Főoldal > DIÉTA > Kínzó gyomorbajok utazás alatt? – A szakértő tippjei

Kínzó gyomorbajok utazás alatt? – A szakértő tippjei

diétafogyókúragyomorbajokutazás
0

Írta: and

A veszélyes mikroorganizmusok kedvező körülmények között elszaporodhatnak ételeinkben és italainkban, majd önmagukban vagy általuk előállított anyagokon keresztül betegségeket okozhatnak. A hasmenéssel járó fertőzések leggyakrabban nyáron vagy meleg éghajlatú vidékeken jelentenek veszélyt: ezeken a helyeken érintkezhetünk leggyakrabban előállítás vagy  tárolás közben szennyezett ételekkel és italokkal. Sőt! Bizonyos országokban gyakorta a vezetékes víz is sok kellemetlenség forrása lehet. Az […]

A veszélyes mikroorganizmusok kedvező körülmények között elszaporodhatnak ételeinkben és italainkban, majd önmagukban vagy általuk előállított anyagokon keresztül betegségeket okozhatnak. A hasmenéssel járó fertőzések leggyakrabban nyáron vagy meleg éghajlatú vidékeken jelentenek veszélyt: ezeken a helyeken érintkezhetünk leggyakrabban előállítás vagy  tárolás közben szennyezett ételekkel és italokkal. Sőt! Bizonyos országokban gyakorta a vezetékes víz is sok kellemetlenség forrása lehet. Az utazás alatt a következő panaszok jelentkezhetnek: pl. emésztőrendszeri fájdalmak, hányiger, hányás, hasmenés amit láz és más tünetek is kísérhetnek. A legnagyobb veszélynek – különösen a kiszáradás kockázata miatt – a kisgyermekek és idősebb emberek vannak kitéve, számukra a gyors ellátás életmentő is lehet.

0019460_1.jpg ()

Praktikus tanácsok utazáshoz

  • Az utazás alatt gondosan tervezd meg az étkezéseket tekintettel a helyi lehetőségekre.
  • Nagyon fontos, hogy az étkezések előtt mindig moss kezet (akár ásványvízben is). Ha a kézmosás nem megoldható, akkor célszerű antibakteriális kendőt vagy gélt használni a kéz megtisztításához.
  • Ha nem biztonságos az adott terület vízszolgáltatása, kerüld a forralatlan vagy nem fertőtlenített csapvizet – még fogmosásnál, szájöblítésnél is! Figyelj arra is, hogy ne fogyassz olyan zöldségeket, gyümölcsöket, salátákat, amelyek feltehetően csapvízben mostak meg vagy mosatlanok.
  • A nyaralás alatt kerüld a hőkezelés nélkül készült vagy rövid ideig hőkezelt, részben nyers ételeket.

Így kezeld a hasmenést utazás alatt 

A hasmenéssel és hányással járó fertőzések hamar súlyos állapotot idézhetnek elő, amelyeket – a fenti szabályok betartásán túl – védőoltásokkal, ritkábban orvos által felírt antibiotikum alkalmazással előzhetsz meg.

  • Ha már megtörtént a baj, szájon át bevehető ún. rehidráló oldatok (az ehhez szükséges port vedd meg itthon gyógyszertárban) segítségével pótolhatod az elvesztett folyadékot.
  • Ha komoly baj van, akkor kórházi ellátásra, infúzióra is szükség lehet.
  • Ha gyógyszertári készítmény nem áll rendelkezésedre, akkor átmenetileg a következő oldatot is alkalmazhatod: oldj fel egy liter forrásban lévő vízben 4 teáskanál cukrot és 1 teáskanál sót. Ha, kihűlt, fogyaszthatod.
  • Haladéktalanul fordulj orvoshoz, ha a kiszáradás jeleti tapasztalod magadon: a szem besüpped, a nyelv tapadóssá válik és nagyfokú szomjúságérzet jelentkezik. 
  • A nap folyamán többször, kisebb adagokban, minden étkezéshez és az étkezések között is fogyassz folyadékot, pl: vizet, ásványvizet, friss gyümölcs- és zöldségleveket, hígított gyümölcsleveket.
  • Kerüld az alkohol fogyasztását, mert az alkoholtartalmú italok fokozzák a folyadékveszteséget, hasznos összetevőket pedig  csak minimális mennyiségben tartalmaznak.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X