Főoldal > DIÉTA > Variációk karácsonyi menüre a vilából – 2. rész

Variációk karácsonyi menüre a vilából – 2. rész

angolgörögkarácsonymenürecept
0

Írta: and

Tippünk: Az ételek mellé fogyassz el napi 1,5-2 liter szénsavmentes ivó- vagy forrásvizet (500 mg/l körüli ásványi anyagtartalommal). 1. Angol karácsonyi főmenü Angol pulyka rakottas, petrezselymes burgonyávalHozzávalók 4 személyre: 80 dkg pulykamell, 5 dkg+1 evőkanál vaj,15 dkg félkemény sajt (trappista) 2 dl száraz fehérbor, 1 kg tisztított burgonya, nagy csokor petrezselyemzöld aprítvasó, őrölt fehérbors – […]

Tippünk: Az ételek mellé fogyassz el napi 1,5-2 liter szénsavmentes ivó- vagy forrásvizet (500 mg/l körüli ásványi anyagtartalommal).

1. Angol karácsonyi főmenü

Angol pulyka rakottas, petrezselymes burgonyával
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg pulykamell, 5 dkg+1 evőkanál vaj,15 dkg félkemény sajt (trappista) 2 dl száraz fehérbor, 1 kg tisztított burgonya, nagy csokor petrezselyemzöld aprítva
só, őrölt fehérbors – ízlés szerint
Elkészítés: A pulykamellet  vágd fel szép, egyforma szeletekre, majd kissé kloffold ki, és sózd, borsozd meg. Vajazz ki egy tűzálló tálat (jénait), majd fektess bele egy sor pulykahúst. A húsra morzsolj kevés sajtot és vajat, majd újra egy sor pulyka mellszelet következik. Ezt egészen addig folytasd, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A felső réteg sajt legyen, amire szórj egy kevés borsot és vajat. Az egészre öntsd rá a bort, fedd le alufóliával vagy a jénai tetejével, majd párold meg a sütőben. Miután az alufóliát levetted, a húst süsd pirosra. Közben kockázd fel a burgonyát, enyhén sós vízben főzd készre, csepegtesd le, és 1 evőkanálon átfutatott aprított petrezselyemzöldbe forgatva tálald a hús mellé. Az asztalon mindig álljon egy kancsó jeges víz is!

Angol karácsonyi sütemény
Hozzá valók:
Kalácshoz: 22 dkg liszt, 4 db tojás, 7 dkg darált mandula, 22 dkg vaj, 22 dkg cukor, 22 dkg mazsola, 22 dkg apró szőlő, 15 dkg kandírozott narancshéj, őrölt szerecsendió ízlés szerint

Az angol karácsonyi főmenü dietetikus szemmel:
Az angol menü összetevőiből a pulyka kiemelkedő fehérjetartalmát, a vaj és a Trappista-sajt kedvezőtlenebb telített-zsírsav tartalmát emelhetjük ki. A burgonya egyáltalán nem sorolható a „fogyókúragyilkos” ételek közé! A sütemény – ahogy azt már karácsonykor megszokhattuk – nem a legegészségesebb, de pár vékony szelet egy egészséges embernek nem árt meg. Amire figyelj oda: a házilag kandírozott vagy boltban vásárolt narancshéj nem árt ha bio termék, mivel rossz minőségű alapanyagból elkészítve sajnos nyomokban vegyszereket is tartalmazhat! A szerecsendiót is mértékkel használd, nagy mennyiségben már nem egészséges.

2. Görög karácsonyi főmenü

0023046_1.jpg ()

Karácsonyi mézes malacsült, burgonyával és mogyoróhagymával
Hozzávalók 6 személyre:1,5 kg malaccomb formásra kötözve (mintha kötözött sonka lenne)
egy marék szegfűszeg, 5-6 cikk fokhagyma, 4-5 babérlevél, kisebb darabokra tördelve-vágva
2 citrom leve, 4-5 kanál vaj, 1,5 kg krumpli, 80 dkg mogyoróhagyma, 10 dkg vaj, 5 dkg méz. 0,5 dl olíva olaj, só, bors – ízlés szerint
Elkészítés: A húst már előző nap fűszerezd be. A malaccombnak szegfűszeggel tűzdeld meg azt a felét, ami a teteje lesz, és a két oldalát se felejtsd ki. A szegfűszegek közé szúrj babérlevél és fokhagyma darabkákat (a hús aljára is). Sózd, borsozd meg a húst, és pihentesd a hűtőben. Melegítsd be a sütőt. Sütéshez tedd be szorosan egy őzgerincformába. A tepsi aljába önts egy pohár vizet, citromlevet, 4-5 kanál vajat, takard le fóliával vagy a forma tetejével és tedd be a forró sütőbe (sütőzacskóban is elkészítheted, ha kapsz nagyobb méretben). 15 perc sütés után vedd le a sütő hőmérsékletét, és egész lassú tűzön 2-2,5 órát süsd a húst. Mosd meg a krumplit és pár percig főzd a héjában. Hámozd meg, és ha kihűlt vágd nagyobb darabokra. Tisztítsd meg a mogyoróhagymát és a burgonyával süsd át olívaolajon. A krumplit és a hagymát tedd akkora méretű tepsibe, ahová középre befér a hús is. Mikor a hús megpuhult, rakd át a hagymás tepsibe. Olvaszd sziruppá a mézet és a vajat. A sziruppal öntözd meg a húst, majd az egészet tedd vissza a sütőbe és süsd pirosra, miközben öntözgeted a levével. Melegen és hidegen is tálalható.

