Főoldal > DIÉTA > 5 napos immunerősítő kúra – citrusokkal

5 napos immunerősítő kúra – citrusokkal

citrusokdiétafogyókúraimmunrendszer
0

Írta: and

Ne feledd: A kúra akkor lesz igazán hatásos, ha az ételek mellé naponta elfogyasztasz 1,5-2 liter szénsavmentes ivó-vagy forrásvizet (500 mg/l körüli ásványi anyagtartalommal) Toplistás citrusok: narancs, mandarin, vérnarancs, citrom, lime, pomelo, grapefruit 1. nap Reggeli: 1 db citromos kész joghurt, 1 fél lime levével dúsítva, 1 db kornspitzTízórai: fél pomeloEbéd: sajtos kukoricadara, kefires narancsmártásHozzávalók: […]

Ne feledd: A kúra akkor lesz igazán hatásos, ha az ételek mellé naponta elfogyasztasz 1,5-2 liter szénsavmentes ivó-vagy forrásvizet (500 mg/l körüli ásványi anyagtartalommal) Toplistás citrusok: narancs, mandarin, vérnarancs, citrom, lime, pomelo, grapefruit

1. nap

Reggeli: 1 db citromos kész joghurt, 1 fél lime levével dúsítva, 1 db kornspitz
Tízórai: fél pomelo
Ebéd: sajtos kukoricadara, kefires narancsmártás
Hozzávalók: 1 kávéskanál margarin, 1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt, 1 dl sovány kefir, 15 dkg felszeletelt narancshús, 1 teáskanál méz, 1 kávéskanál olaj, 5 dkg kukoricadara, 5 dkg light mozzarella apróra kockázva
Elkészítés: A sajtos kukoricadarához a kukoricadarát forró olajon pirítsd zsemleszínűre, majd 1,5 dl enyhén sós vízzel forrald fel. Ha kész, fedd le (kb. 15 perc alatt megpuhul). A mártáshoz a teljes kiőrlésű lisztet hevítsd habzásig, majd add hozzá a szeletelt narancsot (és a lecsepegett levét is). Ha jó forró, keverd hozzá a kefirt, mézet és kb. 2 perc alatt forrald össze. Tálaláskor a darát szórd meg kockázott sajttal, és öntsd köré a mártást.
Uzsonna: 2 kocka mentás keserű csoki
Vacsora: pomelos friss saláta, tojással
Elkészítés: Egy nagy tálban vágd fel a fél pomelo húsát kockára, tépkedj fél fej jégsalátát falatnyi darabokra. Reszelj le egy nagyobb sárgarépát és egy kisebb friss zellert, majd az egészet halmozd egy tálba. Keverj egy 1 kávéskanálnyi olajat (dió, szezám, olíva, tökmag stb.) a pomelo lecsorgott levéhez. Sózd, borsozd ízlés szerint. Ha kész, locsold meg vele a salátát, és jól dolgozd össze. Egy cikkekre vágott kemény tojással kínáld.

2. nap

Reggeli: mandarinos túrókrém (1 mandarin kockára vágva, 10 dkg túróval kikeverve), korpás zsemle
Tízórai: 2 dl 100%-s vérnarancslé
Ebéd: citromos csirkeragu leves (klasszikus csirkeragu leves, fél citrom levével)
Uzsonna: 2 db narancsos piskótatallér
Vacsora: citromos füstölt lazac
Elkészítés: Alaposan locsolj meg 10 dkg füstölt lazac szeletet fél citrom levével. Fogyassz mellé 3 szelet tökmagos pirítóst 2 db paradicsommal.

3. nap

Reggeli: 3 dl narancsos tejsavó ital, 1 db tükörtojás, 2 szelet graham kenyér között, 1 db paprika
Tízórai: 1 db grapefruit
Ebéd: Vérnarancsos pulykamell, párolt diós karottával
Hozzávalók: 15 dkg pulykamell szelet, 1 db vérnarancs hámozva, vékonyra felkarikázva, 2 kávéskanál vaj, 1 evőkanál durvára tört dió, 20 dkg karikára szelt karotta (zsenge sárgarépa), só, rozmaring – ízlés szerint
Elkészítés: 1 kávéskanál vajon pirítsd át a karottát a dióval, szórd meg rozmaringgal, és fél dl vízzel felengedve 5-8 percig párold meg. Közben a pulykamell szeletet ízlés szerint sóz meg, és tedd a maradék  forró vajra a felkarikázott vérnaranccsal együtt. A hús mindkét oldalát 3-3 perc alatt süsd pirosra, majd szórd meg rozmaringgal. Vedd le a tűzről, és lefedve pihentesd 5 percig a párában.
Uzsonna: Kókuszos-lime-os banánkrém
Hozzávalók: 1 db kisebb banán, 1 kávéskanál kókuszreszelék, fél lime leve
Elkészítés: A banánt villával törd össze, majd keverd össze a kókuszreszelékkel és a lime levével.
Vacsora: Lime-os rizssaláta
Elkészítés: Keverj össze egy tálban 5 dkg nyers rizsből főtt rizst, 5-5 dkg szeletelt uborkát, paradicsomot, retket és sajtli virsli. Sózd, borsozd meg ízlés szerint, majd 1 kávéskanálnyi olajjal (dió, szezám, olíva, tökmag stb…) és egy fél lime levével megcsorgatva újból keverd át.

