Főoldal > DIÉTA > Kalória-kisokos karácsonyi vásárokhoz

Kalória-kisokos karácsonyi vásárokhoz

diétafogyókúrakalóriakarácsonyvásár
0

Írta:

Lehet fogyni karácsonykor? Sokan rávágnák, hogy lehetetlen. Mégis vannak olyanok, akik a karácsonyi időszak alatt is le tudnak adni 1-2 kilót vagy tartják addigi súlyukat. Télen, amikor korán sötétedik, a szervezet belső órája is átáll egy új táplálkozási rendre. Nem véletlen, hogy ebben az időszakban sokkal jobban igényeljük az energiában gazdag, nehéz ételeket, finom nyalánkságokat […]

Lehet fogyni karácsonykor? Sokan rávágnák, hogy lehetetlen. Mégis vannak olyanok, akik a karácsonyi időszak alatt is le tudnak adni 1-2 kilót vagy tartják addigi súlyukat. Télen, amikor korán sötétedik, a szervezet belső órája is átáll egy új táplálkozási rendre. Nem véletlen, hogy ebben az időszakban sokkal jobban igényeljük az energiában gazdag, nehéz ételeket, finom nyalánkságokat – a karácsonyi vásárok pedig elképzelhetetlenek az ilyen élelmiszerek nélkül.

0022866_1.jpg ()

A vásár napján mit reggelizz?

A legfontosabb szabály, hogy bőségesen reggelizz. A menüdben szerepeljen jó minőségű rostokban gazdag müzli, frissen facsart gyümölcslé és gyümölcsök, amelyek egész napra ellátnak energiával és a szükséges vitaminokkal. Az agy működése óránként kb. 5-6 gramm cukrot igényel, így már a nap elején érdemes feltölteni a szervezet szénhidrátraktárait is. Kerüld a finomított cukorral készült pékárukat, helyettük válassz teljes kiőrlésű finomságokat, amelyek gazdagok tápanyagokban és eltelítik a gyomrodat.

Mit, és mennyit fogyassz a karácsonyi vásár alatt?

  • A karácsonyi vásárokat a déli órákban keresed fel, mert ilyenkor még bűntudat nélkül falatozhatsz az ott kapható finomságok közül. A szervezet ugyanis ilyenkor még könnyen tudja hasznosítani és feldolgozni az elfogyasztott táplálékot.
  • Ha figyelsz a kalóriákra, akkor falatozz okosan: a sültkolbász mellé fehér kenyér helyett fogyassz teljes kiőrlésű pékárut, vagy helyettesítsd a pékárut savanyúsággal: káposztával, uborkával, vegyes savanyúsággal. Ezeknek a savanyított finomságoknak alacsony a kalóriaértékük, és tele vannak vitaminokkal. 
  • Ha végképp nem tudsz lemondani a fehér kenyérről mértékkel falatozz belőle (1 szelet még megengedett ilyenkor is!)
  • Az édességekről sem kell feltétlenül lemondanod, ha a déli órákban fogyasztod őket: a kürtős kaláccsal (maximum egy egész fele), palacsintával (maximum 1 db) tarts mértéket, de aszalt gyümölcsöt (kb. egy-két marék) bátran nassolhatsz.
  • Mivel nagyon sokan az esti órákban keresik fel a vásárokat – hiszen olyankor van igazi ünnepi hangulat - akkor már csak könnyű, és kevés energiát tartalmazó ételeket válassz: például sült halat savanyúsággal.
  • Ha nem tudsz lemondani az esti nassolásról, kapj be 10 dkg mogyorót vagy diót.

Bánj csínján a forralt borral! 

A karácsonyi vásár elképzelhetetlen forralt bor nélkül. A szegfűszeggel, fahéjjal, cukorral készült kortyolnivalónak bizony nagyon nehéz ellenállni. De ezúttal is tarts mértéket: napközben nyugodtan elkortyolhatsz 2-3 dl-t a finom italból, de este már kerüld a fogyasztását, mert egy adag forralt bornak nagyon magas a cukortartalma. Sétálás közben ne feledkezz meg a megfelelő folyadékpótlásról sem, mert az alkohol vizet von el a szervezettől: a legjobb választás a szénsavmentes ásványvíz, vagy a száz százalékos gyümölcslé.

Néhány vásári finomság kalóriatartalma 10 dkg-ra számolva:
Az egyes élelmiszerek (pl. hurka és kolbász) kalóriatartalma függ az elkészítés módjától (pl. mennyi ideig, milyen minőségű olajban sütötték)
Hurka kb. 350 kcal
Kolbász kb. 480 kcal
Fehér kenyér 258 kcal
1 db zsemle 147 kcal
aszalt sárgabarck 205 kcal
datolya 278 kcal
banán chips 257 kcal
dió 654 kcal
mogyoró 691 kcal
forralt bor 230 kcal/1 dl


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X