Főoldal > DIÉTA > 10 hangulatjavitó táplálkozási aranyszabály

10 hangulatjavitó táplálkozási aranyszabály

diétafogyókúratáplálkozás
0

Írta: and

1. Ne hagyd ki a reggelit! A reggeli hiánya napközben bágyadtságot és levertséget okoz. Hangulatod és erőnléted is megfelelő lesz, ha fehérjében és lassan felszívódó szénhidrátokban gazdag reggelit állítasz össze magadnak. Nem az étel mennyisége a fontos, hanem a fehérje ( tojás, zsírszegény tej és joghurt) és lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztása pl: gyümölcs, teljes kiörlésű gabonatermékek és magvak. […]

1. Ne hagyd ki a reggelit!

A reggeli hiánya napközben bágyadtságot és levertséget okoz. Hangulatod és erőnléted is megfelelő lesz, ha fehérjében és lassan felszívódó szénhidrátokban gazdag reggelit állítasz össze magadnak. Nem az étel mennyisége a fontos, hanem a fehérje ( tojás, zsírszegény tej és joghurt) és lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztása pl: gyümölcs, teljes kiörlésű gabonatermékek és magvak.

2. Naponta többször étkezz!

Négy-öt óránként egyél valamit napközben. A gyakran hallott tanács nem elcsépelt, és itt az idő, hogy megfogadd! Ha naponta többször, kis adagokat eszel, az egyenletes táplálékfelvétel miatt jobb lesz a közérzeted, kiegyensúlyozottabbá válsz. Válassz fehérjedús, lassan felszívódó szénhidrátokban gazdag ételeket (pl. sajt, zöldség, gyümölcs, teljes kiörlésű szendvics stb.) Legjobb, ha egy műanyag dobozba összekészíted és a kezed ügyében tartod napi ételadagjaidat. Szervezeted hálás lesz érte, s biztosan nem fogsz késő délután kiéhezve az első gyorsétterembe rohanni.

3. Színesítsd meg az ételed és életed!

Az antioxidánsok, C- és E vitamin, béta-karotin fogyasztása javítja a memóriát, a gondolkodást és így a hangulatodra is hatással van. A legtöbb színes zöldség és gyümölcs bővelkedik ezekben a hasznos tápanyagokban, gazdagítsd velük étrendedet. Ne feledkezz meg a kielégítő B6-vitamin, magnézium, vas beviteléről sem. 

4. Fogyassz halat és egyéb omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszereket

A halfogyasztó népek kevesebb a depressziós ember. Már korábban is olvashattál arról, hogy a halhús, lenolaj, omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek megfelelően befolyásolják az agy és idegrendszer hormonális működését, ily módon javítva a kedélyállapotot.

5. Figyelj a vitamin és ásványi anyag pótlásra! 

Egészségesen táplálkozni azt jelenti, hogy szervezeted megfelelő mennyiségű ásványi anyaghoz és vitaminhoz jut. Sokan hiába fogyasztják el a javasolt napi kalóriamennyiséget vagy még annál is többet, ha a szervezetük minőségi tápanyagokban hiányt szenved. Nem kell nyakra-főre kapkodnod a pirulákat, ám szervezeted tápanyaghiányát idegrendszered és hangulatod is megsínyli, fáradékonnyá, ingerlékennyé válhatsz. Tájékozódj az életkorodnak megfelelő vitamin- ásványi anyag mennyiségéről.

0023249_1.jpg ()

7. Vesd be az aszalt szilvát!

A  massachusetts-i Tufts University kutatói szerint az aszalt szilva nem csupán emésztésjavító hatása miatt egészséges, hanem olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek élénkítik az agyműködést, javítva ezzel a közérzetet. Fogyaszthatod nassolnivalóként vagy keverd bele vitamindús salátába. 

8. Igyál eleget!

 

Ha nem iszol elég vizet, a folyadékhiány fáradékonyságot, lehangoltságot, figyelemzavart okoz. A kutatások szerint a fárasztó szellemi munkát végzők figyelmét javítja az, ha elegendő vizet isznak a nap folyamán.

9. Étkezés után nassolj, de okosan!

Kevesebb édességre lesz szükséged és közérzeted is jobb lesz, ha nem éhgyomorra fogyasztasz nassolnivalókat. A szakemberek szerint az üres gyomorra bekapott édesség gyorsan felpörget ugyan, ám később a vércukorszint hirtelen csökkenése miatt, bágyadtnak és levertnek érezheted magad. Kutatásokból az is kiderült, hogy  ha szervezetedet gyakran terheled édességgel, az bonyolult idegrendszeri és hormonális folyamatokon keresztül lehangoltsághoz, rossz közérzethez vezet. Válassz inkább az alacsonyabb GI-indexű, lassan felszívódó szénhidrátokat: a hagyományos cukor, csokoládé és sütemény helyett pl. banánt, aszalt gyümölcsöt.

10. Pótold a szénhidrátot!

A lassan felszívódó, összetett szénhidrátok egyenletessé teszik a vércukorszinted,  megfelelően élénk leszel, s nem fogsz édesség után sóvárogni. Agyunkban a szerotonin előanyaga a triptofán, melynek anyagcseréjét az elfogyasztott szénhidrát befolyásolja. A teljes kiörlésű gabonák, hüvelyesek, aszalt gyümölcsök stb. tartalmazzák a megfelelő szénhidrátokat. Mivel a szerotonin előállítása csak az agyban lehetséges a triptofán nevű aminosavból, fogyass triptofánban gazdag élelmiszereket pl. halat, tejet, gomolyát, tojást, banánt, datolyát.  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X