Főoldal > DIÉTA > A férfiak körében is gyakori a súlyos evészavar

A férfiak körében is gyakori a súlyos evészavar

anorexiabulimiadiétaevészavarfogyókúra
0

Írta:

Az evészavarok – pl. bulímia vagy az anorexia – eddig szinte csak a nőkre volt jellemző. Egy német tanulmányból azonban kiderült, hogy az erősebbik nem is súlyos evészavarokkal küzd. A férfiak közül általában a serdülők és a fiatal felnőttek érintettek. A német szakemberek adatai alapján az evészavarokkal kezelt férfi páciensek 31 százaléka 21 év alatti. […]

Az evészavarok – pl. bulímia vagy az anorexia – eddig szinte csak a nőkre volt jellemző. Egy német tanulmányból azonban kiderült, hogy az erősebbik nem is súlyos evészavarokkal küzd. A férfiak közül általában a serdülők és a fiatal felnőttek érintettek. A német szakemberek adatai alapján az evészavarokkal kezelt férfi páciensek 31 százaléka 21 év alatti.

Az evészavarok számos problémára vezethetők vissza: ezek közé tartoznak az egyre gyakoribbá váló családi konfliktusok, az önértékelési gondok, és azok a hamis „szépségideálok”, amelyekről a fiatalok példát vesznek. 

A tökéletes alakra való törekvés – az egyének oldaláról nézve – drámai fizikai és pszichikai következményekkel jár. Alultápláltság esetén bizonyos szervek rendellenesen működhetnek, a bulímiának és az anorexiának pedig akár életveszélyes következményei is lehetnek. Az evészavarok általában további komoly pszichológiai problémákat okozhatnak.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a rokonok, a barátok és az ismerősök már az első gyanús jelre komolyan reagáljanak, és szükség esetén szakemberhez forduljanak –  figyelmeztetnek a német tanulmány kutatók.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X