Főoldal > DIÉTA > Javítsd az emésztésed, szüretelj okosan!

Javítsd az emésztésed, szüretelj okosan!

bőregészségmustszőlőszüret
0

Írta: and

Szőlő – Minden szeme kincset ér!A szőlő sok más gyümölccsel – így például az almával, körtével – együtt ismert volt már a honfoglalás idején is. A borkészítés hagyománya Magyarország adottságainak következtében szintén igen nagy múltra tekinthet vissza. A szőlő és a must nagyon finom, és egészséged megóvásában is segíthetnek! A szőlő gazdag energiát adó cukorban, […]

Szőlő – Minden szeme kincset ér!

A szőlő sok más gyümölccsel – így például az almával, körtével – együtt ismert volt már a honfoglalás idején is. A borkészítés hagyománya Magyarország adottságainak következtében szintén igen nagy múltra tekinthet vissza. A szőlő és a must nagyon finom, és egészséged megóvásában is segíthetnek! A szőlő gazdag energiát adó cukorban, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. Jól tárolható, és kúraszerűen, pár gyümölcsnapon át fogyasztva remekül átmossa a szervezetedet. A gyümölcsnapok a léböjtkúráknál rövidebbek és azoknál kíméletesebben tehermentesítik a szervezetedet, lehetővé téve a salakanyagok hatékonyabb eltávolítását. A gyümölcsnap során legtöbbször egyféle, idénynek és területnek megfelelő gyümölcsöt fogyassz, lehetőleg nyersen és egészben. Szőlő esetében azonban a magokat és héjat nem muszáj lenyelni, mivel néha kellemetlen panaszokat is okozhat nagyobb mennyiségben.
Tippünk:
Szőlőnap
Hozzávalók: 1-1,5 kg szőlő
Reggeli: 0,5 kg édes nagyszemű (lehetőleg bio) szőlő
Ebéd: 0,5 kg édes nagyszemű szőlő
Vacsora: 0,5 kg édes nagyszemű szőlő
– A nap folyamán fogyassz el legalább 1-1,5 liter tiszta csap-, ásvány- vagy forrásvizet, vagy ezekből készült gyümölcs, gyógynövény teát.
– Naponta minimum három vagy ennél több étkezésre oszd el a gyümölcsöt.

0022025_1.jpg ()

Must – Próbáld ki lékúrához!

A must a szőlő kipréselt leve, a bor alapanyaga. Nemzetközileg is elterjedt neve a latin vinum mustum, „fiatal bor” szókapcsolatból ered.
Tippünk:
A must a szőlő szinte minden kedvező tulajdonságával rendelkezik, így rövidebb lékúrába is beillesztheted – de ne feledd enyhe hashajtó hatását!

Bor – Tarts mértéket!

A bor évezredek óta szakrális (vallási) jelentőséggel bírt, amely ma is megmaradt, ezért a tudatosborfogyasztás nem eshet tilalom alá – különösen akkor nem, ha lelkünket is ápolva Hamvas Béla A bor filozófiája c. műve vagy Omár Chajjám szerelemmel, borral és mámorral átitatott sorai oltják szellemi szomjunkat. A sötét, hideg őszi hétvégéken pedig forró estékhez is segíthet a mértékkel fogyasztott vörösbor oldva a gátlásokat, fokozva a vágyat. Azonban míg a szőlő és must csak néhány betegségnél lehet kerülendő, a borral légy óvatos! Az alkohol viszonylag sok energiát ad, egy gramm alkohol szervezeten belüli elégetése 7,1 kcal energia felszabadulásával jár, ami megközelíti a zsírokét.
Tippünk:
Egészséges ember számára napi 1-2 dl jó minőségű vörösbor fogyasztása jótékony hatású lehet. A bor  sok antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz, amelyek segíthetnek megelőzni a  szív- és érrendszeri megbetegedésekben szerepet játszó gyulladásos  folyamatokat. Ne feledd: egészséges felnőttek esetében napi 1-2 dl vörösbor (vagy frissen préselt szőlőlé!) elfogyasztása javasolt, ennél jelentősen nagyobb mennyiség tartós fogyasztása egészségkárosító lehet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X