Főoldal > DIÉTA > Tedd el télire! – Befőzési tippek lépésről lépésre

Tedd el télire! – Befőzési tippek lépésről lépésre

befőzésdiétaegészségfogyókúra
0

Írta: and

Tartósítani csak friss, hibátlan alapanyagokat lehet cukor vagy só, vagy só és olaj hozzáadásával. Szinte bármit befőzhetsz: zöldséget, gyümölcsöt vagy ezek levét. A házi befőzéssel egyéni recepteket is kikísérletezhetsz a családnak. A befőzés a tervezéssel kezdődik: mit szeretnél eltenni és mennyit. Utána nincs más hátra, mint a beszerzés és elkészítés. 1. lépés: Gondosan készülj fel! Mindent gondosan készíts […]

Tartósítani csak friss, hibátlan alapanyagokat lehet cukor vagy só, vagy só és olaj hozzáadásával. Szinte bármit befőzhetsz: zöldséget, gyümölcsöt vagy ezek levét. A házi befőzéssel egyéni recepteket is kikísérletezhetsz a családnak. A befőzés a tervezéssel kezdődik: mit szeretnél eltenni és mennyit. Utána nincs más hátra, mint a beszerzés és elkészítés.

1. lépés: Gondosan készülj fel!

Mindent gondosan készíts el, írd össze, mi mindenre lesz szükséged. Azaz: befőző lábos, tál, keverőkanalak, kések, merőkanál, gyümölcspasszírozó, tiszta üvegek, tetők, celofán, gumigyűrű, tartósító szer, cukor, cukorpótló, só, olaj, befőző cukorkeverék, tiszta konyharuhák, címkék, toll.

2. lépés: Az alapanyagok előkészítése

A kiválasztott alapanyagot alaposan mosd meg, szükség szerint hámozd meg, magozd ki, darabold fel.  

0020638_1.jpg ()

3. lépés: Készítsd el a befőznivalót

Az alapanyagot tartósítani kell: cukorban, sóban vagy só és olaj keverékében – recept és igény szerint. Ne feledd: ha kevesebb ízesítőt használsz, akkor tartósítószert is kell a készítményhez adni, amelyet beletehetsz a főzés végén vagy akkor, amikor már üvegbe került a befőznivaló – ez utóbbi esetben keveset szórj az alapanyag tetejére, amelyet felbontás után el is távolíthatsz. Ha ez a módszer nem válik be, akkor próbáld másképp: ne tegyél bele tartósítószert, de az első celofán felhelyezése után, a celofán tetejére szórj egy kis tartósítót, és újabb réteg celofánnal fedd le, majd a tetőt csavard rá!

4. lépés: Gőzölj a recept szerint

Vannak olyan receptek, amelyek azt javasolják, hogy a  forró, teli, lezárt üveget fordítsd fejre 1-2 percre – és utána tedd a helyére.  

5. lépés: Az üvegek elhelyezése

A felcímkézett üvegeket, a kitakarított, száraz (penészmentes) tisztára törölt polcra, a kamrába tedd.

6. lépés: Bánj csínján a cukorral! 

Ha a recept bizonyos mennyiségű cukrot ír, akkor 3 választásod van:
1. Beleteszed az előírt mennyiségű cukrot.
2. Ha kevesebb cukrot akarsz beletenni, akkor bizony emelni kell a tartósítószer mennyiségét vagy a gőzölés idejét!
3. Ha cukorpótlót használsz, akkor emelni kell a tartósítószer mennyiségét és a gőzölés idejét is!

7. lépés: Okosan a tartósítószerrel!

Kevesebb tartósítószer kell a befőttbe, ha csak rövid ideig (1-2 hónapig) tárolod a készítményt.
Mivel maga a cukor, só, só+olaj tartósít, tartósítószer nem minden esetben szükséges. Kezdő befőzőknek azt javaslom, hogy első befőzéskor recept szerint járjanak el, de a tartósítószer beszórása előtt vegyenek ki egy üvegnyi mennyiséget - jelöljék meg külön, hogy tartósítószer mentes – és figyeljék, hogy lesz-e ideje megromlani!

Mire figyelj?
Ha a lekvár, befőtt, csatni, stb. … tetején szürke folt jelenik meg, az sajnos penész, ezért azt az üveg befőttet ki kell dobni. Ha a savanyúság tetején szürke hártya képződik, akkor megpimpósodott, így attól is meg kell válnod. Ezeket a készítményeket felforralva vagy új ecetes levet készítve „helyre” lehetne tenni, de az egészségre károsak lehetnek! A kibontott finomságokat minden esetben hűtőben kell tárolni. Inkább kisebb üvegeket használj, és szükség szerint többet bonts fel.

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X