4. nap 

Reggeli: Gyümölcssaláta (5-5 dkg szőlő, vérnarancs, grapefruit, körte feldarabolva és összekeverve), dupla sajtos kiflivel (sajtos kifli 5 dkg light sajtkrémmel megkenve)
Tízórai: 3 dl lime (3 dl víz+fél lime leve) limonádé, 1 teáskanál mézzel
Ebéd: Fehérboros csirkeragu grapefruit szeletekkel, zelleres tört burgonya
Hozzávalók: 15 dkg kockázott csirkemell, 0,5 dl száraz fehérbor, 10 dkg grapefruit hús, 15 dkg burgonya, 10 dkg friss zeller, finomra reszelve, 1 dkg margarin, 1 teáskanál olaj, só, őrölt bors, sült csirke fűszerkeverék – ízlés szerint
Elkészítés: A burgonyát enyhén sós vízben főzd készre. A kockázott húst ízesítsd fűszerkeverékkel, pirítsd meg forró olajon, majd fehérborral felöntve párold készre.  A grapefruit szeleteket forró margarinon 1-2 perc alatt pirítsd meg. Ha a burgonya megfőtt, add hozzá a finomra reszelt zellert, és alaposan keverd meg, majd törd össze – ízlés szerint ízesítsd. Rendezd tányérra a burgonyát, tedd mellé a boros csirkét, és halmozz rá pirított narancs szeleteket.
Uzsonna: 1 db mandarinos palacsinta
Hozzávalók (4 darabra): 1 db tojás, 50 gr teljes kiőrlésű liszt, 50 gr finomliszt, 3 dl sovány tej, 1 dl szódavíz, só, 4 kávéskanál olaj a kisütéshez, 2 db mandarin húsa, leve, reszelt héja
Elkészítés: A mandarinokat nagyon alaposan mosd meg. A héj sárga részét óvatosan reszeld le, a húsát kockázd fel, majd a lecsorgó levet gyűjtsd össze. Tedd egy teflonba, majd forrald sűrűre (kb.5-10 perc). A felütött tojást verd fel tejjel, és keverd csomómentesre. Addig kavard a liszttel és a sóval, amíg tejszín sűrűségű nem lesz. Kisütés előtt 20 percig hagyd állni. Ha szükséges hígítsd 0,5-1 dl szódavízzel, és darabonként süsd ki a picit kiolajozott, forró palacsintasütőben. Oszd el 4 részre a besűrűsödött mandarinos mártást, és önts 1-1 adagot 1-1 szélesre metélt palacsintára.
Vacsora: Citrusos gyümölcsleves
Hozzávalók: 5-5 dkg magozott meggy, szeletelt pomelo, narancs, alma, banán, citromhéj, fahéj, szegfűszeg, só, 1 teáskanál nádcukor, 1 dl sovány tejföl, 1 teáskanál liszt
Elkészítés: A leveshez 4 dl vízben tedd fel főni a magozott meggyet és szeletelt gyümölcsöket. Fűszerezd ízlés szerint citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel, pici sóval, nádcukorral. Kb. 20 percnyi főzés után a tejfölben elkevert liszttel készíts habarást és add a leveshez – azzal együtt forrald fel és hűtve fogyaszd.

5. nap

Reggeli: 4 db narancslekvárral megkent korpás abonett, 1,5 dl joghurt
Tízórai: 2 db kisebb vagy 1 nagyobb mandarin
Ebéd: Nyúlfilé, citromos párolt zöldségekkel
Hozzávalók: 15 dkg nyúlfilé, kockákra vágva, 30 dkg mexikói vegyes köret, fél citrom leve, 2 teáskanál vaj, só, zöldfűszerek (rozmaring, kakukkfű, petrezselyemzöld, stb…) – ízlés szerint
Elkészítés: 1 teáskanál vajon pirítsd meg az ízlés szerint befűszerezett nyúlhús kockákat, majd öntsd fel kevés vízzel – 15-20 perc alatt párold készre. Közben a másik kanál vajon kevés vízzel felöntve és fűszerezve futtasd meg a zöldségkeveréket. Mire a nyúlhús elkészül, megpárolódik a zöldség is. A köretet citromlével bőven meglocsolva ízesítsd.
Uzsonna: Grapefruit csokival
Elkészítés: Kockázz fel 15 dkg grapefruit húst és mártogasd kb. 3 dkg mikrohullámú sütőben felolvasztott keserű csokiba.
Vacsora: Pomelos tésztasaláta
Elkészítés: Keverj össze 5 dkg nyers masni tésztából főzött főtt tésztát, 5-5 dkg szeletelt gombát, paprikát, kukorica és zöldborsó konzervet egy tálban, majd ízlés szerint sózd, borsozd meg. Ha kész, keverd át 1 dl szívbarát majonézzel és egy fél pomelo felkockázott húsával. 3 dkg reszelt pannónia light sajttal megszórva kínáld.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X