápláltság kezelésére ott a legcélszerűbb, ahol a környezeti feltételek adottak termesztéséhez, de a különböző hiányállapotok kezelése, roborálás, anémia kiegészítő kezelése és a szervezet védekezőképességének erősítése másutt is indokolhatja felhasználását.

Fogyókúra
Az elhízás járványszerű terjedése az egész fejlett világot súlyosan érintő probléma. A súlyfelesleggel küzdő milliók kapva kapnak mindenen ami sikert ígér, így természetes, hogy a sokoldalú biológiai hatásukról ismert mikroalgák a zsírpárnácskák kezelésében is az érdeklődés középpontjába kerültek. Az algák fogyást elősegítő hatása korlátozott, ám a kékalga GLA-zsírsav tartalma és a zsír valamint szénhidrát felszívódását is gátló tulajdonsága valószínűleg ehhez is hozzájárulhat bizonyos mértékben. 

Miért érdemes még algát fogyasztanod? 

  • Az algák karotinoid vegyületei jó A-vitamin források, így fogyasztásuk elősegítheti a bőr és a szem egészségének megőrzését.
  • A kékalgában lévő fontosabb színanyagok a karotinoid vegyületek, amelyek antioxidáns és egyéb károsanyag-megkötő tulajdonságuknál fogva hozzájárulhatnak egészséged megtartásához.
  • A kékalga prebiotikus tulajdonságai miatt a komolyabb betegségekkel együtt a túlszaporodó Candida albicans leküzdésében is fontos szerepet játszhat.
  • A kékalga segíthet a bélflóra helyreállításában is, de vírus-ellenes illetve daganat-gátló hatása is van.
  • Az élelmiszeripar sem maradt ki a kékalga fejlesztésekből: Magyarországon is kapható kékalgával ízesített tészta, sőt öregedésgátló sör kikísérletezésével is próbálkoztak, így jött létre a kékalga tartalmú sör.

Ne feledd: Az algák egészségügyi problémák kezelésére, illetve gyógyszerek szedése esetén kizárólag szakember (pl: orvos, dietetikus, gyógyszerész) felügyelete mellett alkalmazhatók! A kereskedelemben kapható kékalga és zöldalga készítmények a legtöbb ember számára biztonságosak, de mint minden anyagnál előfordulhatnak időnként allergiás reakciók, mellékhatások. A kékalga és a zöldalga immunrendszert stimuláló tulajdonságuk miatt autoimmun betegségek, ezekre való hajlam, illetve allergia esetén egészségügyi problémákat is okozhatnak! Nukleinsav tartalmuk miatt az algák fogyasztásának biztonságos szintjét körülbelül 20 g/nap-ban határozzák meg, de az étrendkiegészítőknél általánosan elterjedt a napi 3-8 g-os adagok fogyasztása.

Tudtad?
– A vizi majom elmélet szerint őseink a szárazföld meghódítása után rövid időre újra a tengerben illetve annak közvetlen közelében élték életüket, így étrendjüknek szerves részei lehettek a moszatok és algák a tenger más gyümölcseivel együtt. Ezek ellátták szervezetüket esszenciális zsírsavakkal és más létfontosságú tápanyagokkal.
– A legkorábbi kékalga fogyasztásra vonatkozó fennmaradt adatok a 16. századra tehetőek, ekkortájt figyelték meg, hogy Mexikóban az indiánok a vízből valamilyen zöldes színű élelmiszert gyűjtöttek és nagy mennyiségben fogyasztottak. Hasonló gyakorlatot a Föld más pontjain is leírtak.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X