Főoldal > DIÉTA > Félsz a klímaváltozástól? Legyen neked is ökokonyhád!

Félsz a klímaváltozástól? Legyen neked is ökokonyhád!

bioegészségklímaváltozásöko
0

Írta: and

Bolygónkra nézve egyre komolyabb veszélyforrást jelent a klímaváltozás, egyre gyakrabban kongatják a vészharangot a globális felmelegedés miatt, amelynek a háztartásokból kibocsátott káros vegyi anyagok is okozói. Az őserdők területének mintegy 80 százalékát már kiirtották, pedig az erdők növényzete megszűri a levegőt, tisztítja a vizet és szabályozza az éghajlatot azáltal, hogy egyensúlyban tartja a csapadék mennyiségét […]

Bolygónkra nézve egyre komolyabb veszélyforrást jelent a klímaváltozás, egyre gyakrabban kongatják a vészharangot a globális felmelegedés miatt, amelynek a háztartásokból kibocsátott káros vegyi anyagok is okozói. Az őserdők területének mintegy 80 százalékát már kiirtották, pedig az erdők növényzete megszűri a levegőt, tisztítja a vizet és szabályozza az éghajlatot azáltal, hogy egyensúlyban tartja a csapadék mennyiségét és a talajvíz párolgását. Az őserdők kiirtása következtében 20-30 százalékkal csökkenhet a lehulló csapadék mennyisége, és akár 5 fokkal növekedhet az átlaghőmérséklet.

0021117_1.jpg ()

Apró trükkök a főzéshez

– Olyan apróságokkal is takarékoskodhatunk az energiával, hogy fedőt teszünk a lábosra (a fedő nélküli főzés kétszer akkora energiát von el), önmagában pároljuk a zöldségeket, vagy csak nagyon kevés vízben főzzük őket. A nyersen vagy párolva készült étel sokkal egészségesebb is, mert a sokáig főzött zöldség vagy gyümölcs veszít ízéből és vitamintartalmából.
– Főzés során mindig a főzőlap méretéhez illő edényt válasszunk! Ha ugyanis az edény kisebb, mint a főzőlap átmérője, akár 30 százalékkal is megnövelheti az energiafogyasztást.
– A sütő ajtaját ne nyitogassuk gyakran, mert az hőveszteséggel jár. Ha egyszer átmelegedett, készítsünk el benne minél többféle ételt, majd zárjuk el. Gyümölcsök párolására vagy aszalására a sütő utóhőjét is tudjuk hasznosítani.

A mosogatás zöld praktikái

– A takarékos mosogatás titka az edények előkészítése (válogassuk külön a tisztább és szennyezettebb edényeket), a kisebb vízsugár és a hatékony öblítés. Felszereltethetünk a csapra úgynevezett perlátort, amely levegővel keveri a vizet, ezáltal azt az érzetet kelti, mintha a valóságosnál több víz folyna ki a csapból. Speciális szűrője segítségével kiszűri a folyóvízbe került szennyező részecskéket is. Ha az edényeket beáztatjuk, könnyebben eltávolítható róluk a szennyeződés, így kevesebb vizet kell használnunk.
– A vegyszereket természetes anyagokkal is helyettesítheted, a citromlé például kiválóan tisztítja a fémedényeket, az evőeszközöket, sőt a fa konyhabútort is.
– A szódabikarbóna fertőtleníti és kifehéríti a csempét vagy a mosdókagylót, de nagyon hatékony akkor is, ha egy bőr kárpitozású bútoron zsíros folt keletkezik.
– Az ecettel üvegfelületeket, tükröket lehet csillogóan tisztán tartani. Az ecet kiváló vízkőoldó is: a vízforraló vagy kávéfőző tisztításához 20 százalékos ecetet kell a gépbe önteni, kicsit állni hagyni, majd átfőzni, utána vízzel többször átmosni és átfőzni.
– A langyos sör nagyon jól ápolja a tölgy és mahagóni bútorokat, a só pedig, ha vörösbor okozta foltra szórjuk, majd rövid idő múlva ledörzsöljük, teljesen eltünteti a nemkívánatos
szennyeződést.

A témáról bővebben a Wellness magazin szeptemberi számában olvashatsz!

Kerüljük a génmanipulált élelmiszereket!
A skorpió génjei a kukoricában, a lepényhalé a paradicsomban? A génmódosítással megszűnik az evolúciós határ, a géntechnológia alkalmazásának támogatói arra hivatkoznak, hogy a génkezelt növények termesztés kevesebb vegyszert igényel, jelentősen megnövelhető egy adott terület terméshozama, és ezek a növények sokkal több vitamint tartalmazhatnak. Ugyanakkor a génmanipulálással előállított termékek emberi egészségre gyakorolt hatása kiszámíthatatlan, mi vagyunk az első generáció, amelyik hatalmas mennyiséget fogyaszt ezekből az élelmiszerekből. Ezért fontos, hogy minél több, vegyszerektől és ipari adalékanyagoktól mentes, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bioélelmiszert vásároljunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X