Főoldal > DIÉTA > 3 ínycsiklandó farsangi fogás

3 ínycsiklandó farsangi fogás

bálbőrcsirkeédességfarsangfinomságlevesszórakozás
0

Írta:

A farsangi szezon küszöbén te is a hagyományos finomságokra vágysz? A báli szezon ideje alatt szeretnéd egy kicsit félretenni a diétát, és végre bűntudat nélkül lakmároznál? A böjtölés és a tisztítókúrák időszaka előtt nyugodtan engedélyezz magadnak néhány „bűnös” falatot is, hiszen a farsangi bálokon úgyis letáncolod majd a felesleges kalóriákat! Most bemutatjuk a három legjobb […]

A farsangi szezon küszöbén te is a hagyományos finomságokra vágysz? A báli szezon ideje alatt szeretnéd egy kicsit félretenni a diétát, és végre bűntudat nélkül lakmároznál? A böjtölés és a tisztítókúrák időszaka előtt nyugodtan engedélyezz magadnak néhány „bűnös” falatot is, hiszen a farsangi bálokon úgyis letáncolod majd a felesleges kalóriákat! Most bemutatjuk a három legjobb farsangi finomságot!

1. Farsangi csirkesült fehérborban

Hozzávalók:
egy egész csirke
10 dkg vaj
4 dl fehérbor
10 dkg bacon
majoránna, őrölt bors, só
Így készítsd a csirkesültet:
A sütés előtti este a csirkét sózd be, a belső részét majoránnával, a bőrét pedig őrölt borssal fűszerezd! A pácolás után a vajat olvaszd fel, a csirkét tedd egy magas falu edénybe, öntsd rá az olvasztott vajat és a fehérbort is! A húst takard le és süsd közepes lángon, és ha szükséges, pótold az elpárolgott fehérbort! Miután a csirke megpuhult, borítsd be bacon szeletekkel, és süsd az egészet jó ropogósra!
Tippünk: A farsangi sült csirke tökéletes választás, ha barátokat vagy családtagokat látsz vendégül. A vékony szalonnaszeletek ellenére a fehérboros étel kimondottan diétás fogás – rizzsel és zöldségkörettel te is bátran fogyaszthatod!

0023884_1.jpg ()

2. Gyors joghurtos fánk

Hozzávalók:
15 dkg liszt
1 tojás
1 pohár natúr joghurt
1 csomag sütőpor
egy kevés cukor (elhagyható)
egy csipet só
a sütéshez olaj
Így készítsd a fánkot:
Az olajat forrósítsd fel, és közben gyúrd össze a hozzávalókat! A tésztát kanállal szaggasd ki, süsd meg a golyókat, majd papírtörlőn itasd fel róluk a lecsepegő olajat! A fánkot frissen, porcukorral, lekvárral vagy csokipudinggal tálald!
Tippünk: Ez a tíz perc alatt elkészíthető fánk biztosan az egész család kedvence lesz, de akár egy barátnős délutánra is megsütheted. Bár a bő olaj, a liszt és a porcukor miatt a farsangi fánk nem tekinthető diétás csemegének, egy-két darabot most az egyszer te is engedélyezhetsz magadnak reggelire. Este és késődélután kerüld a fogyasztását.

3. Farsangi savanyú leves macskajajra

Hozzávalók:
20 dkg pulykamellfilé
50 dkg mirelit zöldbab
2 dl zsírszegény tejföl
2 nagy burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kávéskanál őrölt pirospaprika
só, bors, majoránna, kakukkfű
2 babérlevél
1 teáskanál liszt
kevés olaj
Így készítsd a levest:
A hagymát, fokhagymát és a burgonyát pucold meg és aprítsd fel, a húst pedig kis kockákra darabold. Forrósítsd fel az olajat, majd pirítsd meg benne a kétféle hagymát! Ha megpirult, dobd rá a pulykamellet, és fehéredésig süsd! Ezután szórd rá a pirospaprikát, keverd meg, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi a húst éppen ellepi. Fedő alatt párold tovább, és amikor a hús már majdnem teljesen puha, add hozzá a felkockázott krumplit és a két babérlevelet is! Néhány perc múlva szórd rá a zöldbabot, majd ízesítsd majoránnával, kakukkfűvel, egy kevés sóval és borssal is! A levest a liszt és a tejföl keverékéből készült habarással sűrítsd (ha kímélőbb fogást készítenél, akkor a lisztet akár el is hagyhatod).
Tippünk: Egy tál savanyú leves nagyon jól tud esni a farsangi buli másnapján. Nyugodtan elkészítheted akár előre is – a párod biztosan hálás lesz érte, amikor kissé kótyagosan kikecmereg majd az ágyból!

Miért farsangolunk?
A Vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig tartó időszak már a keresztény vallás elterjedése előtt is a télbúcsúztatás, a tavaszvárás időszaka volt. A farsangolás csúcspontja a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó, nálunk „farsang farkának” is nevezett karnevál (ld. Velencei és Riói karnevál, nálunk pedig a mohácsi busójárás). A farsangi szokások közül talán az asszonyfarsang a legérdekesebb. „Farsang farkának” hétfőjén az asszonyok férjeik nélkül maguk is férfimódra mulathattak: sokat ittak, énekeltek és táncoltak. Bátran elevenítsétek fel ti is ezt a régi népszokást – toborozd össze a legjobb barátnőidet, és csapjatok egy igai „csajos” farsangi murit!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X