Főoldal > DIÉTA > 5 hatásos anyagcsere-javító tipp őszre

5 hatásos anyagcsere-javító tipp őszre

anyagcsereemésztésgyomor
0

Írta: and

Az anyagcsere fogalma alatt a legtöbb ember a salakanyagok kiválasztásának gyorsaságát érti, így gyakorta teszik fel a kérdést: „Lassú az anyagcserém, székrekedésem van, emiatt hízok, mit tegyek?” Hasonló félreértés alapján tulajdonítanak sokan anyagcsere-gyorsító hatást hashajtó hatású étrend-kiegészítőknek is. Valójában –  bár létezik némi összefüggés az anyagcserét szabályzó anyagok és a salakanyagok kiválasztása között -, ám […]

Az anyagcsere fogalma alatt a legtöbb ember a salakanyagok kiválasztásának gyorsaságát érti, így gyakorta teszik fel a kérdést: „Lassú az anyagcserém, székrekedésem van, emiatt hízok, mit tegyek?” Hasonló félreértés alapján tulajdonítanak sokan anyagcsere-gyorsító hatást hashajtó hatású étrend-kiegészítőknek is. Valójában –  bár létezik némi összefüggés az anyagcserét szabályzó anyagok és a salakanyagok kiválasztása között -, ám közvetlen kapcsolatról egyáltalán nincs szó – az utóbbi lassúsága ezért nem is idéz elő hízást. Az étkezéseink során elfogyasztott tápanyagok testünk építőelemeiként és a testünk működéséhez szükséges energia szolgáltatójaként kerülnek felhasználásra. Sejtjeink működése, a szövetek átépítése és az izmaink által végzett munka, sőt az alvás és a pihenés is energiát igényel – valójában ezt az energiafelhasználást hozhatjuk az anyagcsere fogalmával összefüggésbe. (Az anyagcsere ezen túlmenően a testünkben zajló több ezer folyamatra is használatos szó.) Az anyagcsere kevésbé egészséges ember szervezetében is gyorsítható, és a fogyást is elősegítheti.

Így javíthatod az anyagcseréd!

1. Fogyás C-vitaminnal?

Kutatásokból kiderült, hogy a rossz C-vitamin ellátottság ronthatja a testmozgás hatására bekövetkező zsírbontást, míg a jó ellátottság (napi pár száz mg) támogathatja azt. Éppen ezért fontos, hogy minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyassz – testtömeg-csökkentő étrendek alkalmazása esetén is.
Mire figyelj?
A túlzásokat, nagy C-vitamin kúrákat a saját érdekedben kerüld el!

0021231_1.jpg ()

2. Egyél többször keveset!

Ha naponta háromszor-négyszer étkezel, kordában tarthatod az étvágyadat. Sőt! Létezik olyan vélemény is mely szerint így az anyagcsere is fokozható. Ha ez nem is feltétlenül igaz, azt azonban a kutatások is alátámasztották, hogy a naponta többszöri étkezés jó hatással van a szervezetre.
Mire figyelj?
Kutatásokból kiderült az is, hogy azonos napi energiafelvétel mellett, napi kettő vagy hat étkezés kb. azonos mértékű fogyást eredményez. Ha sokszor keveset eszel, akkor szervezeted jobban fel tudja használni a rendelkezésre álló tápanyagokat.


3. Igyál folyadékot, de nem mindegy, mennyit!
 

A diétázók gyakran kapják azt a tanácsot, hogy igyanak minél több folyadékot fogyókúrájuk alatt – a legtöbb divatos étrend is tartalmazza ezt az ajánlást. Bizonyos kutatások szerint 500 ml víz megivása átmenetileg 30%-kal is fokozhatja az anyagcserét. A növekedés 10 percen belül elkezdődhet és 30-40 perc után érheti el a maximális szintet. Az eredmény vitatott, de annyit ki lehet jelenteni, hogy a kielégítő folyadékfogyasztás egészséges, és feltehetően elhízott embereknél is hozzájárulhat a sikeres testtömeg megőrzéshez és a felesleg leadáshoz.
Mire figyelj?
Ha naponta 6-10 liter vizet fogyasztasz egy diéta keretében, az nem hatásos – ellenben életveszélyes, tilos!

4. Irány a súlyzós edzés!

Az intenzívebb súlyzós edzések során emelkedik a pulzusszám, nő a testhőmérséklet - és amit kevesen tudnak -, még hosszú órákon, sőt akár 1-2 napon át erőteljesebben égetheti el tested az energiát adó tápanyagokat. Az eredmény: a plusz energia felhasználása meghaladhatja az edzés során elhasznált energia mennyiségét is.
Mire figyelj?
Így ha egészséges vagy, akkor érdemes az aerobic, kocogás vagy kerékpározás mellé az edző segítségével végzett súlyzós edzést is beillesztened az edzéstervedbe. Anyagcseréd meghálálja!

5. Zsírégetők a tányéron

A fűszerek energiatartalma jelentéktelen (ha bírja a gyomrod a fogyasztásukat), és egyes  kutatások szerint segíthetnek a zsírégetésben: fokozhatják a hőtermelést és csökkenthetik az elfogyasztott étel mennyiségét. A csípős paprika kapszaicinje is befolyásolhatja a zsírraktározást és az elfogyasztott étel mennyiségét is, de a bors piperinje hasonló módon hat, mint a paprika hatóanyaga – ezért ezt is rendszeresen használhatod, ha bírja a gyomrod. A gyömbér a zsírfelszívódást gátolhatja, de erről még keveset tudunk.
Mire figyelj?
A túlzottan fűszeres ételek árthatnak az egészségednek, de a változatosan és ízletesen fűszerezett ételek egészséges embereknél akár a fogyást is támogathatják!

Ne feledd: csodák és csodaszerek nincsenek, de az anyagcserédet serkentheted, működését optimálisabbá teheted az étrended segítségével!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X