Főoldal > DIÉTA > 4 durva hiba a méregtelenítésben

4 durva hiba a méregtelenítésben

durvahibaméregtelenítéstavasztéltisztítókúratisztulás
0

Írta:

Ilyenkor tél végén már eleged van abból, hogy csapzott a hajad, száraz a bőröd, bereped a körmöd, és szeretnél megszabadulni a karácsony óta felhalmozódott pluszkilóktól is? A közérzeted javításáért és a testi-lelki egészséged visszaszerzéséért is sokat tehet egy tisztítókúra, de csak akkor, ha betartasz néhány alapvető szabályt! Most bemutatjuk azokat a hibákat, amiket semmiképpen sem […]

Ilyenkor tél végén már eleged van abból, hogy csapzott a hajad, száraz a bőröd, bereped a körmöd, és szeretnél megszabadulni a karácsony óta felhalmozódott pluszkilóktól is? A közérzeted javításáért és a testi-lelki egészséged visszaszerzéséért is sokat tehet egy tisztítókúra, de csak akkor, ha betartasz néhány alapvető szabályt! Most bemutatjuk azokat a hibákat, amiket semmiképpen sem szabad elkövetned, ha méregtelenítésbe kezdesz!

1. Böjtölés csak vízen?

Holnaptól böjtölsz - azaz néhány napig semmit nem veszel magadhoz a vízen kívül? Ebbe a szigorú kúrába, egyáltalán ne, vagy csak akkor vágj bele, ha előtte konzultáltál szakemberrel és ha lelkileg is felkészültél. A  kúra ugyanis hatásos lehet akkor, ha elég kitartó vagy, és ha bírja a szervezeted a koplalást. Ellenkező esetben viszont már fél nap után fel fogod adni a vízkúrát – rosszabb esetben pedig károsodhat az egészséged, és ájultan eshetsz össze az éhségtől…
Tippünk: Ha még sosem tartottál tisztítókúrát, akkor kérd ki dietetikus szakember tanácsát. Ő meg tudja neked mondani, hogy a tisztítókúrát, mennyi ideig érdemes végezned. Ha kell, személyre szabott étrendet állít össze számodra. Ne feledd: a vízkúra mellett szükséged lehet állandó orvosi felügyeletre, ellenőrzésre is!

0017244_1.jpg ()

2. Szörp, kóla, gyümölcslé…

Úgy döntöttél, hogy holnaptól méregtelenítésbe kezdesz, de már most is csak az tartja benned a lelket, hogy a kedvenc innivalóidról nem kell majd lemondanod? A tisztítókúra során rengeteg folyadékot kell fogyasztanod, de az egyáltalán nem mindegy, hogy mit iszol! A szokásosnál is több cukros üdítő, gyümölcslé, kóla nem a méreganyagok kiürülését, hanem inkább a felhalmozódásukat segíti!
Tippünk: A kúra alatt fogyassz szénsavmentes ásványvizet és tisztító hatású gyógyteát például csalán vagy nyírfalevélből készült teát! A mennyiségről konzultálj szakemberrel. Ha nem tudsz lemondani az édes innivalókról, akkor préselj friss gyümölcs-vagy zöldséglevet (például narancsból vagy sárgarépából)!

3. Méregtelenítés – a napi rohanásban

Úgy tervezted, hogy a tisztítókúrát a hét legpörgősebb napján kezded el, mert akkor úgysem lesz időd az evésre koncentrálni? A méregtelenítés során azonban nemcsak a testednek kell megtisztulnia, de a lelkednek is egyfajta „módosult tudatállapotba” kellene kerülnie – ehhez pedig csendre és nyugalomra van szükséged!
Tippünk: Nem véletlen, hogy a világ vallásainak többségében a böjt az imádkozáshoz, az elmélyüléshez és a meditációhoz kapcsolódik. Teremts te is különleges légkört a méregtelenítéshez! A kúrába lehetőleg hétvégén kezdj bele – ha teheted, válassz egy olyan napot, amikor egyedül lehetsz otthon! Így nemcsak a vasárnapi menüt végiglakmározó családtagjaidra nem irigykedsz majd, de végre lesz időd csak magaddal foglalkozni! Kapcsolj ki és töltekezz: olvass, hallgass zenét, jógázz, vagy meditálj, ha jól esik!

4. Böjtölés után falási roham

Túl vagy három böjti napon, és már alig várod, hogy valami igazi finomságot ízlelhess? Pedig  többet ártasz magadnak azzal, ha a kúra után rögtön a sarki gyorsétterembe vagy cukrászdába rohansz, mintha egyáltalán nem méregtelenítettél volna! A nehéz, zsíros ételek nagyon megterhelik az összeszűkült gyomrodat, és persze a méreganyagok is újra támadásba lendülnek, ezért legalább tarts két-három ún. felépítő napot a tisztítókúra után!
Tippünk: Ha léböjtkúrát tartottál, akkor egy-két napig csak zöldség- és gyümölcsféléket egyél, és csak később kezdj el rizst, gabonaféléket és natúr húsokat fogyasztani! A zsíros, és szénhidrátban gazdag ételeket egy jó darabig kerüld el, és később is csak mértékkel fogyassz belőlük!

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X