Főoldal > DIÉTA > 4 fontos kérdés a génmanipulált élelmiszerekről

4 fontos kérdés a génmanipulált élelmiszerekről

diétaélelmiszergénkaják
0

Írta:

1. Ha alapélelmiszereket vásárolok a közértben,  akkor számítanom kell arra, hogy azok génmanipuláltak? Sajnos igen, főként a hús- és tejipari termékek esetében, de előfordulhat a pékáruknál és édességeknél is. Az ilyen termékek előállítása során olyan adalékanyagokat használnak fel, amelyeket szójából, kukoricából vagy rizsből vonnak ki. Sajnos ezeknél a növényeknél sosem zárható ki a géntechnika. Egy […]

1. Ha alapélelmiszereket vásárolok a közértben,  akkor számítanom kell arra, hogy azok génmanipuláltak?

Sajnos igen, főként a hús- és tejipari termékek esetében, de előfordulhat a pékáruknál és édességeknél is. Az ilyen termékek előállítása során olyan adalékanyagokat használnak fel, amelyeket szójából, kukoricából vagy rizsből vonnak ki. Sajnos ezeknél a növényeknél sosem zárható ki a géntechnika. Egy 2007-ben végzett felmérés szerint a tesztelt 33 fajta szójatermék kétharmada tartalmazott génmódosított szóját. Ilyen esetekben a hagyományos magvak génmanipulált szójamagvakkal keverednek. Arra még nem volt példa, hogy génmanipulált zöldséget és gyümölcsöt találtak volna a boltok polcain.

0019360_1.jpg ()

2. A sertések és marhák kaphatnak génmanipulált takarmányt?

Valószínűleg igen, mégpedig kukoricát vagy szóját. A termelők kiszolgáltatottá váltak a génmódosított vetőmagokat és a hozzá való alapanyagokat gyártó biotechnológiai, vegyipari óriáscégekkel szemben. Szinte minden termelési alapanyagot egyetlen cégtől szereznek be, aki tetszés szerint alakíthatja az árakat.

3. Milyen egészségügyi kockázattal jár, ha génmanipulált élelmiszer kerül a tányérunkra?

Még vitatott, hogy vannak-e káros hatásai a génmanipulált élelmiszereknek. Leginkább azt kutatják, hogy kiváltanak-e valamilyen allergiát. Azt biztosan állítható, hogy a fogyasztónak nem származik előnye a génmódosított élelmiszer fogyasztásából. Ez a technológia ugyanis nem teszi ízletesebbé az ételeket, és az egyes termékek vitamintartalmát is alig növeli. A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a növényeket minél nagyobb ellenállóképességgel szeretnék felruházni. A felturbózott növények génjei átkerülhetnek más élőlényekbe is, és így gyomirtószerekre nem érzékeny növények jöhetnek létre. Az is előfordulhat, hogy rovarok elpusztítására alkalmas gének kerülhetnek ki a termesztett növény vad rokonai közé, megbontva a természet egyensúlyát.

4. Lehetséges a génmanipulált élelmiszerek bojkottja? Van egyáltalán értelme?

A génmanipulált élelmiszerek manapság szinte kikerülhetetlenek. Aki az ilyen termékek kereskedelmétől és fogyasztásától elhatárolódik, az elsősorban a politikai nézeteit fejezi ki, és olyan kísérletek eredményeinek elterjesztése ellen tiltakozik, amelyek hosszú távú hatásai még nem ismertek.

Tihanyi András dietetikus szakértőnk véleménye:
A génmanipulált élelmiszerek nem szolgálják a fogyasztók érdekeit. Minden ezzel kapcsolatos propagandával szemben nem oldják meg az éhezés problémáját – évtizedek óta túltermelés van a mezőgazdaságban, ám ettől az éhezők problémája önmagában nem oldódik meg. A génmanipulált élelmiszerek nem jelentenek megoldást a klímaváltozással összefüggésben fellépő mezőgazdasági nehézségekre sem, élettani előnyeik nincsenek, vagy egészen minimálisak, és természetes úton kiválthatók. A génmanipulált élelmiszerek kontrollja indokolt és támogatható. Ennek érdekében a fogyasztóknak érdemes egységesen fellépniük, mivel a génmanipulált élőlények termesztése és fogyasztása több ezer, egymástól független ember és ökológiai kísérlettel jár, amelyek hatásai ránk és az élővilágra beláthatatlanok.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X