Főoldal > DIÉTA > A sok D-vitamin felére csökkenti a diabétesz kockázatát

A sok D-vitamin felére csökkenti a diabétesz kockázatát

D-vitamindiabéteszdiétafogyókúra
0

Írta:

A szakemberek összesen 100 ezer fő részvételével végzett 28 kutatás eredményét értékelték ki. A vizsgálódásokból kiderült: az úgynevezett metabolikus szindróma – vagyis a túlsúly, a magas vérnyomás, a rossz koleszterin- és vércukorszint kombinációja – lényegesen ritkábban jelentkezett azoknál a személyeknél, akik sok D-vitamint kaptak. “Felnőtteknél a D-vitamin hiányát pótló célzott kezelés potenciálisan megfékezheti a szív- és […]

A szakemberek összesen 100 ezer fő részvételével végzett 28 kutatás eredményét értékelték ki.

A vizsgálódásokból kiderült: az úgynevezett metabolikus szindróma – vagyis a túlsúly, a magas vérnyomás, a rossz koleszterin- és vércukorszint kombinációja – lényegesen ritkábban jelentkezett azoknál a személyeknél, akik sok D-vitamint kaptak.
 
“Felnőtteknél a D-vitamin hiányát pótló célzott kezelés potenciálisan megfékezheti a szív- és anyagcsere-betegségek jelenkori járványát
” – állapította meg Oscar Franco, a Warwicki Egyetem tudósa, a kutatások vezetője. Ehhez azonban a D-vitamin és a betegségeket kiváltó okok közötti pontosabb összefüggések feltérképezésére van szükség – hangsúlyozták tanulmányukban a szakemberek. 

A D-vitamin egy hormonokhoz hasonló anyag, amelynek számos fontos funkciója van, többek között szerepet játszik a csontképződésben és az immunrendszer irányításában. A bőrben maga az emberi szervezet is képes a D-vitamin előállítására, ehhez azonban napfényre van szükség. 

A fejlett társadalmakban élő emberek azonban keveset vannak a szabadban, így jellemző a D-vitamin hiánya. Pedig vizsgálatok szerint a D-vitamin a különböző rákbetegségekre is jótékony hatással van. 

Aki sok D-vitamint akar fogyasztani, annak tanácsos sok halat ennie, ám figyelemmel kell lenni arra is, hogy nagy dózisban a D-vitamin mérgező hatású. Ehhez azonban hatalmas adag kell.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X