Az ajándékozási őrületben hagyományt teremthetsz azzal, ha nem a századik nyakkendőt, tusfürdős csomagot ajándékozod a szeretteidnek, hanem a kreativitásodra bízod magad. Irány a konyha, készíts egyedi ajándékot: csokiból, datolyából, kókuszból és más hozzávalókból. A csomagolás lehet selyemkendő, organzából készült (készen is lehet kapni) zacskó, ízléses dobozka, pohár (bögre, pezsgős pohár) – engedd szabadon szárnyalni a fantáziádat! Tippünk: […]
Az ajándékozási őrületben hagyományt teremthetsz azzal, ha nem a századik nyakkendőt, tusfürdős csomagot ajándékozod a szeretteidnek, hanem a kreativitásodra bízod magad. Irány a konyha, készíts egyedi ajándékot: csokiból, datolyából, kókuszból és más hozzávalókból. A csomagolás lehet selyemkendő, organzából készült (készen is lehet kapni) zacskó, ízléses dobozka, pohár (bögre, pezsgős pohár) – engedd szabadon szárnyalni a fantáziádat!
Tippünk: Először mindig kisebb vagy nagyobb muffinos papírkosárkába tedd a nyalánkságokat (attól függően, hogy mekkorára készíted őket), majd egyenként, vagy csokorba téve csomagold őket ízléses papírba, amelyet köss át a papírhoz illő szalaggal.
1. Szerencsesüti
Hozzávalók:
3 db tojásfehérje
8 evőkanál porcukor
5 dkg vaj
6 evőkanál liszt
hintésnyi só
Így készítsd a sütit:
Készíts vicces üzeneteket. 2 cm széles, 4 cm hosszú cetlikre (hogy mit írsz a cetlikre, azt a fantáziádra bízzuk), majd hajtogasd össze őket! A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy lapos tepsibe teríts sütőpapírt. A vajat olvaszd fel, a tojásfehérjét pedig verd fel annyira, hogy ne maradjon folyós! Keverd össze a lisztet, cukrot, sót, és lassan forgasd bele a felvert tojásfehérjébe, majd add hozzá az olvasztott vajat. Ha kész, az egészet alaposan, de óvatosan keverd össze! A sütőpapíros tepsibe tegyél a masszából kanálnyi mennyiségeket – lehetőleg egymástól távol. Egy-egy adagot simíts el körkörösen, kb. 8 cm átmérőjű szélesre. Ha elrendezted az adagokat, tedd a tepsit kb. 5 percre a sütőbe (annyi időre, amíg a sütik széle széle világosbarna lesz). Ha letelt az idő, vedd ki gyorsan a tepsit, és a még meleg meleg korongok közepébe nyomd bele az összehajtogatott cetliket. Hajtsd félbe a tésztát és a két csúcsot is hajtsd egymás felé. Ha kihűltek, akkor az egyes darabokat már csomagolhatod is. Egy hétig is eltartható!
2. Mandulás datolya
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
20 db szép nagy szem aszalt datolya
20 db héj nélküli mandula szem
Így készítsd a datolyás nyalánkságot:
A szép, nagy datolya szemeket hosszában vágd félbe, a magokat szedd ki, és a magok helyére tedd be a tisztított mandulát, és csukd össze a szemet. A mandula lehet natúr, mézes vagy fahéjas-cukros! Egyesével külön-külön csomagold be őket! Egy hétig is eltartható!
3. Csokis falatkák
Hozzávalók:
10 dkg nagyon jó minőségű étcsokoládé
2 dkg vaj
5-5 dkg durvára tört kesudió és mogyoró
Így készítsd a falatkákat:
Vegyél elő egy tiszta tepsit vagy tálcát, amelyet bélelj ki alufóliával. Az összetört magokat akár külön-külön, akár összekeverve teáskanállal rendezd az alufóliára. A csokoládét törd össze, tedd mikrózható edénykébe, és rakd rá a vajat. A csokis masszát kezdd el mikrohullámú-sütőben (500-400 watton) felolvasztani úgy, hogy meg ne égjen. Egy másik módszerrel is fel tudod olvasztani a csokoládét: melegíts vizet egy edénybe, és amikor forr, a vajas csokit tedd egy (kisebb) edénybe a forró gőz fölé, ahol olvaszd fel. Ha kész, a folyékony csokoládét csurgasd a kis halmokra. Tedd hűtőbe, hogy a csoki rádermedjen a magokra, majd teljes dermedés után csomagolhatod. Egy hétig is eltartható!
4. Sárgarépás-meggyes kókuszgolyók
Hozzávalók:
20 dkg korpás keksz
5 evőkanál méz
1 db sárgarépa finomra reszelve
2 púpozott evőkanál zsír szegény kakaópor
2 evőkanál light margarin
5 evőkanál kókuszreszelék
annyi magozott meggybefőtt-szem, amennyi golyót formázol!
Így készítsd a kókuszgolyókat:
A korpás kekszet daráld le, gyúrd össze mézzel, finomra reszelt sárgarépával, kakaóporral, margarinnal, 2 evőkanál kókuszreszelékkel, és annyi vízzel (ha szükséges), hogy jól formázható masszát kapj az alapanyagokból. A krémet oszd el, formálj belőle golyókat és tegyél minden golyóba 1-1 szem magozott meggyet. Végül kókuszreszelékben forgasd meg a darabokat, majd egyesével csomagold őket. Frissen fogyaszd, de még 1-2 napig hűtőben eláll.
5. Narancsos házi csoki
Hozzávalók:
10 dkg nagyon jó minőségű étcsokoládé
2 dkg kandírozott narancshéj
1 kisebb narancs lereszelt héja
1 teáskanál narancslikőr vagy hubertus likőr (de ez is ki is hagyható)
2 dkg vaj
Így készítsd a házi csokit:
Készíts elő egy vagy két jégkockatartót! A csokoládét törd össze, rakd mikrózható edénykébe, és a vajat tedd rá. A csokis masszát kezdd el mikrohullámú-sütőben (400-500 watton) felolvasztani úgy, hogy meg ne égjen. Egy másik módszerrel is fel tudod olvasztani a csokoládét: melegíts vizet egy edénybe, és amikor forr, a vajas csokit tedd egy (kisebb) edénybe és a forró gőz fölött olvaszd fel. Majd add hozzá az összes többi hozzávalót, keverd el, és kanál segítségével adagold a masszát a jégkockatartókba. Tedd hűtőbe, majd ügyesen üsd ki a tartóból az egyes darabokat, és csomagolhatod is. Egy hétig is eltartható!