Főoldal > DIÉTA > Segítség! Ég a gyomrom! – Fájdaloműző tippek a szakértőtől

Segítség! Ég a gyomrom! – Fájdaloműző tippek a szakértőtől

diétafogyókúragyomorégés
0

Írta: and

Mi a gyomorégés? A gyomorégés sok ember életét keseríti meg. A kellemetlen érzetnek számos oka lehet, melyek lehetnek teljesen ártalmatlanok és könnyen kezelhetőek, de komolyabbak és nehezebben orvosolhatóak is. A tünetek – pl. erős fájdalomérzés gyomortájékon – akár szívinfarktusra is utalhatnak. Gyomorégést okozhat például a gyomorsav túltermelése, étrendi hiba, gyomor, és egyéb emésztőrendszeri fekély, idegesség. […]

Mi a gyomorégés?

A gyomorégés sok ember életét keseríti meg. A kellemetlen érzetnek számos oka lehet, melyek lehetnek teljesen ártalmatlanok és könnyen kezelhetőek, de komolyabbak és nehezebben orvosolhatóak is. A tünetek – pl. erős fájdalomérzés gyomortájékon – akár szívinfarktusra is utalhatnak. Gyomorégést okozhat például a gyomorsav túltermelése, étrendi hiba, gyomor, és egyéb emésztőrendszeri fekély, idegesség.

Mi a reflux?

A gyomorégés egyik gyakori okozója a reflux, azaz a savas gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlása, amelynek hátterében a nyelőcsövet a gyomortól elválasztó záróizom tökéletlen működése áll.

0018767_1.jpg ()

Melyek a reflux gyakori tünetei?
– égő, fájdalmas érzés a torokban
– időnként köhögés
A panaszok hetente többször és huzamosabb ideig jelentkezhetnek. A reflux következménye lehet a nyelőcső gyulladása és szűkülete, de idővel még komolyra fordulhat és az életedet is veszélyeztetheti. Az erőteljes fájdalomérzet vagy huzamosabb enyhébb tünetek feltétlenül orvosi kivizsgálást igényelnek!

Mi okozhat refluxos panaszokat?
– várandósság
– ha túl szoros ruhát viselsz
– gyakran cipelsz nehéz terheket
– sok kávét, alkoholt és csokoládét fogyasztasz
– ha dohányzol
– sok erős fűszert használsz
– az erős mentolos élelmiszerek
– ha közvetlenül a lefekvés előtt nagyobb mennyiségű ételt fogyasztasz
Ne feledd: az alkohol és a megterhelő étkezések reflux nélkül is gyomorégést okozhatnak!

A reflulx megelőzése és kezelése

Ha az életmód megváltoztatása nem elég, akkor a refluxnál savtermelést csökkentő, savlekötő készítményeket is gyakran alkalmaznak, de teljes és tartós gyógyulást általában ezekkel a készítményekkel sem lehet elérni. A komolyabb panaszok orvos és dietetikus kezelését igénylik, ezért a tünetek jelentkezésekor feltétlenül fordulj szakemberhez! Különösen akkor kérd ki az orvos véleményét, ha várandós vagy. Ha enyhébb panaszaid vannak, derítsd ki, hogy milyen ételekre vagy érzékeny, és mérsékeld az adott élelmiszerek fogyasztását.

Mit tehetsz az enyhébb refluxos panaszok ellen?

  • Kerüld a gyomorpanaszokat okozó ételeket és italokat
  • Többször, kisebb mennyiségű ételt fogyassz (kb.4-6 étkezés)
  • Lefekvés és nagyobb fizikai terhelés előtt több órával egyél (legalább 3 óra)
  • Aludj magasabb párnán vagy emeld meg az ágy feji részét
  • Figyelj a fokozatos testsúlycsökkentésre
  • Kerüld a stresszt
  • A panaszokra gyógyszertárban vény nélkül kapható ásványianyag tartalmú készítményeket is alkalmazhatsz (pl. savlekötők vagy a “szódabikarbona”), de ezek használatáról konzultálj az orvosoddal, gyógyszerészeddel – különösen akkor, ha más betegséged is van, vagy gyógyszereket szedsz

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X