Főoldal > DIÉTA > A legőrültebb hollywoodi fogyókúrák – Miért nem hatásosak?

A legőrültebb hollywoodi fogyókúrák – Miért nem hatásosak?

diétaelhízásfogyókúratestsúly
0

Írta: and

Negatív kalória diéta Az elmélet lényege, hogy bizonyos ételek elfogyasztásával és megemésztésével több kalóriát égetünk el, mint amennyit az adott étel tartalmaz, tehát minél többet eszünk belőlük, annál többet fogyhatunk. A gyümölcsök közül ilyen például a mangó, az alma, a málna, a ribizli, a citrom, az ananász, a mandarin, a narancs, a papaya vagy a […]

Negatív kalória diéta

Az elmélet lényege, hogy bizonyos ételek elfogyasztásával és megemésztésével több kalóriát égetünk el, mint amennyit az adott étel tartalmaz, tehát minél többet eszünk belőlük, annál többet fogyhatunk. A gyümölcsök közül ilyen például a mangó, az alma, a málna, a ribizli, a citrom, az ananász, a mandarin, a narancs, a papaya vagy a grépfrút, zöldségek közül pedig a brokkoli, a sárgarépa, a spárga, a fejes saláta, az erős paprika vagy a spenót. A diéta kitalálói szerint ezek a magas rosttartalmú ételek a bennük lévő ásványi anyagok miatt fokozzák a zsírégetést, és az anyagcserét is felpörgetik. Egy konkrét példa: a negatív kalória diéta úgy tartja, hogy 100 gramm brokkoli emésztéséhez szervezetünk legalább 80 kcalt használ fel, ám az étel csak 24 kalóriát tartalmaz. Ebből az következik, hogy ha ezt a zöldséget majszoljuk, tulajdonképpen kalóriát égetünk.
– Sztárkövetője: Katie Holmes
Autogramosztás közben néhányan lefotózták a színésznő asszisztensét, aki a Celsius nevű negatív kalóriás italt vitte a sztár után.
– A dietetikus véleménye: „Mint minden rövidtávú módszernek, ennek sincs különösebb értelme, hiszen jelentős fogyást pár nap alatt nem érhetünk el. Ráadásul a rosttartalom ma már nem tekinthető kizárólagosan csak ballasztanyagnak, a külföldi szakirodalom számon tartja a rost által biztosított energiát is. Ez azonos vagy csak némileg kevesebb érték, mint 1 gramm szénhidrát bevitele esetében. A fogyás itt a koplalás miatt következik be, nem pedig az anyagcsere felpörgetése miatt.”

0024335_1.jpg ()

Fogyókúra nélküli fogyókúra

Az USA-ban egyre népszerűbb Esther Blum dietetikus könyve, melynek címe Eat, Drink And Be Gorgeous (Egyél, igyál és légy káprázatos). A szerző tulajdonképpen egy diéta nélküli diétát ajánl, melyben megengedettek a koktélok, a nassolnivalók és a csokoládé is! Blum szerint az vezet fogyáshoz, ha elfogadjuk magunkat, nem pedig a szigorú diéták követése, ezeket úgysem lehet sokáig betartani. Azt vallja, hogy nekünk, nőknek szükségünk van zsíros ételekre is ahhoz, hogy szervezetünk megfelelő arányban termeljen ösztrogént, progeszteront és tesztoszteront, máskülönben felborul a hormonháztartásunk. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, ehhez pedig minden élvezetet meg kell adnunk a testünknek. Blum a kemény edzést sem preferálja, inkább azt javasolja, sétáljunk a szabad levegőn vagy kertészkedjünk.
– Sztárkövetője: Sharon Stone
Az 52 éves színésznő valóban remek formában van, bár ebben jelentős szerepet játszik a plasztikai sebészet is.
– A dietetikus véleménye: „A táplálkozástudományi szakemberek nem tiltják a nassolást, csak mértékletességre intenek. Ennek az alapelvnek az „újracsomagolásával” azonban jól el lehet adni a módszert. Természetesen némi lemondás és kitartás nélkül itt sincs eredmény.”

Tojásdiéta

A tojás a diétázók egyik kedvence lehet, hiszen 13-féle vitamin és ásványi anyag van benne, miközben egy nagyobb tojás csak 75 kalóriát és csupán 5 gramm zsírt tartalmaz. A detroiti Wayne State University-n készült tanulmány szerint ha reggelire tojást eszünk, az növeli a teltségérzetüket – mivel emésztése jóval tovább tart, mint a szénhidrátoké.  
– Sztárkövetője: Renée Zellweger
A Hideghegy című film forgatása alatt a színésznő mindössze egy főtt tojást evett reggelire, és egyet vagy kettőt vacsorára. Ám nála is messzebbre ment a sztárszakács, Nigella Lawson férje, Charles Saatchi, aki kilenc hónapon át mindössze napi kilenc tojást evett, így naponta kb. 700 kalóriát vitt be a szervezetébe, a felnőtt férfiak számára szükséges átlag 2550 helyett, és a kilenc hónap alatt négy ruhaméretet fogyott.
– A dietetikus véleménye: „Egészséges testre vágyó ember nem vág bele ilyen extrém módszerbe. A tojáskúra kalciumban és rostokban különösen szegény, az egészséges csontok, bélflóra és bélműködés fenntartásához nem megfelelő. Ha egészségünk ingatag lábakon áll, akkor egy ilyen drasztikus módszer követése akár még életveszélyes állapot kialakulásához is vezethet.”

Az ősemberek étrendje

A diéta értelmében Frédi és Béni táplálkozási szokásait kell utánoznunk, vagyis kizárólag olyan ételeket fogyaszthatunk, amelyeket már a 30 ezer évvel ezelőtt gyűjtögető-vadászó őseink is ismertek. Ilyenek például a zöldségek, a gyümölcsök, a különböző bogyók és magvak, a gyökerek, a sovány húsok és a sótlan hal. A diéta során tilos a tejtermékek, a babfélék, a mogyoró, a gabonafélék, a kenyér, a tészta, a rizs, a kolbász, a gyümölcslevek, az alkohol, a só és a cukor fogyasztása.
– Sztárkövetője: Liz Hurley
Pár évvel ezelőtti esküvőjére készülve próbálta ki a módszert. A színésznő csak egyszer evett egy nap, hogy élete nagy napján csodásan mutasson Versace menyasszonyi ruhájában.
– A dietetikus véleménye: „Alapvető logikai hiba a módszerben, hogy nem azonos a szervezet számára leghosszabb és legegészségesebb életet biztosító étrenddel! Az ősemberek mást ettek Afrikában, mást Európában, mást a sarkvidéken és mást Ausztráliában. Az természetesen hasznos, ha sok vegyszermentes zöldséget, gyümölcsöt, sovány színhúst, halat fogyasztunk, ám őseink 20-30 évnyi élete alapján nehezen vonható le messzemenő következtetés.”

A témáról bővebben a Wellness magazin márciusi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X