Főoldal > DIÉTA > Veszélyes és alattomos a rejtett hasi zsír!

Veszélyes és alattomos a rejtett hasi zsír!

diétafogyókúraújévi fogyás
0

Írta:

„A viscerális zsír és a testsúly” című tanulmányban három vezető szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy intenzívebb tájékoztatásra van szükség a veszélyes, rejtett zsír kapcsán. A viscerális zsír a létfontosságú szerveket veszi körül a hasüregben. Bár nem látható és nem érezhető, de túlzott mennyiségben ez az anyagcserében is aktív zsír növeli az olyan életet veszélyeztető […]

„A viscerális zsír és a testsúly” című tanulmányban három vezető szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy intenzívebb tájékoztatásra van szükség a veszélyes, rejtett zsír kapcsán. A viscerális zsír a létfontosságú szerveket veszi körül a hasüregben. Bár nem látható és nem érezhető, de túlzott mennyiségben ez az anyagcserében is aktív zsír növeli az olyan életet veszélyeztető betegségek kialkulásának kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek.

Gyakori újévi fogadalmunk az az unalomig ismételt vállalás, hogy hamar megszabadulunk a ránk rakódott súlyfeleslegtől, de a legtöbb embernek ez csak a legritkább esetben sikerül. A több mint 12,000 európai felnőtt, fogyni vágyó körében elvégzett kutatás7 eredményei is ezt látszanak alátámasztani. A kutatás adatai szerint a fogyni szándékozók 61 százaléka határozta el, hogy szeretne még fogyni, míg a korábban újévi fogadalomként fogyókúrázók kétharmada vallotta be, hogy nem járt sikerrel.

Rejtett zsír, bujkáló veszélyek

Dr. Terry Maguire, gyakorló gyógyszerész és a belfasti Queen’s University tiszteletbeli docense8 kiemelte: “A legtöbb túlsúlyos ember esztétikai, és nem egészségügyi problémaként kezeli az elhízást, ezért fontos, hogy belássák a fogyás egészségügyi előnyeit is a pozitív külső változások mellett. “

A felmérés eredményéből az is kiderült, hogy a megkérdezettek 88 százaléka nem tudta mit jelent a viscerális zsír kifejezés, de a kapcsolódó kockázatokat (világszerte a vezető halálokok közé tartozó betegségek – mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek9 – magasabb kockázata) megismerve 61 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a hallottak még inkább megerősítették fogyási szándékában. A derékbőség tekinthető a rejtett hasi zsírtöbblet legmegbízhatóbb külső jelének, és emiatt a veszély legjobb előrejelzőjének.10-12 Jó hír, hogy aktív természetéből adódóan a testsúly csökkenésekor a rejtett hasi zsír könnyebben alakul át energiává, mint a közvetlenül a bőr alatt található zsír.13 „A viscerális zsír mennyisége megbízhatóbban vetíti előre az idő előtti elhalálozás eshetőségét, mint önmagában a testsúly” – fejtette ki Stephan Jacob professzor14, a tanulmány egyik társszerzője. – „Már kismértékű viscerális zsírfelesleg is növeli a súlyos betegségek kockázatát, azonban szerény súlyveszteség is jelentősen mérsékli ezt a veszélyt.”

A jelentés rámutat, hogy a rejtett hasi zsír veszélyeinek tudatosítása nagymértékben motiválja a fogyni vágyókat. A szakértők reményei szerint minél inkább tudatosul a rejtett hasi zsír léte, annál könnyebb lesz betartani az újévi fogyókúrás fogadalmakat is.

David Haslam belgyógyász professzor 15, az Egyesült Királyság elhízás elleni országos fórumának elnöke a jelentésben arra figyelmeztet: „A divatos fogyókúrák – amelyek általában gyors testsúlycsökkenést ígérnek – nem fenntarthatók. Valójában többet árthatnak, mint használnak. A leadott súlyt újra és újra felszedjük, ráadásul a visszahízott zsír egy része viscerális zsírként rakódik le.”

Forrás: A Noguchi Porter Novelli sajtóközleménye


 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X