Főoldal > DIÉTA > 3 könnyű, sajtos recept meleg nyári estékre

3 könnyű, sajtos recept meleg nyári estékre

diétafetafogyókúraMozarellaolajbogyóolívabogyóolívaolajparmezánsajt
0

Írta:

Próbáld ki ezeket a remek recepteket !

1. Feta sajt – Pikáns ízek görög földről 

Az igazi feta sajt görög juhtejből készül, s különös ismertetőjegye közé tartozik a fehér szín, a sós ízvilág és a félkemény állag. A feta tulajdonképpen a nomád népek sajtja. Vannak olyan vidékek, ahol kecsketejből vagy tehéntejből készítik. Európa számos országában (Horvátország, Törökország, Egyiptom, stb.) nagyon népszerű. A tejet felmelegítik 35 Celsius fokra, majd oltóanyagot adnak hozzá, és hagyják megaludni. Az sajtgyártás következő lépéseként a savót szétválasztják az aludttejtől, amit textíliában addig préselnek, amíg össze nem áll. Ha a sajt elérte a kellő állagot, szárítják és felkockázzák. A feldarabolt sajtokat megsózzák, majd sós lében érlelik. A feta sajt fehérjében és kalciumban igen gazdag. Grillezéshez, salátákhoz egyaránt kiváló.

0020740_1.jpg ()

Feta sajtos saláta olajbogyóval

Hozzávalók:
20 dkg Feta sajt
2 fej lilahagyma
10 dkg olajbogyó (mag nélküli)
Olíva olaj
balzsamecet
egy fej saláta
4-5 db paradicsom
kevés só

Elkészítés:
Mosd meg a zöldségeket, majd vágd apróra a lilahagymát, paradicsomot és a salátát is. Az olajbogyót érdemes kettévágnod, hogy ne legyen túl nagy. A feta sajtot darabold kockára. Tedd az egészet egy nagy tálba, öntsd le olívaolajjal, balzsamecettel, és ha még szükséges, tegyél hozzá egy kevés sót. Ha kész, jól keverd össze, és tedd be a hűtőbe 1-2 órára, hogy összeérjen.

2. Parmezán – Egy klasszikus olasz finomság

A parmezán sajt története régi időkre nyúlik vissza. Írásos emlékek bizonyítják, hogy már a XIII- XIV. században is szívesen fogyasztották. Nem véletlen, hogy Boccaccio Dekameronjában is említésre kerül. A parmezán tipikus keménysajt, amely rendkívül hosszú ideig tárolható. Általában lefölözött tehéntejből készítik és több évig érlelik. Az olasz konyha fortélyait követve, a magyar háziasszonyok is főleg reszelve használják levesek, tészták, szószok ízesítéséhez.

Tőkehalfilé parmezános bundában

Hozzávalók:
1 kg tőkehalfilé
reszelt parmezán
1-2 db tojás
zsemlemorzsa
olívaolaj

fehérbors

Elkészítés:
A tőkehalfiléket sózd és borsozd meg, majd panírozd be liszt, tojás, zsemlemorzsa és reszelt parmezán keverékébe. Ha kész, a szeleteket süsd meg olívaolajban. Figyelj arra, hogy a hal néhány perc alatt megsüljön.

3. Mozarella sajt – Könnyű falatok Közép-Itáliából

A mozarella sajtot a XVI. század óta készítik Nápoly és az örök város, Róma vidékén. E sajtfélét általában bivalytejből vagy tehéntejből készítik. Különös ismertetőjele a hófehér szabálytalan gömb alak. A sajt anyaga a gyártás során ruganyossá, réteges szerkezetűvé válik. Általában nem érlelik, hanem natúr lében, frissen értékesítik. A magyar konyhaművészetben finom saláták és pizzák elmaradhatatlan kelléke.

Paradicsom saláta Mozarella sajttal

Hozzávalók:
2 csomag Mozarella
1 kg paradicsom
olíva olaj
balzsamecet
oregáno

fehér bors

Elkészítés:
A paradicsomot és az oregánót mosd meg, majd a paradicsomot és a Mozarellat vágd fel karikákra. Tedd bele egy tálba, ízlés szerint sózd és borsozd meg, majd tedd hozzá az apróra vágott bazsalikomot. Keverj hozzá kis olíva olajat és balzsamecetet. Tedd be a hűtőbe. A nyár egyik legjobb frissítője.

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X