Baklavasz
Hozzávalók: 1 kg nagyon vékony réteslap, 800 gr durvára aprított mandulabél, 1,5-2 csésze morzsa (szárított kalács ledarálva), 1,5 csésze olvasztott vaj vagy szezámolaj, 2-3 kávéskanál cukor, 3 kávéskanál őrölt fahéjpor, 1 kávéskanál szegfűszegpor, szegfűszeg vagy egész mandula (dió, mogyoró) minden szelet közepébe díszítésnek
A sziruphoz: 2 kg cukor, 5 csésze víz, 1 citrom leve, 1/2 csésze konyak
Elkészítés: Kiválasztunk egy kb. 35×35 (vagy 25×45-s) cm-s tepsit. Tölteléknek egy mély tálban jól összekavarjuk a mandulabelet, a cukrot, morzsát, őrölt fahéjat és szegfűszeget. Kend ki a tepsi alját az olvasztott vajjal. Tedd bele az első réteslapot, majd kend meg bőven az olvasztott vajjal. Tedd rá a következő lapot, így összesen 4 lap kerül a tepsi aljába. Egyenletesen teríts rá egy nem vastag réteg tölteléket. Erre 2 lap kerül egymás között megvajazva, majd erre megint tölteléket rakj. Addig folytatasd, amíg elfogy a töltelék. Legfelül 4 lap legyen, megvajazva. Jó éles késsel vágj kocka alakú szeleteket és mindegyik tetejének a közepébe egy mandulát (dió, mogyoró) vagy egy szegfűszeget helyezz dísznek. Kicsit locsold meg vízzel és told be a forró sütőbe. Süsd 200 fokon 15 percig, majd csökkentsd a hőmérsékletet 160 fokra. A lényeg, hogy a tészta pirosra süljön. Közben készítsd el a szirupot: a hozzávalókat főzd 5-7 percig – kivéve a konyakot, amit a végén tegyél bele. Ahogy a pirosra sült baklavát kiveszed a sütőből, azonnal egyenletesen meg is locsolhatod a sziruppal

A görög karácsonyi főmenü dietetikus szemmel:
A görög ünnepi menü gazdag cukrokban és telített zsírsavakban is, így a normál ételadagokat elfogyasztva bizony könnyen elősegítheti a zsírpárnák gyarapodását. Az olívaolaj, mandulabél, szezámolaj pozitív tulajdonságait emelhetjük ki a menüből: az olívaolaj egyszeresen telítetlen zsírsavakban és polifenolos vegyületekben gazdag, mely hatóanyagai elősegítik az épségének és egészségének megóvását. A szezámmag gazdag kalciumban, B-és E-vitaminban – ezt a népi gyógyászatban fiatalító, férfierőt növelő eledelnek tekintik. A szezám általunk felhasznált olaja szintén hasznos zsírsavak forrása és bizonyos adatok szerint mértékkel fogyasztva a test zsírégető folyamatait is támogathatja! A finomított cukorról sok jót nem mondhatunk el, de barna cukorral helyettesíthető, a dió, mogyoró pedig sok nyomelemet, omega-6- és omega-3 zsírsavat tartalmaz. A fahéj számos sütemény ízesítője, amelyet néha darabos formában, de leginkább porítva árulnak a boltokban. A fahéjat régóta alkalmazzák emésztési problémák, étvágyvesztés, fertőzések sőt megfázás kezelésére is. A kínaiak impotencia és menstruációs problémák gyógyítására alkalmazzák, kutatások szerint pedig mérsékelheti a magas vércukorszintet, a triglicerid szintet, az LDL koleszterin értékét és az összkoleszterin szintet is – erre a célra azonban önkezelésre nem alkalmazható. Figyelj arra, hogy az olcsóbb fahéj helyett a drágább ceyloni fahéjat vásárold, mivel a gazdagon fahéjas süteményeknél és különösen áldott állapotban lévők és gyermekek esetében az olcsóbb fahéj kumarin tartalma akár veszélyes is lehet!

Ne feledd: Az ünnepi menük – ha nem tartasz mértéket – gyarapodó kilókhoz, majd drasztikus és gyors fogyókúrákhoz vezethetnek. Az egyetlen biztos megoldás a télen felszaladó kilók ellen a mértékletesség és tudatosság. Egyél tehát annyit, amennyi még pont jól esik, de ne többet! Figyelj arra is, hogy a nagy eszem-iszomok után mozogj, sétálj egy keveset a friss, téli hidegben. Ne feledd: egészséges emberek számára nincsenek tiltott ételek, csak kerülendő mennyiségek!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X